Cea mai îngustă stradă din Europa de Est se află în Braşov. Uliţa citadină, plasată recent în celebrul ghid turistic Michelin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strada Sforii a ajuns în ultimii ani o atracţie turistică recunoscută pe plan mondial. Pentru vizitatorii oraşului Braşov o plimbare pe uliţa îngustă este recomandarea tuturor ghizilor.

Strada Sforii are o vechime de câteva secole. A fost atestată documentar în secolul al XVII-lea şi mult timp a fost folosită doar ca o cale de legătură între străzile Porta Schei şi Cerbului. Se spune că pe aici treceau în trecut pompierii ca să ajungă mai uşor în Schei în cazul producerii unor incendii.

Arată ca acum 100 de ani

În vremea comuniştilor, dar şi după anii '90 strada a fost lăsată de izbelişte şi nimănui nu i-a păsat că poate deveni o atracţie turistică importantă, deoarece este un element unic nu doar al Braşovului, ci şi al României.

Primele renovări la strada Sforii au avut loc în 1998, cu sprijinul unui sportiv braşovean revenit acasă din America. Dan Oprea a fost nemuţumit de cum arăta străduţa şi a reuşit să obţină o finanţare de 8.000 de euro pentru a schimba puţin aspectul străduţei.

Marea transformare a străzii de la un simplu gang îngust la o atracţie turistică veritabilă a venit în 2003. Atunci a fost schimbat pavajul şi s-au refăcut pereţii clădirilor. Strada şi-a recăpătat farmecul de odinioară şi datorită felinarelor care arată exact ca cele de acum 100 de ani. Lămpaşele folosite acum au fost comandate după modelul celor existente la muzeu, singura diferenţă fiind aceea că azi nu mai funcţionează cu gaz.

Promovare internaţională

Imediat după reabilitare, străduţa a fost inclusă în toate ghidurile turistice care prezentau Braşovul şi a fost promovată şi la târgurile de turism de peste hotare. Aşa a devenit celebră. A primit chiar şi o stea în Ghidul de Turism Michelin, semn că merită vizitată. De asemenea, publicaţia americană The Huffington Post a inclus Strada Sforii într-un top al celor mai înguste alei din lume alături de străzi din Germania, Marea Britanie, Italia, Canada, SUA şi China.

Dimensiunile minuscule ale Străzii Sforii

Strada Sforii este acum atestată ca fiind cea mai îngustă din Europa de Est. Are o lăţime care variază între numai 111 şi 135 de centimetri şi o lungime de 80 de metri.

„Numele străzii a fost dat de dimensiunile ei foarte înguste, dar şi de faptul că dacă o priveşti arată exact ca un cordon, ca o sfoară. Practic numele este o metaforă între aspectul străzii şi al dimensiunilor ei“, spune arhitectul Mihai Ioniţă.

Legenda îndrăgostiţilor

Mii de turişti vin să vadă astăzi Strada Sforii, fie atraşi de arhitectura din jur, fie din pură curiozitate. Un lucru este cert: este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Braşov şi unul dintre locurile preferate pentru deja celebrul selfie.

Strada Sforii are şi o legendă care prinde şi astăzi foarte bine la îndrăgostiţi. Se spune că în perioada medievală aici se ascundeau cuplurile pentru a se săruta în intimidate, dar şi tinerii îndrăgostiţi ai căror părinţi nu erau de acord cu relaţia lor. Legenda care a resistat peste ani spune că tinerii îndrăgostiţi care se sărută pe Strada Sforii sunt destinaţi să rămână împreună toată viaţa.

Citeşte şi:

Lucruri neştiute despre cel mai cunoscut loc din Braşov. Cum au ajuns să fie arse pe rug, în urmă cu patru secole, vrăjitoarele care prevedeau viitorul

Trei minuni naturale ale României. Cât adevăr este în legenda mersului pe apă prin mijlocul Cascadei Urlătoarele

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite