Blat la Buzău pe "Drumul Vinului" cu fonduri UE! Victor Mocanu, şeful CJ, a împărţit 16,7 milioane de euro printre amici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un contract de reparaţii a unui drum finanţat cu 16,7 milioane de euro de la UE şi semnat de şeful CJ Buzău e tocat de Comisia Europeană. În auditul cu neregulile de la Teleorman este  semnalat şi un conflict de interese la Buzău. Ginerele şefului CJ este apropiat al celui care a intrat în afacerea cu bani publici.

Rezultatele auditului Comisiei Europene care l-au pus pe jar pe preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, pesedistul Liviu Dragnea, referitoare la nereguli constatate în contractele semnate de autorităţile locale pentru refacerea infrastructurii, ating şi edilii din Buzău. După „cazul Dragnea", în care şeful CJ Teleorman a fost prins în conflict de interese în alegerea constructorului a două drumuri judeţene, la Buzău situaţia este similară.

Conform surselor „Adevărul de Seară", „la finele lunii martie, când oficialii Comisiei Europene au analizat modul în care s-au cheltuit finanţările de pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional, au fost verificate patru contracte semnate de autorităţile judeţene din Teleorman, Buzău şi Ilfov".

Cum s-a făcut afacerea

Potrivit aceloraşi surse, „s-au constatat nereguli, pe lângă cele de la Teleorman, şi la contractele de «Modernizare a infrastructurii de acces la zonele turistice cu potenţial demonstrate ale judeţului Buzău-Drumul Vinului». Mai exact, este vorba despre un conflict de interese, în care ginerele şefului Consiliului Judeţean este asociat într-o firmă cu cumnata celui care a primit bani din proiectul de refacere a infrastructurii".

Lucrările începute anul trecut, luate la ochi de specialiştii UE, sunt pe aşa-numitul „Drum al Vinului", care pleacă din Şoseaua Buzău-Ploieşti şi ajunge la Măgura, pe o distanţă de circa 58 de kilometri. Pentru acestea, Consiliul Judeţean Buzău, beneficiarul lucrărilor, a primit din partea Uniunii Europene circa 16,7 milioane de euro, pe Axa 2 din cadrul Proiectului Operaţional Regional. Licitaţia a fost câştigată de consorţiul SOROCAM- COLAS, din Bucureşti, care a oferit cel mai mic preţ.

Legături de familie

Conform contractului încheiat cu Consiliul Judeţean, constructorul ar fi trebuit să refacă drumul cu criblură rezultată din concasarea pietrei de carieră necesară betoanelor asfaltice. În loc de acest material, constructorul a cerut, în scris, printr-o dispoziţie de şantier, permisiunea de la CJ să facă compoziţia asfaltică pe bază de piatră de râu. Aici intervin şi legăturile de familie. Câştigătorul contractului, consorţiul SOROCAM-COLAS, a cumpărat piatră de râu de la balastiera omului de afaceri Neculai Cojocaru, prin firma Nikost. Cojocaru este un om „de casă" al şefului CJ Buzău, Victor Mocanu. Conform presei buzoiene, cumnata afaceristului, Cristina Dragomir, este asociată cu ginerele lui Mocanu, Daniel Drăgan, în firma Baum Construct din Buzău.

Lucrările făcute la „Drumul Vinului" au dus la numeroase controverse, după ce porţiuni întregi din şosea s-au stricat la scurt timp după reparaţii. Pe fir a intrat şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a făcut un control, în urma căruia au fost constatate „degradări ale suprafeţei binderului".

"A fost un audit înainte de Paşte, a durat două zile, dar nu ne-a găsit cu nicio neregulă."
Victor Mocanu
preşedinte CJ Buzău

Drumul finanţat din fonduri europene leagă Şoseaua Buzău-Ploieşti de Măgura  Foto: adevărul



Cazul PSD-istului Liviu Dragnea

Auditul specialiştilor Comisiei Europene este la un pas să sisteze fondurile Uniunii pe Axa 2 a Programului Operaţional Regional pentru România după nereguli înregistrate la CJ Teleorman. Şeful judeţului, PSD-istul Liviu Dragnea, a acordat două contracte pentru reabilitarea drumurilor unei firme „de casă". Mai exact, câştigătorii licitaţiilor în valoare totală de 40 de milioane de euro, asociaţii firmei Tel Drum SA, sunt foşti colegi de facultate şi de trupă cu Dragnea. Mai mult, hotelul aparţinând soţiei acestuia are contracte cu Tel Drum.

Cine este baronul buzoian Victor Mocanu

În cei şapte ani de când este la conducerea judeţului Buzău, PSD-istul Victor Mocanu a fost protagonistul mai multor scandaluri publice. Primul a fost generat în 2005 după achiziţia din banii judeţului a unui autoturism de lux, în valoare de 55.000 de euro. Mocanu nici nu apucase bine să meargă cu noul autoturism de serviciu, un Audi A6, că opinia publică a şi luat foc.

În vizorul DNA

Victor Mocanu a luat imediat decizia de a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a maşinii, iar autoturismul a fost returnat furnizorului. Într-un comunicat de presă şi-a recunoscut public greşeala, însă colegii de partid din PD, al cărui membru era atunci, l-au tot sancţionat cu avertismente. Un alt episod controversat legat de Victor Mocanu s-a consumat în primăvara lui 2010. Atunci a intrat în atenţia procurorilor DNA, care erau interesaţi de modul în care s-au realizat deszăpezirea şi salubrizarea în judeţ. Ancheta anticorupţie venea la scurt timp după ce o comisie era formată special din consilierii judeţeni de la toate partidele care verificau licitaţia, pentru desemnarea firmelor de deszăpezire din iarna 2009 - 2010.

Ceartă de la un împrumut

Consilierii suspectau că întârzierea licitaţiei pentru adjudecarea lucrărilor de deszăpezire ar fi fost parte dintr-un plan menit să le aducă avantaje firmelor „agreate" de Victor Mocanu. Cât priveşte ancheta DNA, aceasta a pornit de la un indiciu, şi anume acela că firma care a câştigat cele mai întinse tronsoane de drum nu avea în realitate utilajele din ofertă.

 Un alt scandal uriaş care a ocupat pagini întregi din presa locală, în tot anul 2010, avându-l ca protagonist pe Victor Mocanu, a avut ca subiect construcţia noii maternităţi. Consilierii judeţeni au respins în mod repetat propunerea lui Mocanu de a accesa un credit bancar de 10 milioane de euro, rambursabil din banii judeţului, argumentând de fiecare dată că, în mod bizar, nu le oferă date concrete despre destinaţia banilor, oportunitatea acestui credit şi sursele clare din care ar urma să se facă plata ratelor.

Scandal şi în politică

Trecutul lui Victor Mocanu nu este controversat numai în planul administrativ, ci şi în cel politic. El a plecat din PD cu surle şi trâmbiţe înainte de alegerile din 2008, apoi s-a înscris în PSD. Aici, în termen foarte scurt, a reuşit să îşi promoveze fiul pe lista candidaţilor acestui partid la Camera Deputaţilor. Adrian Mocanu a devenit în cele din urmă cel mai tânăr deputat din Parlamentul României, adversarii săi politici acuzând familia Mocanu că succesul s-a datorat investiţiei uriaşe în campania electorală. Economistul Victor Mocanu este preşedintele Consiliului Judeţean Buzău din 2004, după un mandat de patru ani în prezidiul acestui for, ca vicepreşedinte.

Drumul finanţat din fonduri europene leagă Şoseaua Buzău-Ploieşti de Măgura  Foto: adevărul
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite