Silviu – Ionuţ Manea este campionul care a străbătut 120 de kilometri pe bicicletă, în 2 zile

Silviu – Ionuţ Manea este campionul care a străbătut 120 de kilometri pe bicicletă, în 2 zile

Silviu Ionuţ Manea

Pentru a ajunge la asemenea performanţe a muncit foarte mult. Antrenamentele zilnice, sacrificiile şi banii investiţi în echipament, deplasări şi competiţii l-au menţinut în topul celor mai buni ciclişti ai ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă


A crecut într-o familie iubitoare de sport, tatăl lui insuflându-I dragostea pentru mişcare. „M-a încurajat să fac ceea ce îmi doresc şi m-a sprijinit financiar şi material. El mi-a cumpărat biciclete şi schiuri", povesteşte Silviu.


Cu bicicleta primită cadou de la tatăl său a străbătut străbătea adeseori distanţa de 35 de kilometri, până la bunicii lui. La competiţiile de ciclism însă, participă doar de câţiva ani, de când a crescut numărul concursurilor şi popularitatea acestui sport. „Îmi amintesc prima bicicletă cu care am participat la competiţii: avea cadrul strâmb, cu furca rigidă şi multe dintre piesele componente erau de proastă calitate. Mulţi sportivi râdeau de mine. La sfârşit, când mă vedeau urcând pe podium rămâneau uimiţi", îşi aminteşte tânărul despre începutul lui în acest sport.

De atunci a participat şi s-a clasat pe podium la foarte multe concursuri naţionale de mountainbike şi este multiplu campion naţional. „Distanţa maximă pe care am parcurs-o pe bicicletă este de 120 de km în cadrul concursului «3Munţi» care a constat în 2 etape de 80 şi apoi 40 de kilometri, cu o diferenţă de nivel, totală, de aproximativ 3000 - 3500m", se mândreşte braşoveanul.

Performanţe prin muncă

Pentru a ajunge la asemenea performanţe a muncit însă foarte mult. Antrenamentele zilnice, sacrificiile şi banii investiţi în echipament, deplasări şi competiţii l-au menţinut în topul celor mai buni ciclişti ai ţării. „Am făcut toate astea în speranţa că pe viitor voi obţine sprijin financiar din sponsorizări. Cu timpul am încetat să mai sper, însă lucrurile s-au mai îmbunătăţit, în sensul că acum sunt angajat la un club de la care primesc un salariu lunar şi echipament", mai povesteşte Silviu.

Marea lui bucurie este aceea că au început să fie din ce în ce mai prezente competiţiile de mountainbike pe piaţa sportivă din România. „Ţinand cont de faptul că în ultimii ani se organizează câte un concurs, sau chiar 2, aproape în fiecare weekend, cred că este un sport care a căpătat amploare. A început să i se acorde o importanţă din ce în ce mai mare, dar este loc şi de mai bine", mai adaugă Silviu Manea.  

Campion la ski

Succesele cele mai mari le-a avut însă cu cea de-a doua pasiune a lui, cea mai important de altfel: ski-ul alpin.

La acest capitol a obţinut titlul de vicecampion European în anul 2003, s-a clasat pe locul 3 în Cupa Europei în anul 2005 şi tot în 2005 a terminat pe locul I o etapă de cupă mondială. 

Întrebări şi răspunsuri

Ce model aveţi printre ciclişti?

Cu siguranta Tudor Oprea, zis Tudi, este un model pentru mine şi cred că ar trebui să fie un model de urmat pentru toţi cei care practică acest sport, atât la nivel de amatori, dar mai ales de profesionişti. El este primul şi singurul sportiv de la noi din ţară care s-a calificat la Olimpiada de mountainbike.


Ce v-aţi dori să se mai schimbe în acest domeniu?

Sper să crească şi mai mult numărul competiţiilor, numărul participanţilor, dar mai ales  nivelul de pregătire al concurenţilor. Mă refer aici atât la amatori, dar mai ales la profesionişti.

Ce-i place

Îmi plac sporturile în care nu depind de alţii, în care mă pot baza pe forţele proprii: schi alpinism, alergare montana, duatlon, triathlon şi am reuşit să urc pe podium la competiţii organizate pentru fiecare dintre aceste sporturi. Un alt hobby al meu este apicultura şi prefer mâncărurile simple, tradiţionale.


Ce nu-i place

„Nu îmi plac absolut deloc oamenii care mint", spune scurt tânărul Silviu - Ionut Manea

PROFIL:

Născut: 05 aprilie1983, Zărneşti

Studii: Liceul Silvic din Braşov

Familie: necasatorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

citeste totul despre: