Cum să ne prelungim viaţa cu 10 ani. Inventarul complet al schimbărilor minore „prescrise“ pentru longevitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce măncăm zilnic, cum ne petrecem timpul liber, dar şi personalitatea ne pot scurta sau prelungi viaţa cu ani buni. Medicii au câteva sfaturi simple care ne ajută să fim longevivi.

Viciile sunt doar unele dintre lucrurile care ne pot scurta semnificativ viaţa. Fumatul afectează sistemul cardio-vascular, iar alcoolul ne distruge, încet şi sigur, creierul şi ficatul.

„Fumatul este unul dintre viciile care ne scurtează viaţa cu cel puţin zece ani, lucru dovedit de multe studii. Afectează grav sistemul cardio-vascular. Fumătorii au probleme cu circulaţia sângelului, probleme cu plămânii şi cu hipertensiunea arterială. Sunt predispuşi încă de la vârsta mijlocie la infarct, accident vascular sau cancer de plămâni. Sunt şi fumători care au trăit 80 ani, dar acestea sunt doar excepţii. Alcoolul în exces este şi el periculos. Distruge ficatul, dar şi celulele nervoase şi ne scurtează viaţa. Asta nu înseamnă că este interzis. Un pahar de vin natural este chiar indicat pentru sănătate. Totul este să nu facem excese“, spune Robert Călimanu, medic internist.

Atenţie mare la grăsimi

Grăsimile, în esenţa lor, sunt bune pentru organism, dar este nevoie de cumpătare.

„Eu nu interzic nimănui să mănânce o carne de porc sau o slănină. Totul este să nu facem abuz. Dacă le mâncăm zilnic, atunci este o problemă. Mai ales dacă prăjim carnea. În timp grăsimea se depune pe artere şi până la infarct sau accident vascular nu este decât un pas. Carnea este bună, dar trebuie să fim ponderaţi. Dacă mâncăm azi o friptură de porc, mâine să mâncăm o salată sau peşte. Eu nu recomand prăjelile, ci mai bine un grătar sau o friptură la cuptor“, spune medicul Robert Călimanu.

Conservele şi sucurile, pline de E-uri şi calorii

Alimentele la conservă, dar şi sucurile ne pot scurta viaţa dacă le consumăm zilnic şi în cantităţi mari. „Sucurile şi conservele au extrem de multe calorii şi la fel de multe E-uri. Nu există mâncare conservată naturală în comerţ. Este o utopie. Putem gusta, nu spune nimeni că este interzis, dar este bine să fie cât mai rar. Dacă vrem un pateu, îl putem face acasă din ficat. Mezelurile sunt pline de sare, în primul rând, şi de E-uri. Sunt de evitat, pe cât posibil. Sucurile, mai ales cele cu acid, afectectează stomacul“, mai spune medicul.

Fructe, legume şi iaurturi pentru o sănătate de fier

Dacă alegem să mâncăm totuşi şi alimente nesănătoare, acestea trebuie compensate cu fucte, legume sau iaurturi care au probiotice şi sunt bune pentru sistemul digestiv.

„Nu cred că vom găsi român care să nu mănânce deloc mezeluri sau conserve. Este bine însă să compensăm din plin cu fructe şi legume, care sunt sănătoase. La fructe, eu recomand consumul ca atare, şi nu ca suc, deoarece în contact cu aerul acesta se oxidează şi se pierd mare parte din proprietăţi. Şi legumele le recomand mai mult ca salată sau doar opărite. O fierbere prelungită face ca multe vitamine să se piardă. De asemenea, un iaurt simplu pe zi este foarte bun pentru sistemul digestiv“, mai spune medicul.

Mişcare este vitală

Studiile făcute în toată lumea arată că persoanele sedentare mor mai repede decât cele care au o viaţă activă. „Mişcarea este foarte importantă pentru sănătate. Ne ajută şi fizic şi psihic. Obezitatea este deja o problemă mondială. De aceea, este bine să facem mişcare zilnic. Nu trebuie acum ca toată lumea să meargă la sală. Este suficient să mergem zilnic pe jos măcar o jumătate de oră. Dacă facem asta ne vom simţi mai bine“, mai spune medicul.

Fiţi optimişti şi nu trăiţi singuri

Nu doar alimentele pe care le mâncăm ne pot scurta viaţa, ci şi modul în care gândim sau trăim. Este demonstrat că persoanele optimiste trăiesc mai mult. „O persoană optimistă, veselă, va trăi mai mult deoarece nu este la fel de stresată ca una pesimistă şi predispusă la depresie. Oamenii care văd mereu viaţa în negru sunt predispuşi la un stres extrem de mare şi chiar la infarct. Este bine să încercăm să găsim aspectele fericite ale vieţii fiecăruia dintre noi şi să încercăm să ne bucurăm de ce avem. De asemenea, s-a dovedit că persoanele căsătorite sau care au un partener de viaţă trăiesc mai mult. Explicaţia este simplă: Aceste persoane au tendinţa să se îngrijească mai mult, sunt mai fericite, au pentru cine să lupte şi să trăiască. Persoanele singure au tendinţa de a nu mai avea grijă de ele, de a cădea în depresie, de a nu se mai preocupa deloc de ele“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.  

Citeşte şi:

De ce mor bărbaţii mai repede decât femeile. Au mai multe vicii, le e teamă de medic şi sunt predispuşi la maladii grave - explicaţiile medicilor

Top 10 condimente pentru o viaţă lungă 

Cum să avem o familie fericită, cel mai sigur model de urmat - sfaturile preoţilor şi psihologilor pentru armonia de acasă

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite