Reţea de spărgători de autoturisme anihilată de poliţişti. Infractorii au metode de furt tot mai ingenioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verificaţi dacă portierele sunt încuiate înainte să plecaţi de lângă autoturism. Arhivă.
Verificaţi dacă portierele sunt încuiate înainte să plecaţi de lângă autoturism. Arhivă.

Patru braşoveni cu vârste cuprinse între 19 şi 22 ani  sunt principalii suspecţi în cazul mai multor spargeri din Covasna şi Bacău.

În urma percheziţiilor, la domiciliile hoţilor au fost găsite bunuri (laptopuri,sisteme GPS) ce fac obiectul mai multor dosare penale de furt rămase cu autori necunoscuţi până în prezent. Bunurile menţionate au fost ridicate de poliţişti în vederea cercetărilor,suspecţii au fost conduşi la sediul  Poliţiei Târgu Secuiesc pentru audieri. Ancheta continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a reţelei.

Peste 70% dintre infracţiuni au loc noaptea. Cele mai multe furtturi din maşini din tot judeţul s-au înregistrat în municipiile Braşov, Făgăraş, Săcele, Codlea, dar şi în e Râşnov şi Ghimbav.

Bunurile lăsate la vedere în autoturisme au reprezentat atracţia principală a hoţilor. Astfel, au fost sustrase genţi, poşete, radio CD-uri, GPS-uri, laptop-uri, staţii de emisie-recepţie.

De asemenea, rămân în atenţia hoţilor componentele auto, fiind sustrase roţi de autoturisme şi capace de roţi, acumulatori, oglinzi, ştergătoare de parbriz. În unele cazuri a fost sustras chiar şi combustibilul din rezervorul maşinii. Modurile de operare ale infractorilor au fost spargerea geamului, forţarea portierei, folosirea de chei potrivite, smulgerea sau demontarea de componente auto.

Furt din maşină, fără nicio distrugere

Odată cu trecerea timpului hoţii s-au specializat. Reuşesc să fure fără să mai fie nevoie să forţeze portierele sau să spargă geamurile.

Schema este destul de simplă şi nu foarte riscantă pentru hoţi, drept pentru care începe să ia amploare. Hotul stă strategic în parcare şi aşteaptă să vină o maşină. Are un dispozitiv care emite un semnal ce bruiaza tecomanda, şi, practic, atunci când şoferul iese din maşină şi vrea să o închidă cu telecomanda, semnalul este bruiat, iar portierele rămân descuiate. Hoţul aşteaptă ca proprietarul să plece şi apoi fură tot ce este la vedere.

„Le recomandăm şoferilor să opteze pentru un sistem performant, chiar dacă este mai scump, care poate contracara astfel de dispozitive de bruiaj", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov, comisarul şef Liviu Naghi.

Mult mai simplu este să verificaţi uşile înainte să plecaţi de lângă maşină.

Pentru a preveni furturile din autoturisme:

Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipsiţi pentru scurt timp.

În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor.

Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii). Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.

Pe toate roţile autoturismului fixaţi dispozitive antifurt. Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi.

Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite