Cum se tratează frica de întuneric, fobia gravă care poate cauza leşinul. „Mulţi dintre adulţi nu ştiu care este cauza“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frica de întuneric este una dintre cele mai des întâlnite fobii. Cei mai afectaţi sunt copiii, dar sunt şi mulţi adulţi care încă se tem de întuneric.

Frica de întuneric poate avea multe cauze, care trebuie descoperite. „În cazul copiilor frica de întuneric este generată de imaginaţia bogată pe care o au, de faptul că se uită la tot felul de desene animate care au devenit tot mai violente, dar poate proveni şi din teama de necunoscut. Şi părinţii care îşi disciplinează copiii folosind termenul Bau-Bau fac o mare greşeală. La adulţi, frica de întuneric poate fi o moştenire din copilărie, dar poate fi dată şi de o experienţă trauumatizantă care s-a petrecut pe timpul nopţii“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Cum se manifestă frica de întuneric

Frica de întuneric nu trebuie ignorată. Nu putem scăpa de ea până nu îi aflăm cauza şi ne poate transforma noaptea într-un calvar. „Persoanele care se tem de întuneric pot experimenta simptome fizice atunci când se află într-o cameră întunecată. Oamenii transpiră abundent, au un ritm cardiac mai ridicat şi pot apărea chiar şi ameţeli şi atacuri de panică. În cazurile mai severe persoanele pot chiar să leşine de frică“, mai spune specialistul.

Cum abordăm problema

În cazul copiilor problema fricii de întuneric este mai uşor de abordat. „Trebuie să stăm de vorbă cu cei mici să vedem de ce anume se tem. În funcţie de răspunsuri trebuie să îi convingem că nu au dreptate. De exemplu dacă se tem de monştri din casă, trebuie să fim calmi, să căutăm pe peste tot să le arătăm că nu sunt monştrii în casă. Trebuie să le explicăm că ceea ce văd la televizor nu este real şi pe cât posibil să limităm accesul la programe violente care pot induce astfel de temeri. Ca să îi facem să se simtă mai siguri pe ei putem să îi lăsăm să doarmă cu o jucărie de pluş care le place. Vor avea senzaţia că au un prieten pe care să se bazeze. De asemenea, nu trebuie să îi obligăm să doarmă singuri în cameră pentru a nu accentua frica. Putem să îi lăsăm pe copii să doamă cu noi, părinţii, până când frica de întuneric va dispărea“, mai spune psihologul.

În cazul adulţilor problemele sunt mai complicate. „În cazul adulţilor care au frică de întuneric, este mai greu. Mulţi dintre ei nu ştiu care este cauza acestei fobii şi ea trebuie descoperită. În cazul lor, intervenţia psihologului este de multe ori necesară pentru a descoperit traumele care au dus la această situaţie“, mai spune medicul.

Lampa de veghe poate fi o soluţie

În cazul persoanelor care se tem de întuneric o lampă de veghe la care se poate regla intensitatea luminii poate ajuta mult. „Nu putem obliga o persoană care se teme de întuneric să doarmă fără nicio sursă de lumină. Mulţi cred că dacă o obligăm să îşi înfrunte brusc temerile va scăpa de ele. Este greşit. Putem avea în cameră o lampă de veghe şi persoana se va simţi în siguranţă. La anumite intervale de timp, la câteva zile sau săptămâni distanţă, putem scădea intensitatea luminii. Această metodă funcţionează de multe ori, iar în final persoanele ajung să doarmă fără probleme pe întuneric“, mai spune psihologul. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite