Un bărbat va face închisoare pentru o evaziune fiscală de 72 de lei. Acuzaţia adusă: a închiriat fără acte o garsonieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii l-au condamnat pe proprietarul unei garsoniere la un an, 2 luni şi 10 zile de închisoare pentru că a închiriat locuinţa fără să declare acest lucru la Fisc. Deşi a recunoscut acuzaţia şi a plătit datoria către stat, ”evazionistul” nu a scăpat de închisoare.

Brăileanul Ştefan Laurenţiu Norocea (43 de ani) va ajunge la închisoare pentru că a înşelat statul cu 72 de lei. Procurorii l-au pus sub acuzare pentru evaziune fiscală în modalitatea ascunderii sursei impozabile sau taxabile.

Concret, bărbatul a închiriat anul trecut o garsonieră în cartierul Hipodrom din Brăila pentru 550 de lei pe lună fără să declare acest lucru la Administraţia Finanţelor Publice. Cel care l-a dat pe mâna Poliţiei a fost chiar chiriaşul, o femeie care s-a supărat după ce proprietarul garsonierei a refuzat să îi restituie garanţia de 550 de lei pe care o plătise la închirierea locuinţei.

“C. Mariana a închiriat garsoniera şi a achitat prima lună de chirie (iulie 2016) şi garanţia solicitată de inculpat. La momentul închirierii, inculpatul nu a încheiat cu martora contractul de închiriere, motivând că va încheia contractul respectiv după ce va primi întreaga sumă de bani pentru garanţie (declaraţia inculpatului) sau că va încheia contract de închiriere abia în luna noiembrie, întrucât până la data respectivă se află în concediu paternal (declaraţia martorei)”, menţiona procurorul de caz în rechizitoriu.

A recunoscut şi a plătit, dar tot va face închisoare

Supărată că Ştefan Laurenţiu Norocea refuză să îi restituie garanţia, femeia a apelat numărul de urgenţă 112, iar poliţiştii au aflat că acesta nu încheiase un contract de închiriere. Proprietarul garsonierei a recunoscut acuzaţia şi a plătit suma datorată statului, fiind vorba de 72 de lei, dar procurorul de caz a considerat că se impune ca acesta să fie trimis în judecată pentru evaziune fiscală.

”Ştefan Laurenţiu Norocea, prin cedarea folosinţei locuinţei sale din municipiul Brăila, a obţinut venituri pe care nu le-a declarat organelor fiscale şi a creat bugetului general consolidat al statului un prejudiciu de 72 lei. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a comunicat că, în urma încasării sumei de 550 lei cu titlu de chirie pentru imobilul menţionat, contribuabilul a prejudiciat bugetul de stat cu sumele de 54 lei, impozit pe venit din cedarea folosinţei bunurilor, şi 18 lei cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor”, şi-a argumentat cazul procurorul.

În urma procesului penal care a urmat, Ştefan Laurenţiu Norocea a fost condamnat la 8 luni de închisoare pentru evaziune fiscală după ce a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Pentru că proprietarul garsonierei avea o condamnare mai veche, la un de închisoare pentru refuzul de recoltare de probe biologice, judecătorii au contopit cele două pedepse, stabilind ca brăileanul să execute un an, 2 luni şi 10 zile de închisoare. De amintit este că prejudiciul cauzat statului (72 de lei) este mai mic decât cheltuielile efectuate de stat pentru judecarea lui Ştefan Laurenţiu Norocea, fiind vorba de 200 de lei, iar procesul nu s-a încheiat.

Brăileanul mai are o şansă să scape de închisoare la Curtea de Apel Galaţi, instanţa care va judeca apelul împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite