Braşov: Adio copiat la examene cu telefonul mobil!

Regula se aplică tuturor studenţilor de la Facultatea de Drept şi Sociologie din cadrul Universităţii „Transilvania". Prodecanul facultăţii, profesorul Ioan Adam, a montat un sistem de bruiaj al telefoanelor mobile. Studenţilor au o singură soluţie ca să promoveze examenul: să înveţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorul Ioan Adam spune că a recurs la acest sistem pentru ca studenţii să promoveze examenele cinstit şi nu prin copiat.

Am observat o tendinţă pe care nu o pot accepta, aceea că unii dintre studenţi încearcă să fraudeze examenele în detrimentul celor studioşi, care depun eforturi pentru a promova. De la metodele clasice de copiat, cum ar fi cursurile, fiţuicile sau bileţelele, studenţii s-au perfecţionat. Ei au trecut la tehnici avansate, cum ar fi copiatul cu handsfree-ul. Apogeul a fost atins în ultimii doi ani, când tehnica de copiere prin handsfree s-a generalizat, dar se folosesc microfoane minuscule, care se introduc în ureche fără a putea fi văzute din exterior ", spune profesorul Ioan Adam.

Sistem ieftin şi eficient

Studenţilor le-a mers bine până anul trecut, când dascălul a primit de la fiul său un sistem de bruiaj al telefoanelor mobile. Acesta a costat sub 200 de euro şi a fost imediat pus în aplicare.

La tehnicile de mare rafinament folosite de cei care urmăreau fraudarea examenului, ne-am perfecţionat şi noi şi ne-am aliniat la noile exigenţe. Acest sistem de bruiaj este compus dintr-o mică staţie cu cinci antene, care se îndreaptă în aşa fel încât să cuprindă tot amfiteatrul şi sunt alimentate la o sursă de curent. Sistemul este extrem de simplu şi eficace. Impactul a fost cel dorit şi s-a realizat descurajarea, la scară largă, a celor care urmăreau fraudarea examenelor. Cred că s-au «consolat» şi au înţeles că numai în mod cinstit pot promova examenele", a mai spus Ioan Adam.

Profesorul este atât de mulţumit de roadele pe care le-a dat sistemul de bruiaj încât îşi doreşte să îl implementeze în toată facultatea, chiar dacă pentru asta va trebui să scoată bani din propriul buzunar. „Voi manifesta preocupare pentru generalizarea acestui sistem la toate examenele, inclusiv la examinarea studenţilor de la frecvenţă redusă", a mai spus Ioan Adam.

Studenţii caută alternative

De partea cealaltă, studenţii spun că dacă nu ajung să parcurgă toată materia, singura lor opţiune rămâne tot copiatul. „Acest sistem de bruiaj poate este folosit doar pentru intimidare şi dacă nu aş asimila toată materia, tot mi-aş încerca norocul cu telefonul. Eu am dat de trei ori restanţa la Drept civil -Obligaţii şi nu a fost uşor", a spus Andrea Vîlcu.          


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:


citeste totul despre: