Întâlnirea fanilor cubului Rubik, la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Show de virtuozitate şi viteză din partea speedcuberilor români, veniţi la Braşov la finele săptămânii trecute. După un tur al oraşului, ei s-au reunit la restarantul Roata Norocului, unde au făcut ce ştiu mai bine...

Cubul Rubik a creat o adevărată isterie în întreaga lume, în urmă cu aproximativ 30 de ani. Istoria Cubului Rubik

Cubul a fost inventat de Erno Rubik, potrivit caruia ii poarta numele. La acea vreme, potrivit site-ului altastiinta.ro, Rubik era profesor la Departamentul de design interior al Academiei de arte din Budapesta. Erno Rubik era pasionat de geometrie, in special de studiul formelor tridimesionale, atat in teorie cat si in practica. In timpul cursurilor, obisnuia sa-si exprime ideile prin modele realizate din diverse materiale, atragand astfel atentia elevilor sai. Astfel a luat nastere si Cubul, in anul 1974. Mecanismul din interiorul Cubului a dat ceva batai de cap inventatorului sau , forma sa fiind schimbata de cateva ori. Forma finala este una cilindrica, care permite miscarea fiecarei felii. Dupa realizarea Cubului, Rubik l-a aratat studentilor si prietenilor sai, impactul fiind instantaneu.

Desi intampina greutati, cu ajutorul a doi oameni bine cotati in industria de jucarii (Lehel Takacz si Ferencz Manczur), Cubul apare in magazinele din Ungaria la sfarsitul anului 1977. Incepe sa fie devina cunoscut, in 1978 aparand primele cercuri ale pasionatilor acestuia. Desi Cubul devine foarte raspandit in Ungaria, el nu poate sa iasa din granitele tarii. De cunoasterea lui pe plan international (in special spre vest) se ocupa Laczi Tibor si Tom Kremer, ambii de origine ungara, dar care traiau in strainatate.Cu o oarecare greutate, caci Cubul nu era vazut ca o jucarie care putea fi vanduta in masa, ci mai degraba ca una adresata oamenilor inteligenti, in 1979 se semneaza un contract pentru 1 milion de Cuburi in afara granitelor tarii.In acelasi timp, matematicianul englez David Singmaster afla de existenta Cubului si devine foarte interesat de acesta. Ii dedica un articol in 1979, acesta fiind primul articol care apare in afara Ungariei.

In ciuda acestor incercari de cunoastere pe plan international, Cubul lui Rubik debuteaza la Londra, Paris, Nurnberg si New York in ianuarie-februarie 1980. Are un impact imediat, misterul restaurarii celor 6 fete ale Cubului fascinand toate clasele sociale. Este intalnit in restaurante, scoli, facultati. Cei care reuseau sa-l restaureze sau se dovedeau cei mai capabili sa faca acest lucru formau cercuri, cluburi , organizau competitii. Prima competitie internationala are loc la Budapesta, pe 5 iunie 1982. La aceasta iau parte 13 concurenti, primele 3 locuri fiind ocupate de : Minh Thai (USA) 22.95s , Razoux Schultz (Elvetia) 24.32s , Zoltan Labas (Ungaria) 24.49s.

Cubul constituia (numai la data respectiva) subiectul a zeci de carti.In 1981 este introdus ca exponat in Muzeul de Arte Moderne de la New York, iar in 1982 devine termen al Dictionarului Oxford.In numai cativa ani se vinde in peste 100 de milioane de exemplare (numarul real al vanzarilor este mult mai mare, dar nu poate fi cunoscut din cauza numarului mare de Cuburi pirat).

Dupa "explozia" provocata de Cub, acesta incepe sa-si piarda popularitatea, vanzarile incep sa scada. Multi reprezentanti ai industriei de jucarii nu il mai promoveaza, pierzandu-si interesul. Insa Tom Kremer, prin propria companie Seven Towns, cumpara toate drepturile asupra Cubului si il reintroduce pe piata.In 1995, distributia Cubului este preluata de o firma din California. In 1996, numai in SUA se vand peste 300000 de cuburi. In Japonia, unde distribuitorul este Tsukuda, compania care s-a ocupat de vanzarea Cubului inca de la aparitia lui, se vand peste 100000.

Prezentare

Cubul lui Rubik este un obiect aparent simplu, un cub de plastic , format la randul lui din 27 de cubulete. Fiecare latura este formata din 9 cuburi ( 3X3 ), in total 26. Cel de-al 27-lea se afla in mijlocul cubului mare, nefiind vizibil. Fiecare fata este colorata in una dintre culorile : rosu, albastru, alb, portocaliu, verde, galben.Aranjarea oficiala a culorilor pe cub corespunde imaginii. Laturilor care nu sunt vizibile le corespund culorile: fata opusa celei albe - galben, fata opusa celei verde - albastru, fata opusa celei rosii - portocaliu.Cubul detine un mic mecanism care permite rotirea oricarei fete, rotire care, repetata, duce la amestecarea culorilor de pe fiecare fata. Rezolvarea consta in aducerea cubului (tot prin astfel de mutari) la pozitia initiala.

image


Cateva date numerice

Numarul total al configuratiilor care pot aparea pe Cub este extrem de mare, lucru care ingreuneaza restaurarea sa. Din cele 27 de cubulete din care este format, 7 nu se pot deplasa. Raman deci, 20 (cele 8 colturi si 12 cubulete asezate pe muchii). Ele pot fi permutate in 8!x12! moduri. Trebuie sa luam insa in calcul si orientarea acestora , ele fiind colorate diferit. In cazul colturilor, exista 3 fete colorate diferit, iar in cazul cubusoarelor de pe muchii numai cate 2. Numarul de orientari posibile pentru fetele colturilor este 3 8 , iar pentru cele ale cubuletelor de pe margine 2 12 .Numarul total ar deveni astfel 8!x12!x2 12 x3 8 . Constructia cubului nu permite insa efectuarea tuturor acestor miscari, numarul total al miscarilor posibile fiind : 43 252 003 274 489 856 000

Numarul configuratiilor posibile pe Cub creste odata cu marimea acestuia. Astfel, in cazul cubului 4X4X4, numarul total al configuratiilor posibile este format din 46 de cifre: 7 401 196 841 564 901 869 874 093 974 498 574 336 000 000 000

In cazul cubului 5X5X5 , numarul total al congiguratiilor posibile este format din ... 65 de cifre.

Vedeţi mai jos cum s-au descurcat speedcuberii români veniţi la Braşov.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite