FOTO Vizitatorii de la Casa Mureşenilor îşi pot tipări o replică a primului număr al Gazetei de Transilvania, apărut în 1838

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul proiectului „De la Gutenberg la Mureşianu“, la Muzeul Casa Mureşenilor a fost reconstituită o tipografie care a existat în secolul al XIX-lea.

Tipografie cântăreşte 300 de kilograme cu tot instrumentarul său tipografic: zeţăria, rotativa tipografică şi matriţa tipografică. Muzeul Casa Mureşenilor este situat chiar în clădirea unde a funcţionat pe vremuri redacţia primului ziar din românesc din Ardeal- Gazeta de Transilvania. Fiecare vizitator va putea, în preţul biletului de intrare (5 lei) să îşi tipărească numele pe o replică a celebrului ziar, pe care o va primi ca suvenir.

Tipografia de colecţie a fost deja testată de peste 200 de elevi de şcolile şi liceele din Braşov „ Vizitatorii noştri îşi vor putea tipări propria pagină de ziar, cu litere mobile. Trebuie să înţeleagă toţi cei din secolul XXI, era internetului, că acum peste 100 de ani procesul de culegere a literelor mobile, de aşezare a lor într-o matriţă, de realizare a caracterelor putea dura foarte, foarte multe ore, era nevoie de foarte mult personal. Cu atât mai mult rezultatele sunt impresionante pentru ce însemna tipărirea în secolul al XIX-lea. Publicul tânăr din epoca noastră trebuie să înţeleagă că realizările patrimoniale din trecut — vorbim aici de cartea veche tipărită — erau adevărate opere de artă. Realizarea de către vizitatorii noştri a acestui proces de culegere şi de tipărire doar a două cuvinte o să-i facă să înţeleagă mult mai bine ce însemna acest proces acum mai bine de 100 de ani“, a declarat Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor”.

Pentru refacerea tipografiei s-au cheltuit 56.386 de lei, dintre care 42.200 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă venită de la Fondul Cultural Naţional şi 14.186 de lei de la Consiliul Judeţean. Partea de documentare istorică a fost realizată de doi specialişti, Daniel Roşca şi Bogdan Bălăşcău, care au vizitat Muzeul „Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti” din Târgovişte şi „Gutenberg Museum” Mainz, Germania. „După partea de studiu, ne-am apucat de construcţie, proces care a durat o lună. Cam jumătate din piese au fost cumpărate, iar cealaltă jumătate reprezintă piese construite de noi de la zero“, a explicat Daniel Roşca.

Prima tipografie românească

Înfinţarea unei tipografii româneşti la Braşov a fost visul lui Iacob Mureşianu. Fiul său Aurel a reuşit să îi transforme visul în realitate. La sfârşitul anului 1887, „Gazeta Transilvaniei” îşi anunţa cititorii că, începând cu anul 1888, va fi editată în Tipografia „A. Mureşianu”. Până atunci, celebrul ziar fusese publicat în tipografia lui Johann Gott. Tipografia avea sediul pe Şirul Inului nr. 22 (unde astăzi este Muzeul „Casa Mureşenilor”). Maşina de tipărit a fost adusă de la Viena, iar hârtia provenea din diverse centre precum Pesta, Viena sau Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite