Turmă de mioare scoasă la vânzare pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comerţul rural se mută tot mai mult în zona online. De exemplu, Aspazia Macovei (64 de ani), o pensionară din comuna Vădeni (Brăila), caută un cumpărător pentru turma sa de oi cu ajutorul unui site specializat în comerţ.

Comerţul de la ţară se modernizează, iar tot mai mulţi oameni încearcă să ţină pasul cu vremurile. Dacă de Paşte unii ciobani şi-au vândut mieii pe internet, şi după sărbători comerţul rural online continuă. Este cazul unei pensionare care locuieşte în comuna brăileană Vădeni şi care s-a hotărât, cu greu, să se despartă de turma ei de oi. „Nu mă mai ţin puterile ca în tinereţe, astă iarnă abia am reuşit să fac faţă treburilor din gospodărie. Am 20 de oi, care au fătat 12 miei, şi nu e deloc uşor să ai grijă de ele. Acum mă mai ajută o nepoţică, iese cu ele la păscut pe izlaz, dar vine vremea să plece şi ea la liceu şi n-o să mai poată sta cu animalele mele“, ne-a declarat Aspazia.

Ea a crescut turma de oi în speranţa că i se vor întoarce copiii din străinătate, însă aceştia nu dau semne că vor să revină în ţară prea curând. Are nouă copii, iar opt dintre ei au plecat să muncească în ţări străine. O singură fiică a rămas la Brăila şi îi este sprijin la bătrâneţe.

„Pentru ei am ţinut oile astea. Două am avut la început şi le-am tot înmulţit, le-am tot înmulţit până au ajuns 20. Cu mieii fătaţi primăvara asta, deja e turmă în toată regula. I-am întrebat dacă vin acasă şi-au zis că nu. Atunci - le-am spus - vând oile, că nu mai pot să am grijă de ele. Au fost de acord“, ne-a explicat femeia.

image

Aspazia Macovei nu mai reuşeşte să facă faţă treburilor din gospodărie la fel ca în tinereţe  FOTO Florentin Coman

La Brăila, ovinele se vând în această perioadă cu 13 lei kilogramul, în viu. Ca să obţină un preţ mai bun, Aspazia Macovei s-a gândit că ar fi bine să nu le dea la bucată, ci să vândă turma cu totul. A dat veste în sat, dar ciobanii din partea locului nu s-au arătat interesaţi. A primit oferte doar pentru miei, însă nu a vrut să-i dea fără oi. Până la urmă, nepoata sa a venit cu ideea de a posta un anunţ de vânzare pe un site specializat.

„Nu prea ştiu ce e cu internetul“

„Copila mi-a zis: «Uite, mamaie, dăm anunţ pe internet şi rezolvăm problema». Nu prea ştiu eu ce e cu internetul ăsta, dar am fost de acord. Ele s-au ocupat, nepoata şi fiică-mea de la Brăila, că au calculator acolo, la oraş. Au pus anunţul şi a început să sune lumea. A sunat cineva de la Ploieşti, încă cineva de la Constanţa, au zis că vin să vadă oile, dar deocamdată n-a venit nimeni. Eu aştept, sper să vină până la urmă“, a mai spus brăileanca.

Hotărârea ei de a vinde turma s-a dovedit a fi salvatoare pentru cei 12 mieluţi, care astfel au scăpat de soarta cruntă ce îi aştepta în perioada Paştelui. „N-am tăiat niciunul, dacă am zis că îi ţin pentru vânzare. Au avut şi ei noroc cu ocazia asta. Pentru masa de Paşte am sacrificat doar un ied, că avem şi nişte capre, dar pe astea le mai ţin deocamdată, nu le pun pe internet!“, a exclamat femeia.

Ciobăniţă la 15 ani

Până când vor veni cumpărătorii, turma este păzită pe izlazul comunei de Emilia, o adolescentă de 15 ani, nepoata Aspaziei. Ciobăniţa nu se bucură foarte tare de faptul că va rămâne fără turma de mioare, fiindcă îi place mult să iasă cu oile la păscut, când are timp. „Dacă bunica a hotărât să le vândă, asta e. Oricum, mai am puţin şi o să trebuiască să plec la liceu, la oraş, şi n-o să mă mai pot ocupa de ele, iar bunicii îi e greu, nu mai poate ca în tinereţe să ţină gospodăria. De-aia s-a şi hotărât să pună oile la vânzare pe internet“, a explicat fata.

Emilia este elevă în clasa a VIII-a şi se pregăteşte pentru examenele de admitere în liceu. Deocamdată, profită de vacanţa de Paşte pentru a ieşi cu turma pe izlaz, unde se simte liberă şi deconectată de stresul cotidian. Ca orice adolescentă, însă, Emilia este la curent cu toate noutăţile tehnologice, iar ideea de a vinde turma bunicii pe internet a fost a ei. „Bunica a primit ideea foarte bine. Eu o înţeleg de ce vrea să le dea pe toate. S-a chinuit mult cu ele, mai ales astă iarnă când au fost zăpezile alea mari. S-au mai oprit maşini în poartă, cu clienţi care îi cereau să le dea o oaie, două, dar i-a refuzat pentru că ei voiau oi pentru tăiat. Bunicii i-a fost milă să taie oile, fiindcă unele încă nu fătaseră, aveau miel în burtă“, a încheiat Emilia.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite