Festival marca Mariana Nicolesco, la Braşov

Festival marca Mariana Nicolesco, la Braşov

Soprana Mariana Nicolesco

Concursul şi Festivalul Naţional al Liedului Românesc, create de Mariana Nicolesco cu aproape un deceniu în urmă, vor avea loc la Braşov, de joi până duminică.

După ediţiile din anii precedenţi consacrate raporturilor dintre liedul românesc şi liedul german, liedul francez (la chanson) şi liedul italian (la canzone), ediţia din acest an este dedicată liedului românesc şi liedului maghiar.

Astfel, recitalurile de joi şi vineri, de la Cercul Militar Braşov, vor constitui un omagiu adus lui Franz Liszt, la 200 de ani de la naştere, şi lui Belá Bartók, la 130 de ani de la naştere.
Sunt aşteptaţi peste 60 de tineri concurenţi din întreaga ţară. Juriul concursului, prezidat de Mariana Nicolesco, creatoarea şi coordonatoarea evenimentului, este compus din maeştri ai liedului românesc - Carmen Petra-Basacopol, Cornel Ţăranu, Adrian Pop -, alături de muzicologul Octavian Lazăr Cosma.

Concertul de gală al laureaţilor şi decernarea premiilor vor avea loc duminică, la Cercul Militar, după ce, în dimineaţa aceleiaşi zile, la Muzeul de Artă are loc Simpozionul Naţional dedicat Liedului Românesc în tradiţia europeană.

Concursul şi Festivalul Naţional al Liedului Românesc au fost create de celebra soprană pentru a pune în valoare comoara de peste 10.000 de lucrări ale compozitorilor români din ultimii 200 de ani, pe fondul străvechiului cântec de dor, şi pentru a forma, la cel mai înalt nivel, tineri interpreţi ai acestui gen muzical.

O culminare a acestei iniţiative a fost prezentarea în premieră mondială în Anul Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO, 2005, a integralei liedurilor sale cântate apoi la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Nagoya, Tokio, la Praga, Roma, Paris şi New York şi înregistrate pe CD şi DVD.citeste totul despre: