Braşov: CAMPANIE: CET va trebui să-şi închidă porţile până în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: CAMPANIE: CET va trebui să-şi închidă porţile până în 2012
Braşov: CAMPANIE: CET va trebui să-şi închidă porţile până în 2012

Principalul furnizor de energie termică din municipiul Braşov trebuie să-şi închidă porţile până în 2012, în conformitate cu normele de mediu ale Uniunii Europene. În prezent, CET  Braşov este campion la poluare, conform unui studiu făcut public de ANRE. Centrala pe biomasă ar trebui să-i ia locul, dar până acum, punerea în funcţiune a primei centrale rămâne la stadiul de promisiune.

Chiar dacă, practic, îşi dă ultima suflare, CET Braşov continuă să profite din plin de pe urma consumatorilor săi şi îi taxează cu sume absurde şi pentru simplul fapt că vor să-şi pună centrală de apartament, condamnându-i să rămână captivi în sistem şi, de asemenea, să suporte toate consecinţele. În conformitate cu normele europene de mediu, furnizorul braşovean ar trebui să-şi închidă activitatea până în 2012, dacă nu va investi în echipamente mai moderne care să nu polueze.
Faptul că CET este unul dintre marii poluatori ai României, a fost demonstrat de un studiu efectuat de Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei Electrice (ANRE). Acesta a catalogat CET Braşov dprept cel mai mare poluator prin emisii de dioxid de carbon din ţară. Conform datelor statistice publicate pe site-ul ANRE, anul trecut, cele mai mari emisii de CO2 au fost generate de centralele pe cărbune - 1.050 g/kWh, iar dintre acestea, cu mult peste media pe ţară au fost înregistrate la CET Braşov - 1483 g/kWh.

Studiu eronat ?!


Conducerea CET a replicat, după publicarea acestor date, că studiul este rezultatul unei proceduri eronate de evaluare, deoarece societatea are alocate propriile cote de dioxid de carbon, până în 2012. În acest interval, CET este obligată să facă investiţii în reducerea emisiilor de CO2, fiindcă altfel nu va mai putea funcţiona. ,,Nu am depăşit niciodată emisiile prevăzute în autorizaţia integrată de mediu. Este vorba de o poluare controlată, cantitatea de CO2 fiind verificată lunar, deoarece dacă nu ne încadrăm în norme, primim amendă. Anul trecut, noi am avut, e drept, cel mai mare consum de cărbune, dintre toate electrocentralele din tara, dar nu am depăşit limitele impuse”, preciza atunci directorul CET Florin Cuţitei.

Promisiuni deşarte


Soluţia promisă, pentru a scăpa de poluare şi de problemele pe care CET le are din cauza datoriilor, este punerea în funcţiune a centralei pe biomasă, proiect desfăşurat de „Eco-Heat”. Deocamdată, din luna martie încoace, edilii tot fac promisiuni că prima centrală pe gaz a „Eco-Heat”, care ar urma să ia locul CAF Metrom, va intra în funcţiune, dar de la o săptămâna la alta intervine câte o amânare.

Condamnaţi la apă rece

Între timp, braşovenii din peste 20.000 de apartamente suferă din cauza faptului că nu au apă caldă, iar livrarea ei nu va fi reluată prea curând, CET motivând că nu are banii necesari achitării debitului la gaz. „CET-ul nu a investit în nimic. Ei nu ştiu decât să adune banii... nu au ştiut să departajeze bunii platnici de răi-platnici şi de aceea sa ajuns la aceste măsuri. Mie îmi e scârbă de acest CET. Sunt cu plata la zi şi aş vrea să scap de CET, dar nu în aceste condiţii”, a precizat Darius într-un comentariu online.
Practic, până în prezent, furnizorul nu a găsit o soluţie să le oprească apa caldă doar celor care nu-şi plătesc datoriile şi, de aceea, toţi vecinii rău-platnicului sunt condamnaţi la apă rece. „Păi nu eu ca bun-platnic trebuie să fac ceva, să mă duc să-l iau la bătaie pe vecin, pentru că e nesimţit şi nu plăteşte. CET-ul trebuia să facă investiţii, dar a ştiut doar să încaseze bani”, este de părere Ştefan, un alt cititor online al ziarului nostru.

Şi apa rece se sistează

Zece asociaţii de proprietari cu datorii au intra şi în vizorul Companiei Apa, care este hotărâtă să le oprească apa potabilă dacă nu-şi achită debitele, care depăşesc suma de 61.000 de lei.  Unele dintre acestea se află în zona unde deja apa caldă a fost oprită de CET. Practic câteva sute de oameni riscă să rămână fără strop de apă în apartamente.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite