Noua lege a pensiilor, pe înţelesul tuturor

Noua lege a pensiilor, pe înţelesul tuturor

Ioan Pamparău oferă consultaţii gratuite pensionarilor la sediul Federaţiei Înfrăţirea. Foto: Bogdan Crăciun

Prevederile Legii 263/2010 aduc doar modificări contra intereselor şi drepturilor pensionarilor. Intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011, mult contoversata Lege a pensiilor publice din România, respectiv Legea 263/2010, nu este nici pe departe o lege care să facă o reformă reală a sistemului public de asigurări sociale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Practic, noua lege conţine vechile prevederi, în proporţie de peste 90%, la care au fost adăugate o serie de prevederi în defavoarea cetăţeanului. Pentru că am fost asaltaţi la redacţie de pensionarii nemulţumiţi, am solicitat precizări consilierului Federaţiei „Înfrăţirea", Ioan Pamparău. Culmea este că, la o saptamana de la publicarea Legii în Monitorul Oficial si inainte de intrarea  in vigoare, a fost déjà modificat prin OUG 117/23. 12. 2010, iar modificarea a vizat nu mai putin de 21 de articole. Motivele modificarii pot face parte din antologia umorului inept si merita ca cetatenii sa le cunoasca. Modificarea s-a facut pentru ca era necesara -cităm - "transpunerea in legislatia nationala" a Directivelor Europene referitoate la "accizele aplicate tutunului prelucrat", " locul de prestare a serviciilor", "taxarea inversa pentru prestarea unor servicii care prezinta risc de frauda" si "sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata" ! Orice comentarii sunt de prisos...


„Luxul" de a fi pensionar
Una dintre cele mai contestate prevederi este creşterea vârstei de pensionare la femei, de la 60 la 63 de ani. De asemenea, s-a majorat şi stagiul complet de cotizare la femei, de la 30 la 35 de ani. Acest lucru duce la o diminuare a cuantumului pensiilor cu 15% din start, pentru că punctajul total se împarte acum la 35 şi nu la 30, cum prevedea vechea lege.

Maior pensionat din SRI Timiş: "Mi-am apărat ţara, iar acum am primit un şut în dos. Ţara e în pericol"

De asemenea, s-a anulat reducerea vârstei de pensionare pentru cei care au lucrat în fosta grupa I de muncă. „Această grupă de muncă, acordată celor care au lucrat în turnătorii, forje, în medii foarte periculoase şi nocive, a fost anulată dintr-un condei, deposedând pentru viitor şi în mod discriminatoriu şi arbitrar foştii salariaţi de un drept legitim, obţinut prin muncă grea", spune Pamparău.
Au crescut şi penalităţile aplicate pensiilor anticipate parţial de la 30% la 45%, ceea ce determină reducerea la aproape jumătate a pensiilor şi, în acelaşi timp, nu vor mai beneficia nici de reducerile datorate lucrului în grupa a II-a de muncă. Penalizarea este aplicată până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Ministerul Finanţelor, „stăpânul pensiilor“

O altă prevedere vizează îngheţarea creşterii valorii punctului de pensie la nivelul de 732,8 lei, până în 2012. Ultima creştere a valorii punctului de pensie s-a făcut în ocrombrie 2008, iar schimbarea modului de calcul a valorii punctului de pensie s-a realizat în defavoarea cetăţeanului. „Dacă până acum punctul de pensie trebuia să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie, în prezent valoarea lui rămâne îngheţata, iar în viitor se va indexa cu rata inflaţiei şi cu jumătate din indicele de creştere a salariului mediu brut. În prezent, valoarea punctului de pensie trebuia să fie de 910 lei, adica 45% din 2.022 lei, cât este salariul mediu brut în 2011", spune specialistul Federaţiei „Înfrăţirea".
O altă chestiune delicată este transferarea deciziilor privind plata şi impozitarea pensiilor, stabilirea cotelor de CAS şi a tuturor măsurilor legate de taxarea suplimentară şi impozitarea pensiilor către Legea Codului Fiscal. De acum încolo, deciziile majore privind pensiile rămân la mâna Ministerului de Finanţe şi se pot modifica oricând şi oricum.

Şi profesorii au de suferit: este vorba despre anularea prevederii prin care profesorii cu minimum 25 de ani vechime în învăţământ se puteau pensiona cu 3 ani mai devreme. De asemenea, şi mecanismul de contestare a deciziei de încadrare în grad de invaliditate se complică inutil, prin formarea unei Comisii Regionale de Contestaţii, care va reuni mai multe judeţe. Pensionarii bolnavi sunt plimbaţi prin alte judeţe pentru a contesta decizia, iar braşovenii vor fi arondaţi, probabil, comisiei de la Cluj.

Femeile pierd 15% la pensie!
Iata o demonstraţie matematică simplă, pentru informarea pensionarilor şi pe înţelesul tuturor. Creşterea stagiului de cotizare la femei de la 30 la 35 de ani cauzează o scădere a pensiilor cu 15%. De exemplu, daca după Legea 19/2000, abrogată, o persoană avea 60 de puncte, acestea se împărţeau la 30 de ani şi se obţineau 2 puncte, care înmulţite cu valoarea punctului de 732,8 se obţinea o pensie de 1.465 de lei. După legea nouă acelaşi număr de puncte se împarte la 35 de ani şi se obţine un punctaj de 1,71428 şi o pensie de 1.256 lei, cu 209 lei mai mică. În plus, din cauza inflaţiei, în perioada 2009-2011, puterea de cumpărare a a scăzut cu cel puţin 18,8%.

Taxa CAS = pensii mai mici cu 15%
Reintroducerea plăţii asigurărilor de sănătate reduce pensiile cu încă 5,5%. Plata aceasta a existat până în anul 2006, însă sumele nu se deduceau din pensii, ci se plăteau de către bugetul de asigurări sociale către bugetul Sănătăţii, iar pensiile nu scădeau. Acum, banii sunt luati direct din cuantumul pensiei, iar calculul se face pentru toata suma şi nu cum eronat ni se sugerează, că s-ar lua doar pentru ce depăşeşte 740 lei. Impozitarea pensiilor ce depăşesc 1.000 lei înseamnă diminuarea acestora cu încă 16% din suma ce depăşeşte 1.000 lei, iar transferul a 3% din CAS către fondurile private de pensii diminuează punctajul anual si in consecinta cuantumul pensiei cu 10%.

Cum se face calculul reţinerilor din pensii

Calculele sunt realizate prin compararea situaţiei din decembrie 2010 cu ianuarie 2011.

Astfel, în decembrie, pentru toate pensile sub 1.000 lei nu se calcula nici impozit, nici contributii de sanatate. Se plătea doar impozitul de 16%, numai pentru sumele ce depăşeau 1.000 de lei.
Exemplul nr. 1
În prezent, pentru o pensie de 800 de lei, se calculeaza din toata suma procentul de 5,5%, adica 44 lei, care se scade din pensie şi rezultă un cuatum de 756 de lei.
Exemplul nr. 2
La o pensie de 760 lei se calculează 5,5%, adica 42 de lei, sumă care se scade din cuantumul pensiei şi ar trebui să rezulte 718 lei. Însă, Legea prevede că pensia nu poate să scadă sub 740 lei, deci se vor scade doar 20 lei şi nu 41. Deci, în acest caz, pensia încasată va fi de 740 de lei.
Exemplul nr 3
Pentru o pensie de 1.500 de lei, in decembrie se calcula 5,5 % pentru sanatate doar pentru ceea ce depasea 1.000 de lei, deci 5,5 % din 500 lei insemna 28 de lei, prin rotunjire. La aceasta se adauga impozitul calculat la diferenta ramasa dupa scaderea celor 28 lei din 500 lei cat depasea 1.000 lei deci, 16% din 472 lei inseamna 76 lei. Pensia rezultata era de 1.500 minus 104 lei, adica de 1396 lei. In present se calculeaza intai contributia de sanatate de 5,5% pentru toata suma, adica 83 lei, prin rotunjire. Se scade din 1.500 si resulta 1.417 lei. Pentru suma ce depaseste 1.000 lei, deci din 417 lei se calculeaza impozitul de 16% ( 67 lei). Se aduna apoi 83 cu 67 iar suma de 150 lei reprezinta retineri si se scade din 1.500 lei. Rezulta o pensie neta in ianuarie de 1.350 lei, mai mica cu 46 lei decat in luna decembrie.


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

citeste totul despre: