Se circulă în condiţii de iarnă la Braşov. Nu sunt drumuri blocate. Reduceţi viteza şi nu plecaţi la drum cu maşinile neechipate de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Braşov se circulă în condiţii de iarnă. Firmele de deszăpezire au coruăţat artele principale. Nici în judeţ nu sunt drumuri blocate, dar se recomandă prodenţă în trafic deoarece pe carosabil mai este zăpadă.

Zăpada căzută în ultimele 24 de ore a acoperit unele drumuri din judeţ. Şi pe DN1 în zona Timiş carosabilul este acoperit cu un strad de zăpadă proaspătă astfel că şoferii sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă, să reducă viteza şi să nu plece la drum fără cauciucuri de iarnă. 

Potrivit unui comunicat al Primăriei Braşov, cele doua firme de deszăpezire, Vectra si Eurostrada, au acţionat în ultimele 24 de ore cu 31 de utilaje. „Până în aceasta dimineaţă s-a acţionat pe străzile principale, cele pe care circulă mijloacele de transport în comun, zonele mai înalte - de ex. CD Gherea, cartierul Şchei, podurile şi pasajele, drumul spre Poiana Brasov şi Poiana Brasov - şi, din această dimineaţă, a început deszăpezirea şi pe străzile din interiorul cartierelor. Astăzi va continua activitatea de deszăpezire în interiorul cartierelor, în paralel cu asigurarea unei circulaţii optime pe arterele de prioritate I“, se arată în comunicatul Primăriei Braşov.

Eurostrada a acţionat cu 8 utilaje. Eurostrada a utilizat aproximativ 40 de tone de material antiderapant si mai are un stoc de peste 390 de tone. Telefon dispecerat: 0268-311310. Erostrada se ocupă de cartierele Tractorul, Bartolomeu, Stupini, zona str. Harmănului - B-dul Gării - 13 Decembrie.

Vectra a asigurat aceasta activitate cu 23 de utilaje. În ultimele 24 de ore s-au utilizat aproximativ 250 de tone de material antiderapant, stocul fiind în acest moment de peste de 1.200 de tone. Telefon dispecerat: 0268-708062.Vectra se ocupă de restul oraşului, inclusiv Poiana Braşov.

Poliţiştii le recomandă şoferilor să respecte câteva reguli:  

Nu porniţi la drum dacă autovehiculul nu este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei, păstraţi în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi frânare. Utilizaţi cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drum. Pentru astfel de ipoteze este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.      

Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, şoferii sunt rugaţi să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Informaţi-vă, înainte de a pleca, despre condiţiile mereo-rutiere de pe drumurile pe care urmează să vă deplasaţi. Dacă nu este absolut necesar să vă deplasaţi într-un anumit loc, amânaţi călătoria, mai ales dacă se semnalează probleme în trafic.

Întrucât ninsorile, ceaţa, şi depunerile de polei afectează buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, recomandăm conducătorilor auto să aibă o atenţie sporită pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. 

image

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sub formă de ninsoare, precum şi ceaţa, pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ceţii/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

Pietonilor, poliţiştii le recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Se recomandă circulaţia pe trotuare, asigurarea temeinică înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

De asemenea, reamintim că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, bicicliştilor le este interzis să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite