Braşov: Grigore Ionescu, mânuieşte bine şi arma, şi condeiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul a avut o carieră militară strălucită, a scris în ziarele militare ale vremii, iar după pensionare s-a dedicat exclusiv scrisului. Toată viaţa a îmbinat cu succes milităria cu condeiul.

Profil

NĂSCUT: 1 octombrie 1929, Localitatea Obrejiţa, Vrancea
FAMILIE: văduv şi are o fată
STUDII: Facultatea de Ştiinţa Conducerii şi Psihologie, Bucureşti
FUNCŢIE: colonel


Pasiunea pentru cariera militară a preluat-o de la bunicul său care a fost ofiţer în armată. „Bunicul mi-a transmis pasiunea pentru conduita militară, spiritul camaraderesc şi onoarea militară. Ca model l-am avut şi pe Antonescu care promova onoarea pentru această profesie”, mărturiseşte colonelul Grigore Ionescu.

L-a cunoscut pe Nicolae Tăutu

Totul a început în 1948 când, s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri de Infanterie Râmnicul Sărat. După terminarea studiilor, a fost repartizat la Regimentul de  Infanterie Braşov. „În perioada militară l-am cunoscut pe poetul şi prozatorul Nicolae Tăutu, celebru prin volumul de poezii cu conţinut ostăşesc. El m-a îndemnat să scriu la «Galsul Armatei», un cotidian militar, transformat astăzi în «Observatorul militar»”, îşi amnteşte bărbatul.
Studentul lui Sadoveanu şi Bogza
În 1950, a fost trimis la Bucureşti să urmeze un curs de jurnalistică. Aici i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu şi Geo Bogza. „De la Sadoveanu am învăţat că după, ce realizez un material, trebuie să-l pun într-un sertar şi să îl iau după o vreme, căci atunci voi avea cele mai bune idei pentru a-l completa, iar de la Geo Bogza am învăţat să fac cele mai bune reportaje”, îşi aminteşte bărbatul.


Cariera militară


În 1952, a ajuns la Regionala a III-a militară din Cluj, unde a fost şef la Secţia de Pregătire de Luptă şi Sport. Între timp a lucrat şi la ziarul «Scutul patriei». „Am avut în subordine cinci redactori şi am lucrat acolo peste un deceniu”. În 1964 a solicitat aducerea la Braşov, la Brigada Vănătorilor de Munte, unde a avut funcţia de ofiţer şi cea de redactor şef la ziarul «Şoimii Carpaţilor». S-a ocupat şi de Clubul Sportiv al Armatei Române din Braşov, unde a fost avansat în funcţia de colonel. Echipele de militari pe care le-a coordonat au câştigat numeroase titluri naţionale şi internaţionale. „În 1987 am câştigat cu o echipă de militari, la Competiţia Internaţională care s-a desfăşurat la Predeal, în 1989 cu patrula militară pe care o coordonam, am câştigat în Cehoslovacia medalia de aur la schi şi armă, iar în 1990 am participat la prima competiţie a Comitetului Internaţional Militar Sportiv al NATO, din Austria”, de mândreşte bărbatul. El a constituit şi cea mai modernă bază sportivă din Predeal - Complexul Sportiv de pe Valea Răşnoavei, unic în România, unde s-a desfăşurat compionatul mondial de schi militar în 2005.

Nu şi-ar închipui viaţa fără scris



După moartea soţiei sale, în 1992, singurele lucruri care l-au făcut să-şi continue viaţa au fost nepotul şi condeiul. Din 1993, de când a ieşit la pensie, bărbatul s-a dedicat exclusiv scrisului. Până acum, colonelul a scris opt volume în care s-a ghidat pe monografie şi portretistică. „Am găsit satisfacţia sufletească în scris. Nu pot trăi nicio clipă fără să citesc şi să scriu. Prima carte am scris-o în 2002 şi se intutulează «Schiul. Aplicativ şi de performanţă din armata română.” 


Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai importantă lucrare pe care aţi scris-o până acum?
G.I. „«Casa Armatei Braşov» este cel mai important volum pe care l-am scris până acum. Acesta este un volum de lux şi a apărut în 2009. Cuprinde istoria Casei Armatei şi principalele evenimente găzduite aici.”
Care sunt volumele la care lucraţi acum?
G.I. „În prezent, lucrez la patru volume. Ele se numesc «Casa Armatei Sibiu», «Casa Armatei Alba Iulia», monografia Spitalului Militar şi o monografie a Asociaţiei Veteranilor de Război din Braşov.”

Ce-i place


„Îmi plac foarte mult drumeţiile. Am străbătut toţi munţii ţării. Am fost şi în Carpaţii Occidentali şi în Meridionali, dar şi în Orientali”, susţine colonelul.

Ce nu-i place


„Nu-mi plac unele emisiuni de la televizor. Din păcate lumea nu prea mai are la ce să se uite, multe dintre acestea sunt de prost gust” mărturiseşte bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite