Cine câştigă „războiul“ între sexe din bucătărie. Chef Zărnescu: „Femeile sunt mai econome. La noi, bărbaţii, există tot timpul un «dac㻓

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarul chef Radu Zărnescu, la o competiţie culinară FOTO Arhiva personală
Bucătarul chef Radu Zărnescu, la o competiţie culinară FOTO Arhiva personală

Chef Radu Zărnescu este cel care a făcut pionierat, în România, în domeniul organizării evenimentelor gastronomice.

„Pe fondul unui vid al exprimării prin mâncare, în 2007 am pus la punct Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, care se constituie în unica platformă de expresie culinară în România. Oameni din medii socio-culturale diverse, amatori, profesionişti, gurmanzi, pot participa la ceea ce se poate numi fundamentul poziţionarii României pe harta gastronomică a lumii”, spune Radu Zărnescu, care a înfiinţat Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ.

Pornind de la acest demers iniţial, chef Zărnescu a creat, de-a lungul timpului, multe alte proiecte culinare: GastroShow Cooking Entertainment, Live Cooking Show, Masters of Flames, Congresul Mondial al Tradiţiilor Culinare. De asemenea, a început activitatea de consultanţă în domeniul culinar propunând o nouă perspectivă asupra preparatelor, a bucătăriei în general.

„Nu e firesc să arunci mâncare la gunoi, chiar dacă e show tv”

Chef Radu Zărnescu a criticat vehement show-urile televizate în care membrii juriului aruncă un preparat sau altul la gunoi. 

„Aceste emisiuni sunt binevenite, pentru că au un rol educativ, în sensul că le prezintă românilor diverse mâncăruri şi le deschide apetitul de a aranja mâncarea pe o farfurie, nu să o trântească într-o strachină. Apoi, se deschide românilor şi ideea de Chiar dacă mâncarea are gust foarte bun, trebuie să îşi placă să o «mănânci», mai întâi, cu ochii. Pe de altă parte, nu pot admite să arunci mâncarea la gunoi, în timp ce în lume mor zeci de mii de copii pentru că nu au ce mânca. Sunt emisiuni unde există o regie, prea agresive. Nu sunt de părere că iei un preparat, înjuri şi îl arunci. Să nu uităm că mâncarea înseamnă viaţă. Să nu uităm, că noi ne naştem în jurul mesei, trăim în jurul mesei. Am fost incluşi într-un proiect mondial împotriva foametei, am fost în Africa de Sud şi m-am îngrozit. Sunt copii în triburi care mănâncă o dată la două zile”, îşi prezintă punctul de vedere chef Zărnescu.

De ce sunt mai buni bucătari bărbaţii?

„Pentru că femeile sunt mai econome. La noi bărbaţii, şi mă uit când merg la competiţii externe, mulţi iau foarte multă materie primă. Câte 20-30 de kilograme de peşte, pentru câteva porţii. Îmi spun, măi, nu se ştie, dacă nu îmi iese cum trebuie reţeta, dacă greşesc ceva, dacă îmi cade pe jos. Trebuie să fii pregătit. Tot timpul există un «dacă» la bărbaţi. Şi nu este vorba doar de noi, românii, ci în toată lumea. Dar, ca să fim sinceri până la capăt, femeia în bucătărie este de anduranţă”, explică Radu Zărnescu secretul pentru care bărbaţii sunt mai buni ca bucătari.

Arbitru de talie internaţională

Anul trecut, în urma unui curs de iniţiere, Radu Zărnescu a obţinut din partea Asociaţiei Bucătarilor din Danemarca certificatul de „judge” la nivel mondial, acest certificat dându-i posibilitatea de a îndruma echipele ACEEA la nivel regional şi internaţional să participe în competiţii de specialitate sub egida celui mai important for al lumii culinare, World Association of Chefs Societies. Rezultatele pe care bucătarii români le-au obţinut de-a lungul anilor sub coordonarea lui Radu Zărnescu: Trofeul Balcanilor, Trofeul Bosniei şi Herzegovinei, Cupa Ekaterinburgului, Bronz la Olimpiada de la Erfurt, Bronz la Campionatele Mondiale vin sa sublinieze eforturile pe care ACEEA le-a făcut în toţi aceşti ani pentru promovarea gastronomiei româneşti în ţară şi în afara graniţelor acesteia.

Cel mai nou dintre proiectele lui Zărnescu este Vegetarian Culinary Cup, a cărei primă ediţie a avut loc la Braşov,  care vine să dezvolte o perspectivă la un alt nivel, angrenând profesioniştii din domeniu să reflecte prin preparate deosebite, prin abordări îndrăzneţe, plecând de la solicitările tot mai multor români de a consuma un anumit tip de alimente.


Chef Zărnescu, medaliat alături de colegi la un concurs internaţional FOTO Arhiva personală

image

„Acoperirea vidului reprezentării artei culinare tradiţionale autentice din România la nivel mondial este un act de curaj, care-şi propune reprezentarea corectă asupra caracteristicilor de unicitate şi diversitate  ale culturii gastronomice romanesti. ACEEA doreşte să aducă în prim plan conceptul de «bucătărie-cultură». Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viaţa fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de «obligaţie conjugală» la statutul de «artă» presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite. Diversitatea joacă un rol important în interacţiune, în dialog intercultural şi interprofesional; dorinţa multora de a uniformiza popoarele, de a le respinge individualitatea şi, implicit, obiceiurile, ne va duce la o existenţă anostă, simplă şi monotonă. Suntem diferiţi din toate punctele de vedere şi tocmai acest fapt reprezintă frumuseţea omenirii; iată motivul pentru care ne propunem să oferim o imagine de ansamblu asupra culturii si civilizaţiei gastronomice româneşti”, ne-a declarat chef Radu Zărnescu.

Show culinar de cinci stele la Cluj

Radu Zărnescu spune că bucătăria reprezintă doar o parte din obiceiurile unei ţări, motiv pentru care a invitat preşedinţi ai unor asociatii de bucătari, formatori de curente de opinie în ceea ce priveşte bucătaria, din cât mai multe ţări, ca să cunoasca bucătăria tradiţională românească printr-un dialog intercultural, punând accentul pe similitudinile, respectiv diferenţele culturale între mediile noastre socio-culturale. 

„Cu siguranţă, această experienţă ne va ajuta pe toţi să creştem prin cunoştinţe şi experienţe, concluziile ajutându-ne să ne formăm o imagine obiectivă asupra a ceea ce lumea ştie despre noi, care ne sunt slăbiciunile, respectiv punctele tari, ne vor îndruma spre strategii viabile de PR, marketing şi branding de ţară în viitorul apropiat. Evenimentul de la Cluj, care are loc la cel mai mare mall din Ardeal, a fost gândit ca şi context pentru promovarea României, a bucătăriei noastre tradiţionale, într-un dialog interactiv care să aducă beneficii ţării noastre”, precizează Zărnescu.

Atmosfera la eveniment va fi asigurată de trupa Iris. Cu această ocazie, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ organizează prima competiţie Internaţională Continentală de tip Black Box din România. În cadrul concursului fiecare concurent va primi prin tragere la sorţi o cutie cu ingrediente surpriză, cu care vor trebui să pregătească câte un preparat conform categoriilor de concurs.

„Vă invităm cu drag să vedeţi, de asemenea, o nouă ediţie de Master of Flames Cooking Show - bucătărie ciobănească românească. În cadrul evenimentului va exista chiar şi o stână tradiţională românescă, construită după modelul celor din Munţii Căpăţânii. În plus, aici va avea loc primul Grill Party Show cu cel mai mare grill rotisor vertical din România, unde se vor găti peste 300 de kilograme de carne”, ne-a dezvăluit câteva din surprizele evenimentului Radu Zărnescu.

Tot la Cluj se va înregistra şi un nou record culinar internaţional. Federazione Italiana di Pasticceria Gelateria e Cioccolateria din Sicilia va prepara o Cassata Siciliană de 150 de kilograme. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite