De ce îi înşelăm pe cei pe care-i iubim. Aventurile amoroase, explicate de un specialist în terapia familiei: „Pot fi comparate cu tentativele de sinucidere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trădările în dragoste reprezintă întotdeauna, chiar dacă ne este greu să acceptăm, simptome şi nu cauze ale problemelor de cuplu. Aventurile amoroase demonstrează fără echivoc, cel mai adesea foarte dureros, că există o problemă „în Paradis”.

Deşi fiecare aventură este unică pentru un cuplu, deseori apar teme comune, ne spune lector univ dr. Onelia Pescaru, psihoterapeut specialist în terapia pentru familie. Aceasta ne-a prezentat care sunt cele mai întâlnite tipuri de aventuri, cum se manifestă acestea şi care sunt mecanismele producerii lor.

Aventura „celui care deschide uşa”

Apariţia unei noi relaţii pentru unul dintre partenerii unui cuplu este ca o uşă deschisă spre o viaţă nouă.

„În general apare în relaţiile care se apropie de sfârşit. Partenerul care are aventura nu mai este ataşat emoţional, dar îi este greu să îi spună celuilalt că doreşte să încheie relaţia, pentru că e incapabil să spună şi ce îl nemulţumeşte. Uneori, partenerul înşelat este, la rândul lui, uşurat că relaţia s-a încheiat. Alteori, însă, consideră că totul funcţiona normal şi este chiar şocat de faptul că celălalt vrea să rupă relaţia”, ne excplică Onelia Pescaru.

Aventura „scaunului cu trei picioare”

Aceasta este o aventură de lungă durată, cu implicaţii profunde asupra relaţiei. Când povara unui cuplu devine prea mare, fie din cauza problemelor din afara cuplului (un copil are probleme cu şcoala sau Poliţia, boala unui părinte etc.), sau din interiorul său (dificultăţi financiare, scandaluri frecvente ), unul dintre parteneri poate căuta un sprijin din afară.

Aventura acţionează ca un al treilea picior al scaunului care se clatină, care echilibrează situaţia. Este posibil ca partenerul înşelat să ştie ce se întâmplă, dar să rămână în relaţie, de obicei plângându-se de infidelitatea celuilalt. „Victima” dă vina pe aventură pentru problemele cu care se confruntă cuplul, evitând discuţia despre adevăratul impas.

„De fapt, cuplul ajunge în ipostaza de a avea nevoie de acea aventură amoroasă, care eliberează presiunea exercitată asupra cuplului de a rezolva problemele care au dus la aventură de la bun început şi continuă să fie o supapă care ajută la evacuarea frustrărilor”, ne explică specialistul în terapia pentru familie.

Acesta spune că un astfel de tip de aventură poate dura ani de zile. Uneori, paradoxal, viaţa sexuală a cuplului poate chiar să se îmbunătăţească, iar relaţiile dintre parteneri să se destindă, deoarece partenerii ignoră problemele emoţionale reprimate care au condus la aventură, trăind un fals sentiment că acestea au dispărut.

Încearcă să uite de problemele de acasă

O variantă aparte a acestui tip de aventură o reprezintă cea în care ea rămâne ascunsă de partenerul înşelat. Partenerul implicat în aventură foloseşte relaţia pentru a se detensiona şi pentru a uita de problemele de acasă. El spune amantului că nu poate părăsi relaţia iniţială din cauza copiilor sau a altor angajamente.

Uneori face promisiuni că îşi va părăsi partenerul iniţial, că se va muta cu amantul, pentru ca apoi să încalce aceste promisiuni. Foarte posibil este şi ca persoana implicată în aventură să aibă nevoie atât de partener, cât şi de amant şi să îi fie imposibil să aleagă. Acest tip de aventură durează atâta vreme cât cel de al treilea este dispus să joace acest joc.

Dacă începe să se simtă folosit şi neapreciat, cum se întâmplă deseori, poate decide să divulge secretul, moment în care probleme sporite inundă cuplul. Orice aventură alterează modul în care cuplul relaţionează, pentru că partenerii trăiesc în minciună, o relaţie falsă. Aventura „scaunului cu trei picioare” poate părea un răspuns la anumite probleme de cuplu, dar nu face în final decât să îngreuneze şi mai mult o situaţie deja nefericită.

Aventura „răzbunării”

Deşi este în general de scurtă durată, poate fi o problemă reală pentru un cuplu. Apare atunci când unul dintre parteneri se simte rănit şi decide să îşi „pedepsească” partenerul în acelaşi mod în care a fost şi el rănit.

image

„Partenerii nu sunt capabili să îşi exprime furia legată de trădarea celuilalt. Uneori se întâmplă atunci când partenerul trădat descoperă infidelitatea după mult timp. El îşi pierde încrederea în sine şi caută un mod de a-şi recăpăta imaginea precară în relaţii de o noapte sau în capricii de scurtă durată. Efectul psihologic acestor acţiuni este că partenerul implicat în aventură se simte încă atractiv, dorit şi sexy - sentimente spulberate de aventura celuilalt”, precizează Onelia Pescaru (foto).

Deseori aventura este regretată, pentru că cel implicat realizează că face exact lucrul pe care îl detesta la partenerul său. De multe ori face tot posibilul ca celălalt să afle fie de la el, fie de la alţii, mergând foarte departe, la situaţii extreme, lăsându-se găsit chiar în pat de partenerul trădat. „Aventura răzbunării” este un spectacol şi îndreaptă „săgeata otrăvită” spre inima partenerului vinovat de durerea suferită în trecut.

Aventura „observă-mă”

În acest caz vorbim despre o relaţie de scurtă durată, „de o noapte”, şi se poate întâmpla chiar să nu implice sexul. Apare în relaţiile în care partenerii nu mai reuşesc să atragă atenţia unul altuia. Este puţin probabil ca partenerul implicat în această aventură să vrea să renunţe la relaţie, dar doreşte ca şi celălalt să îl asculte şi să îl observe.

„Poate fi comparată cu o tentativă de sinucidere demonstrativă sau cu o ameninţare cu sinuciderea. Deseori, partenerul implicat în relaţie lasă intenţionat la îndemâna celuilalt anumite indicii pentru ca infidelitatea lui să fie descoperită (numere de telefon, prezervative etc.). Este o ameninţare emoţională, care poate fi utilizată pentru implicarea cuplului în rezolvarea unor probleme ignorate”, ne spune Onelia Pescaru.

Este genul de aventură după care cuplurile se pot reface, dar numai dacă o recunosc ca pe un semnal puternic al lipsei de comunicare a partenerilor. Dacă semnalul este ignorat, pot urma alte tipuri de aventură, care vor scufunda relaţia în ape emoţionale din ce în ce mai tulburi.

Aventura „evitării”

De fapt, termenul se referă la aventuri repetate. Partenerul care are acest gen de aventură evită intimitatea cu celălalt şi se teme să nu fie vulnerabil emoţional faţă de celălalt. Este un soi de dans emoţional, în care partenerul care consideră că a devenit mult prea apropiat faţă de celălalt, se retrage, are o aventură, apoi reîncepe să construiască relaţia.

Adică, sabotează sistematic chiar relaţia în care doreşte să se angajeze. Într-un anumit grad, toate relaţiile conţin o parte din aceste caracteristici. Ceea ce apare drept o problemă intimă a unuia dintre parteneri poate să fie dovada unui scut psihologic pentru o situaţie dificilă cu care se confruntă cuplul (ea sau el se pot afla sub presiunea găsirii unei slujbe mai bune, probleme la serviciu, boala unui partener, îngrijirea unui bebeluş etc.).

Partenerul celui care are aventura apreciază la acesta comportamentul plin de iubire şi atenţie, dar nu îi poate accepta infidelitatea. Multe cupluri în această situaţie se simt prinse într-o capcană nefericită, din care par că nu au cale de ieşire, deşi ambii parteneri se luptă să aibă o relaţie împlinită. 

Aventura „experimentală”

Este aventura cea mai legată de sex ( „a fost doar sex” – obişnuiesc să spună cei implicaţi) şi are loc în cuplurile în care experienţa sexuală este redusă, fie pentru că partenerii cuplului au făcut sex până atunci doar unul cu celălalt, fie au dificultăţi de a discuta pe acest subiect.

Cel care evadează încearcă să descopere cum este o partidă de sex cu o altă persoană iar trădarea este premeditată. Alteori, situaţia apare ca o atracţie şi nu este ratată această oportunitate, după ce oamenii fie au băut prea mult, fie sunt departe de casă, fie se lasă seduşi pur şi simplu.

Deşi partenerul implicat în aventură poate să o vadă ca trecătoare, s-ar putea să nu fie la fel şi pentru celălalt, care se poate simţi rănit şi trădat ca şi cum aventura ar fi durat ani.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite