Cât de mult trăiesc românii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stresul, mâncarea de tip fast-food şi poluarea sunt factori care duc la îmbolnăvire. România este mult mai săracă decât celalte ţări europene, astfel că media duratei de viaţă este mai mică decât în occident.

Cei mai longevivi pământeni sunt japonezii (gene bune, servicii medicale de calitate şi obiceiuri alimentare sănătoase). Mâncarea lor tradiţională este sushi-ul, fabricat din alge de mare, peşte crud şi orez. Românii, cu sarmalele pe post de emblemă culinară, se situează spre finalul clasamentului mondial, înaintea asiaticilor şi africanilor decimaţi de sărăcie, boli şi războaie.

La noi în ţară speranţa de viaţă este în jur de 76 de ani la femei şi 70 de ani la bărbaţi. Cel mai mult trăiesc bucureştenii, lucru explicabil având în vedere că au salariile cele mai mari şi spitale foarte bune. Cel mai puţin trăiesc românii din vest. În aceste judeţe durate de viaţă este cu opt ani mai mică decât media pe ţară.

Femeile trăiesc mai mult


Pe harta României există două regiuni aproape compacte unde durata de viaţă depăşeşte media naţională. Pentru zona centrală (judeţele Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş), regula se confirmă. Primele două sunt printre cele mai prospere din ţară, iar la Mureş sunt unele dintre cele mai bune spitale.

La Braşov, bărbaţii trăiesc, în medie, 70,8 ani, iar femeile 77,6 ani. În Sibiu, bărbaţii trăiesc, în medie, 70 de ani, iar femeile, 77,2 ani. În Mureş, bărbaţii trăiesc, în medie, 70, 3 ani, iar femeile, 77,2 ani. În Covasna, bărbaţii trăiesc, în medie, 70,4 ani, iar femeile,76,7 ani. În Harghita, bărbaţii trăiesc, în medie, 70,5 ani, iar femeile, 76,3 ani.

Stresul, mâncarea de tip fast-food şi poluarea sunt principalii factori care duc la îmbolnăvire. Şi unele mâncăruri tradiţionale sunt periculoase pentru sănătate. Printre acestea se numără: grăsimile de porc, cu o componentă lipidică mare (cârnaţi, şuncă, untură), prăjelile, afumăturile, condimentele în exces (piper şi boia iute). O astfel de alimentaţie duce la hipertensiune arterială, cardiopatii ischemice sau chiar infarct. Pe scurt, boli cardiovasculare, adică principala cauză a deceselor evitabile din România.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite