Trei trasee de drumeţie superbe din Braşov. Pot fi parcuse fără o condiţie fizică desăvârşită, alături de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vreţi să faceţi mişcare, să respiraţi aer curat şi să admiraţi peisaje superbe, Braşovul oferă trasee montane uşoare pentru toată lumea. Nu este nevoie de condiţie fizică sau echipament special, dar dacă vremea a fost ploioasă ghetele sunt o alegere bună.

Muntele Tâmpa poate fi explorat uşor şi are trasee atât pentru cei cu mult curaj, cât şi pentru turiştii care vor o plimbare în aer curat. Pentru a ajunge în vârful Muntelui Tâmpa, turiştii care vor să facă mişcare pot alege dintre patru trasee, cu grade diferite de dificultate: Drumul Serpentinelor, Drumul Cavalerilor, traseul care pleacă din cartierul Răcădău şi Treptele lui Gabony.

Drumul Serpentinelor, traseu marcat cu triunghi roşu, este cel mai uşor şi are 800 de metri. Drumul porneşte de pe Aleea Brediceanu (aleea de sub Tâmpa), ajunge lângă telecabină, urcă apoi pe Drumul Serpentinelor şi ajunge la Restaurantul Panoramic şi pe Vârful Tâmpa. 

Un alt traseu este Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, care pleacă de la Bastionul Ţesătorilor şi duce pe vârful muntelui pe Şaua Tâmpei. Acest drum are doi kilometri lungime şi duce mai departe până în Poiana Braşov, dar traseul până la staţiune durează trei ore. Al treilea traseu pleacă de la Curmătura dintre Dealul Melcilor şi Tâmpa, apoi trece prin Şaua Tâmpei şi în final vârful muntelui. Are doi kilometri lungime şi este marcat cu triunghi albastru. Aceste trasee sunt uşoare şi nu necesită condiţie fizică. Dacă afară a ploua de curând este recomenadat să aveţi ghete  pentru a nu vă murdări. 


Cel mai dificil traseu este cel marcat cu triunghi galben, pe treptele lui Gabony (nobil maghiar care a donat mulţi bani pentru oraş). Drumul este spectaculos, dar poate fi parcurs fără probleme chiar dacă este mai obositor.  Turiştii urcă în abrupt 167 de trepte din piatră prin pădure. Este nevoie de încălţăminte de munte sau măcar de adidaşi care să nu alunece. Drumul durează o oră. Efortul însă merită pe deplin. Din loc în loc printre copaci sunt luminişuri de unde se poate admira Braşovul în toată splendoarea lui. Există şi mese şi bănci pentru ca turiştii să se mai odihnească.

Plimbare prin prăpastiile Zărneştiului

Prăpastiile Zărneştiului este uan dintre cele mai spectaculoase zone din Braşov. Se poate ajunge cu maşina până în aropierea traseului. Locul este unul adevărat superb. Se întinde pe cava kilometri şi este drept, nefiind nevoie de echipament special sau condiţie fizică. Aerul este însă curat, iar perisajele vă vor tăia respiraţia. Zona este ca un defileu străjuit de stânci înalte şi străbătut de un drum şerpuit. În unele zone, stâncile de pe cele două laturi ale drumului par că se ating, fapt care face plimbarea să fie una spectaculoasă.

Frumuseţea şi sălbăticia locului au făcut ca Părpăstiile Zărneştiului să ajungă şi platou de filmare. Aici s-a înfruntat Mărgelatul şi trupele arnăuţilor în Drumul Oaselor şi tot aici s-au filmat şi scene din Cold Mountain. Zona a fost platou de filmare şi pentru un videoclip al trupei Rammstein. 

Prăpăstiile Zărneştiului sunt iubite şi de amatorii de alpinism şi escaladă. Zeci de trasee sunt amenajate în pereţii defileului. Cel mai lung are 115 metri. Prăpăstiile Zărneştiul fac parte din Rezervaţia Piatra Craiului, una dintre cele mai frumoase din România.

Drumeţie la Canionul 7 Scări

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte. Este unic în Europa de Est. 

Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă). Turiştii ajung la canion în aproximativ o oră de mers lejer. Drumul este accesibil chiar şi copiilor. Nu este nevoie de echipament special, dar bocancii de munte sunt recomandaţi, deoarece potecile pot fi alunecoase mai ales atunci când plouă.

Drumul până la canion este de o frumuseţe cum puţin mai vezi în România. Potecile te duc printr-o pădure deasă de-a lungul unui râu. Liniştea te înconjoară imediat ce intri în pădure, iar în jur nu se aud decât susurul apei şi ciripitul păsărelelor. Din loc în loc, sunt zone de relaxare unde vizitatorii îşi pot trage sufletul şi pot admira priveliştea, luminişuri pline de flori, dar şi cele trei cascade mai mici care preced canionul.

Odată ajunşi la Canionul Şapte Scări, turiştii rămân muţi de uimire. Canionul foarte îngust, micile şuvoaie de apă care izvorăsc practic din munte şi se preling pe stânci, cele şapte scări care trebuie neapărat urcate şi zgomotul făcut de cele nouă cascade, care se prăvălesc peste munte, fac din traversarea canionului o experienţă unică. Odată ce pătrunzi în canion, te transpui într-o altă lume. Nu auzi decât ecoul cascadelor ce se revarsă în jur. Senzaţia este extraordinară şi tot corpul îţi este invadat de adrenalină. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite