Un brăilean a falsificat sute de bancnote cu imprimanta cumpărată pentru activităţile şcolare ale fiicei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La percheziţia domiciliară, anchetatorii au găsit zeci de bancnote contrafăcute în locuinţa lui Tudorel N.  FOTO Poliţia Brăila
La percheziţia domiciliară, anchetatorii au găsit zeci de bancnote contrafăcute în locuinţa lui Tudorel N.  FOTO Poliţia Brăila

Tudorel N., un brăilean în vârstă de 41 de ani, este suspectat că a falsificat, în decursul unui an, sute de bacnote, folosind o simplă imprimantă pe care o cumpărase iniţial pentru că îi era necesară fiicei sale la diverse activităţi şcolare.

Falsificatorul distribuia banii contrafăcuţi prin intermediul persoanelor vârsnice, cărora le solicita să îi schimbe bancnote false de valoare mare, de 50 sau 100 lei, în bancnote de 5 sau 10 lei, dar autentice.Alegându-şi victimele cu precauţie şi căutând să efectueze schimbul de bani în zone unde nu existau camere de supraveghere, brăileanul a reuşit să plaseze numeroase bancnote false, din martie 2015, până în urmă cu câteva zile, când anchetatorii aflaţi pe urmele lui au reuşit, într-un final, să îl depisteze şi să îl reţină. În prezent, suspectul se arestul Poliţiei Brăila, având mandat pentru 30 de zile.

Potrivit anchetatorilor, Tudorel N. a comandat, în februarie 2015, prin intermediul unui magazin on-line, o imprimantă multifuncţională marca HP, capabilă să scaneze, copieze şi să imprime hârtie foto. Iniţial, acesta a folosit imprimanta pentru printarea unor fotografii de familie, respectiv unor documente şcolare folosite de fiica sa. După câteva săptămâni, observând că documentele imprimate sunt de bună calitate, suspectului i-a venit ideea de a falsifica bancnote şi de a le pune în circulaţie.

„Pentru a dobândi cunoştinţe în vederea realizării planului infracţional, inculpatul a căutat pe diverse site-uri de internet filmări postate de alte persoane, în care era descrisă modalitatea în care pot fi falsificate bancnote prin intermediul unei imprimante. Astfel, a deprins «tehnica» de a falsifica banconte, iar după mai multe încercări nereuşite şi-a perfecţionate metoda”, a precizat procurorul care s-a ocupat de caz.

Din martie 2015, după ce şi-a perfecţionat metodele de falsificare, Tudorel N. a distribuit bancnote contrafăcute în mai multe zone din municipiul Brăila, folosindu-se persoane vârstince. Întâmplător sau nu, după ce acesta şi-a început activitatea, anchetatorii brăileni au înregistrat zeci de cazuri de falsificare de monedă.

"Fără a aduce atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpatului N. Tudorel, este de evidenţiat faptul că, din luna iulie 2015 şi până în prezent, la nivelul structurii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate au fost înregistrate un număr de 53 de dosare penale având ca obiect falsificarea de monedă, respectiv punerea în circulaţie de valori falsificate, în care s-a constatat un mod de operare similar cu cel din prezenta cauză", precizează procurorii.


Cu toate precauţiile pe care şi le-a luat, Tudorel N. a intrat până la urmă în vizorul oamenilor legii. Acesta a fost prins în flagrant, pe data de 17 martie a.c., lângă Piaţa Halelor, din municipiul Brăila,în timp ce încerca să schimbe o bancnotă de 100 lei, cu altele de valoare mai mică, dar autentice. La percheziţia corporală, asupra suspectului s-au găsit o bancnotă de 100 lei, patru de 50 lei şi două de 10 lei, toate false. Avea la el, însă, şi bani adevăraţi, respectiv zece bancnote de 100 lei şi una de 5 lei. În aceeaşi zi, s-a făcut o percheziţie la domiciliul lui Tudorel N. unde a fost găsită imprimanta folosită în comiterea infracţiunii, 67 bancnote contrafăcute, de 50 lei, şi 12 bancnote contrafăcute de 10 lei.

În data de 23 martie 2016, la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Brăila a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a suspectului Tudorel N. Pentru faptele sale, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea, între 3 şi 10 ani.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite