Arlie, prima acvilă cu GPS s-a întors din ţările calde după o călătorie aproape 25.000 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arlie s-a grăbit să se întoarcă acasă. FOTOAsociaţia Milvus.
Arlie s-a grăbit să se întoarcă acasă. FOTOAsociaţia Milvus.

Arlie a fost prima acvilă ţipătoare mică căreia i s-a montat un GPS ce poate fi urmărit prin satelit. Atfel specialiştii pot urmări traseul pe care pasărea îl urmează în fiecare an. Arlie a ajuns deja la cuibul din Braşov.

Anul acesta Arlie s-a grăbit să ajungă acasă şi a sosit cu zece zile mai repede decât estimau specialiştii de la Grupul Milvus. Arlie şi-a început călătoria spre ţara noastră în 8 februarie, după ce iarna şi-a petrecut-o în zone mult mai calde. Ca să ajungă la cuibul din Piemontul Făgăraşului, a traversat trei continente şi 20 de ţări, printre care: Angola,Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria. Arlie a iernat în Namibia, în vestul Africii, aproape de ţărmul Oceanului Atlantic şi a parcurs 24 876 km. Dacă doriţi să vedeţi cum a decurs călătoria lui Arlie accesaţi http://pomarina.ro/pomarina/index.php.

Arlie are GPS încă din anul 2013 când Asociaţia Milvus a demarat un proiect European de protejare a acestei specii în Romnânia. Acvila ţipătoare este pe care de dispariţie şi prin monitorizare se obţin date importante despre ruta de migraţie şi locul de iernare a acvilelor, din Africa, dar şi despre zonele de cuibărire şi folosirea habitatului de hrănire, din ţara noastră. Toate aceste informaţii sunt extrem de importante pentru elaborarea măsurilor de conservare a acestei specii. În ţara noastră mai sunt aproximativ 2000 de perechi de acvile ţipătoare mici, cam 10% din totalul acestor păsări la nivel mondial.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite