Dragoş Dăncescu a atins perfecţiunea în karate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 18 ani, sportivul legitimat la clubul braşovean Katana Do a ajuns la performanţe greu de egalat, devenind campion european şi mondial la kumite, stilul shotokan.

Dragoş a cochetat pentru prima dată cu acest sport la vârsta de opt ani, sub îndrumarea lui sensei Virgil Cobilici, fiind legitimat la clubul sportiv Romradiatoare. Originar din Bucureşti, sportivul s-a mutat la Braşov la vârsta de şase ani, iar primul contact cu luptele a fost dezamăgitor. După patru ani fără rezultate, cu numeroase sacrificii, karatistul a intenţionat să renunţe la acest sport, dar a fost susţinut de părinţi, în special de tatăl său, care este medic la Spitalul Militar.

Tentat să renunţe

„Mi-a fost greu la început, întrucât rezultatele întârziau să apară şi eram foarte nemulţumit. M-am apropiat de acest sport din pasiune pentru filmele cu Jackie Chan şi Bruce Lee, actori care mi-au marcat copilăria. Practic, primii patru ani ai carierei de luptător au reprezentat cea mai mare dezamăgire", a precizat Dragoş. Sportivul de la poalele Tâmpei a practicat stilul kata până în 2004, când a trecut la kumite, iar primele rezultate au apărut imediat. „În 2004 am terminat pe prima poziţie la Cupa României, iar atunci am realizat că toată munca depusă până atunci nu a fost în zadar. Acel moment a reprezentat un imbold pentru ceea ce avea să urmeze ", a opinat karatistul.

Rezultate remarcabile

Din acel moment, cariera sportivă a lui Dragoş Dăncescu a intrat pe o pantă ascendentă, tânărul trecându-şi în palmares mai multe titluri naţionale şi cupe ale României. Anul 2006 a reprezentat botezul în competiţiile internaţionale, băiatul participând la Campionatul Mondial desfăşurat la Cluj-Napoca. Primul eveniment internaţional a rămas fără performanţe notabile, întrucât tânărul luptător venea după o operaţie la mână şi nu a făcut faţă ritmului impus la un asemenea nivel.

 „Numai dacă iei parte la astfel de competiţii poţi să atingi un nivel ridicat. Aici nu mai contează dacă pierzi sau câştigi, întrucât acumulezi multă experienţă", crede luptătorul.

Doi ani mai târziu, la Mondialele din Italia, Dragoş a câştigat cel mai important trofeu al carierei, devenind campion mondial cu echipa şi terminând pe locul doi la individual. La ambele probe, sportivul şi-a măsurat forţele cu cei mai buni luptători din lume. „Ucrainienii şi ruşii sunt cei mai puternici, au o forţă şi o tehnică de invidiat. La individual am fost învins de ucrainieni, dar am reuşit să trecem de vecinii noştri la proba pe echipe", rememorează Dragoş.     

În prezent, adolescentul concurează la două categorii de vârstă: seniori şi juniori mari. Chiar dacă ritmul pregătirii este mult mai intens, braşoveanul continuă să impresioneze, cucerind medalia de argint la Campionatul European care a avut loc în septembrie 2009, la Constanţa. La aceeaşi competiţie, karatistul a luat aurul, împreună cu echipa. Dragoş se pregăteşte pentru Campionatul Mondial din iulie 2010, care va avea loc în Brazilia, la Sao Paolo. „Este visul meu să ajung acolo şi-mi doresc enorm să fiu convocat în lotul naţional", a conchis performerul.

Întrebări şi răspunsuri

Care este idolul tău din acest domeniu?

Am rămas impresionat de luptătorul din Azerbaidjan, Rafael Aghayev, şi încerc să învăţ cât mai multe de la el. Este un sportiv complet şi-mi place stilul său de luptă.

Cum ai caracteriza acest sport?

Este o ramură sportivă care-ţi impune multă răbdare şi stăpânire de sine. Însă, îmi place foarte mult ceea ce fac şi merg din plăcere la antrenamente.

Este dificil să concurezi, la o vârstă fragedă, la seniori?

Câteodată este chiar complicat, întrucât întâlneşti adversari mult mai experimentaţi, cu 4-5 ani mai în vârstă decât tine.

Ce-i place

Ador sportul, în toate formele lui, îmi place să călătoresc şi să cunosc cât mai multe civilizaţii. Sportul îţi oferă această şansă unică de a intra în contact cu diferite culturi ale lumii", a precizat Dragoş.

Ce nu-i place

Nu-mi plac discotecile, muzica din ziua de astăzi şi persoanele arogante. Totodată, nu sunt de acord cu cei care cred că fotbalul este singurul sport care contează", crede campionul.

PROFIL

Născut. 29 Noiembrie 1991, Bucureşti.

Studii. Elev la Colegiul Naţional „Grigore Antipa".

Familie. Părinţii, are un frate mai mare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite