Cum arăta Braşovul exact acum 26 de ani. Poza lui Nicolae Ceauşescu era pe toate clădirile de 23 August

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poza lui Ceauşescu era pe toate clădirile din Braşov. FOTOfortepan.hu
Poza lui Ceauşescu era pe toate clădirile din Braşov. FOTOfortepan.hu

Mai multe poze cu Braşovul, făcute exact pe 23 August 1989, au fost postate pe un site şi arată exact cum era pregătit oraşului pentru manifestaţii.

Pozele au fost postate pe site-ul fortepan.hu şi arată pregătirile care se făcuseră în oraş înainte de 23 august 1989, pentru ca tovarăşul Nicolae Ceauşescu să fie mulţumit. Afişe imedise cu faţa conducătorului şi mesaje socialiste au fost puse în tot centrul oraşului de la clădirea teatrului, la actuala Prefectură (fosta clădire a Partidului Comunist Român) şi clădirea Modarom care câteva luni mai târziu a fost ciuruită de gloanţe.

Braşov 23 auguat 1989

De fiecare dată când se apropia 23 august se făceau pregătiri mari. Cu luni întregi înainte se înceapu repetiţiile pentru defilare. Oamenilor lis e spunea cum să se îmbrace, erau trimişi la tuns ca să arate toţi la fel, iar obligatoriu cămăşile bărbaţilor trebuiau să fie albe. Dacă se nimerea ca Nicolae Ceauşescu să vină cumva la Braşov chiar de 23 august atunci pregătirile se transformau într-o adevărată isterie generală. Se alegea un copil care să îi dea flori conducătorului, iar acestuia i se făceau toate analizele pentru a nu cumva să-l îmbolnăvească pe Ceauşescu. Apoi, pe lângă defilarea propriu-zisă mii deoameni erau aşezaţi de-a lungul drumul pe unde urma să treacă coloana oficială. Oamenii aveau obligatoriu flori în mâini, dar nu albe pentru că Ceauşescu le considera a fi de înmormântare. Printre cele mai cunoscute lozince se număreau: „Trăiască comunismul viitorul luminous al omenirii“, „Trăiască Nicolae Ceauşescu, cel mai iubit fiu al poporului“, „Ceauşescu, România, stima noastră şi mândria“

Dincolo de manifestările comuniste, 23 august a fost ziua în care România a trecut de partea Aliaţilor, întorcând armele împotriva Germaniei naziste. Apoi, timp de 45 de ani, ziua de 23 august a fost sărbătoare naţională. Nicolae Megelea este unul dintre veteranii care au luptat în al doilea război mondial. A supravieţui opt zile doar cu pâine şi zăpadă. Are şi poveşti amuzante din război. În 23 august când s-au întors armele împotriva nemţilor, baza miliată s-a umplut de ruşi. „Ne cereau vin. Noi cumpăram cu 2 lei şi le vindeam cu zece lei. După ce ce îmbătau jucam poker şi le luam banii. Aveam mulţi bani ruşii“, povesteşte amuzat Nicolae Megelea.

Braşov 23 auguat 1989
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite