La Maternitatea Braşov există o asistentă pe două etaje!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă formată din specialişti de la Direcţia de Sănătate Publică şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Braşov a început seria controalelor din spitale, impusă de Ministerul Sănătăţii, în urma tragediei de la Maternitatea Giuleşti.

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Secţiile de Obstetrică-Ginecologie nu au decât de o asistentă pe tură în programul de după masă. Asistenta are în îngrijire câte 30 de paturi, dispuse pe două etaje. Cum se descurcă? „E foarte vigilentă, dar, în general, cum poate", o recunosc chiar directorii spitalului.


Ministerul Sănătăţii a declarat, recent, a cerut deblocarea unor posturi în sistemul sanitar, ca reacţie la tragedia petrecută la Maternitatea din Giuleşti. Va debloca, însă, doar „posturi urgente", adică doar acolo unde e strictă nevoie. În spitalele din Braşov e mai mult decât nevoie de personal medical şi, în special, de cadre medii. Spre exemplu, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, secţiile OG funcţionează după amiaza cu câte o asistentă, pe două paliere, în program normal sau gardă.

30 de paturi, pe 2 etaje


Dr. Ionel Moldovan, purtător de cuvânt la Maternitatea Braşov, a declarat, citat de bzb.ro, că în turele de dimineaţă se lucrează „normal". Problemele apar după amiază. „Pe secţia de Obstetrică-Ginecologie (OG) II, după ora 15.00, avem o asistentă la 30 de paturi, care răspunde, de fapt, de două etaje. Cum se descurcă? E foarte vigilentă, dar, în general, cum poate. Asistentele fac ture, nu e aceeaşi în fiecare zi. Situaţia e aceeaşi pe secţiile de OG de la etajele 6 şi 7, pe OG de la etajele 4 şi 5 şi pe OG de la etajele 1 şi 3". Medici, pe aceleaşi secţii nu sunt nici ei decât... patru, susţine aceeaşi sursă.
Dimineaţa nu sunt aşa mari problemele, „pentru că, în general, dimineaţa se operează", aşa încât, măcar se acoperă necesarul de medici, asistente şi infirmiere. „Pe sala de naşteri, spre exemplu, avem 4-5 asistente şi zi şi noapte. La Reanimare, unde sunt câte şase paturi, avem câte o asistentă".

Experţii au fost interesaţi şi să afle dacă în cazul izbucnirii unor incendii, reprezentanţii Maternităţii sunt pregătiţi să se apere.

Se verifică căile de acces, mijloacele de primă intervenţie, hidranţi, stingătoare, instalaţiile de secţie şi semnalizare. Ultimul control a fost efectuat în luna ianuarie a acestui an, când s-a constatat că butonul de la capătul paturilor pentru alertarea personalului medical în cazul producerii unei urgenţe, iar instalaţia de detecţie şi semnalizare nu funcţiona. În acest moment nu pot da mai multe detalii, până nu efectuam un raport al tuturor controalelor pe care le vom efectua la spitalele din Braşov", a spus lt.Ciprian Sfreja, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov. 

Administratorul Maternităţii spune că instituţia medicală este dotată doar cu detector de gaz la centrala termică şi la bucătărie, şi nu cu detector de fum. „Toate aceste lucruri vor fi puse la punct din toamnă, când Maternitatea va intra în reabilitare", a spus Gheorghe Munteanu, administratorul Maternităţii Braşov.

Între timp, medicii care lucrează, încă, în clădirea veche a Maternităţii se tem că la o ploaie torenţială acoperişul s-ar putea prăbuşi peste ei. Clădirea Maternităţii, veche de sute de ani, a fost în trecut cămin de fete şi a aparţine Bisericii Evanghelice, prin legea retrocedării.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite