Topul alimentelor cel mai greu de digerat. Cum ajung cerealele să favorizeze depunerile de grăsime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşiile fermentează în stomac şi se digeră în câteva ore. FOTOArhivă.
Roşiile fermentează în stomac şi se digeră în câteva ore. FOTOArhivă.

Unele alimente au nevoie de câteva ore pentru a fi digerate şi ne pot da senzaţii de balonare, arsuri la stomac sau dureri abdominale dacă suntem mai sensibili.

Cu toţii ştim că alimentele prăjite se digeră cel mai greu din cauza uleiului. „Tot ce înseamnă prăjeală se digeră destul de greu, fie că vorbim de carne, cartofi sau alte legume prăjite. Şi carnea la cuptor ne poate face probleme. Cel mai uşor se digeră carnea de curcan şi peştele. Ne pot cădea însă greu la stomac pocul şi oaia. Aceste tipuri de carne se digeră foarte greu, este nevoie de 3 până la 5 ore şi de aceea nu este recomandat să le consumăm seara. Carnea se digeră cel mai uşor dacă este făcută pe grătar“, spune medicul internist Florin Tudor.

Omleta, recomandată doar la micul dejun

Ouăle sunt printre alimentele care se digeră cel mai greu. „Omleta ne poate pica cel mai greu la stomac. De vină sunt albuşurile bătute care se amestecă şi este nevoie de câteva ore pentru a fi eliminate din stomac. Oul fiert moale se digeră mai uşor, cam în 90 de minute, în timp ce oul fier tare are nevoie de două ore. De aceea se spune că nu este bine seara să mâncăm ouă. Ele trebuie consumate dimineaţa când sistemul digestiv este mai alert“, mai spune medicul.

Legume grele la stomac

Deşi sunt sănătoase şi unele legume pot fi greu digerabile. „Roşiile se digeră cel mai greu. Au multe seminţe, fermentează şi se elimină din stomac în câteva ore bune. Persoanele care au probleme cu stomacul nu trebuie să consume roşii. Conopida şi brocoli se digeră greu din cauza cantităţii de glucoză pe care o conţin. Dacă sunt fierte se digeră relativ repede. Dacă sunt însă făcute pane sau la cuptor cu brânză este nevoie de câteva ore pentru a o fi digerate. Fasolea şi mazărea sunt destul de grele deoarece dau gaze şi se digeră cam în trei ore“, mai spune medicul.

Cerealele favorizează de depozitele de grăsime

Şi cerealele care ajută tranzitul intestinal se digeră destul de greu. „Grâul şi secara sunt două tipuri de cereale care se digeră greu, în câteva ore. De aceea ni se recomandă să nu mâncăm foarte multă pâine. Aceste cereale favorizează depozitele de grăsime şi este nevoie de de timp pentru ca stomacul să le poată procesa. Dacă nu le mâncăm sub formă de pâine, ci în stadiu pur cu lapte dimineaţa sunt însă o sursă de energie“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite