Amenzi uriaşe pentru şantierele ilegale. Poliţia Locală a făcut 15 plângeri penale împotriva contructorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele care nu respectă autorizaţiile de construcţie s-au ales cu dosare penale. FOTOFacebook Adoptă un consilier
Firmele care nu respectă autorizaţiile de construcţie s-au ales cu dosare penale. FOTOFacebook Adoptă un consilier

Dintre firmele care au fost reclamate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov majoritatea făceau lucrări fără nicio autorizaţie, iar alte nu au oprit activitatea deşi au fost somate să o facă. Primăria Braşov a schimbat luna trecută şi regulile pentru cei care vor să construiască la Braşov.

După ce un cartier ilegal şi defrişarea unei părţii a dealului Warthe au creat nemulţumire în rândul locuitorilor din Centrul Istoric, Poliţia Locală a luat la purecat şantierele din oraş. Amenzile nu au întârziat să apară. „Poliţiştii locali cu atribuţii pe disciplina în construcţii au formulat alte 17 acţiuni instanţă, în vederea desfiinţării unor lucrări executate de firme sau persoane fizice, fără autorizaţie sau care nu au respectat condiţiile impuse prin autorizaţie. Poliţiştii locali de la SIC au dat curs celor 822 de sesizări care s-au finalizat cu 292 amenzi în valoare totală de 251.700 de lei“, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Locale.

Poliţia Locală a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov deschiderea a 15 dosare penale pentru constructorii care nu respectă regulile. Cei patru agenţi, care au atribuţii specifice pe disciplina în construcţii, au luat aceste măsuri, în urma verificărilor din teren a celor 33 de şantiere din cele 76 inventariate pe raza municipiului Braşov. Este de menţionat faptul că dintre cele 15 firme de construcţii, care s-au ales cu plângeri penale, 11 executau lucrări fără autorizaţie, trei şi-au continuat nestingherite activitatea, deşi poliţiştii locali au dispus oprirea lucrărilor, iar o altă societate de construcţii a fost depistată că nu respecta prevederile din autorizaţie. Cartierul Tractorul, strada Griviţei şi strada Mihail Kogalniceanu – sunt doar câteva dintre locaţiile unde au fost descoperite abateri de la legistaţie. 

Reguli noi pentru şantiere

Luna trecută s-au schimbat şi regulile pentru constructori. Primarul a avertizat că nu vor mai fi eliberate autorizaţii de construcţie pentru proiecte care nu cedează de la început municipalităţii un drum public realizat la nivel de infrastructură de către dezvoltator, la cote care să permită încadrarea în categoria de drum public. De asemenea, dezvoltatorul va trebui să asigure reţelele de utilitate publică (apă, canal, electricitate, iluminat, gaz) pe cheltuiala proprie. Ulterior, primăria va prelua drumul, îl va asfalta, sistematiza, îl va întreţine, îl va repara, va face deszăpezirea şi va menţine curăţenia, la fel ca pe orice alt drum public din municipiu. 

De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să pună la dispoziţia clienţilor în mod efectiv şi un loc de parcare. Până acum, majoritatea dezvoltatorilor vindeau separat locurile de parcare, la preţuri considerate foarte mari de către clienţi, care preferau să îşi lase maşinile în afara proprietăţii dezvoltatorului, aglomerând trotuarele sau străzile, în timp ce locurile de parcare prevăzute în autorizaţia de construcţie stăteau goale. 

În plus, proiectele trebuie să prevadă, pe lângă spaţii verzi şi locuri de joacă şi grădiniţe, creşe şi şcoli, acestea urmând să fie construite de municipalitate, dar pe terenuri puse la dispoziţie gratuit municipalităţii de către dezvoltatori. Primarul a afirmat de asemenea că Primăria nu va despăgubi pe nimeni şi nici nu va oferi teren la schimb pentru a oferi aceste facilităţi, întrucât ele sunt în primul rând parte a afacerii imobiliare a dezvoltatorului şi parte a poveştii frumoase pe care dezvoltatorii o vând clienţilor, şi deci o datorie a dezvoltatorului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite