Tragedia din Club Colectiv. Tatăl lui Andrei Bucă, brăileanul ucis de incendiu: „Aveam planuri mari cu Andrei. Ne pregăteam de un proiect naval“

Tragedia din Club Colectiv. Tatăl lui Andrei Bucă, brăileanul ucis de incendiu: „Aveam planuri mari cu Andrei. Ne pregăteam de un proiect naval“

Dorin şi Marcela Bucă, doi părinţi sfâşiaţi de durere.        FOTO: Alina Tatu

Planurile de viitor au fost date peste cap în familia Bucă, odată cu tragedia din Clubul Colectiv. Acolo, unicul lor fiu, Andrei Bucă, de 29 de ani, un arhitect excepţional, şi-a dat ultima suflare. A ars de viu în locul în care unde trebuia să se distreze şi să se relaxeze în compania prietenilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dorin Bucă, tatăl lui Andrei, este director la Şantierul Naval Cernavodă şi avea lanuri mari împreună cu fiul său. Se pregăteau de design naval, asta după ce a reuşit să îl convingă să nu plece în străinătate. Toate planurile s-au năruit atunci când tatăl a fost sunat şi a primit teribila veste. Spera totuşi că îşi va găsi fiul în unul din spitale şi nu la INML:

„Mai era încă un coleg de-al lor, tot arhitect. Au stat în faţă toţi. Au fost lângă stâlpul care a luat foc. Bănuim, din ce am văzut şi din ce ne-au mai zis alţii, pentru că din cei pe care îi cunoşteam, nu a scăpat nimeni.  Bănuim că din momentul în care a început să cadă din plafon, le-a căzut pe cap. Toţi sunt arşi la cap, nu pe corp. Am văzut arşi mult mai grav în spitale când le-am căutat. Andrei nu avea arsuri grave. Era ars la gură, cum a tras flăcări încercând să respire. Au murit printre primii. Am văzut vre-o două trei imagini, nu pot sa ma uit mai bine, nu era în primul rând” povesteşte tatăl lui Andrei cu vocea tremurândă.

Credinţa este cea care mai ţine în picioare familia Bucă

„Înalt Prea Sfinţitul m-a sunat să mă alinte şi să-mi spună că asta e voia lui Dumnezeu. E mai bine că s-a întâmplat aşa. L-a luat Dumnezeu la îngeri. Ştie dumnezeu ce vrea să facă cu el. Era un copil excepţional în tot ce făcea” a mai declarat pentru ziarul Adevărul Dorin Bucă.

Dacă ieri spunea că nu se gândeşte la vinovaţi, astăzi Dorin Bucă consideră autorităţile vinovate de toată tragedia. Însă spune că îşi va dedica viaţa de acum în colo pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Totodată acesta este de părere că tinerii trebuie să răzbată în ţara lor şi nu în altă ţară.

„Mă gândesc la vinovaţi. Sunt un om ancorat bine social. Chiar dacă s-a întâmplat treaba asta cu Andrei, mă întreba soţia pentru ce mai trăim. Mai trăim să facem bine societăţii să nu se mai întâmple lucruri din astea. Să ne dăm toata energia noastră să fie bine în ţara asta. Nu l-am lăsat pe Andrei să plece în străinătate. I-am spus că cei buni reuşesc în ţară. I-am dat exemplu că eu am reuşit. L-am încurajat să facă carieră în ţară. Era director de producţie la Timbercraft. Chiar acum încercam să îl introduc şi pe filiera navală. Ne gândeam la design naval, se gândea să facă un masterat naval. Navele noastre sunt urâte. Ţara asta merită mai mult. Aveam proiecte mari iar asta îi dădea putere şi l-am convins să nu plece în străinătate. Dacă cei de valoare pleacă în străinătate ţara asta nu va dovedi.  Consider vinovate pe toate autorităţile care au dat autorizaţie greşit. Asta este bătaie de joc. Având în vedere că toate autorităţile sunt compromise la nivel maximal, faptul că s-au compromis la nivelul unui club se consideră minor. E bine să deschidă ochii. N-are voie să se întâmple aşa ceva într-un cllub dacă totul funcţionează conform legii”  a mai spus Dorin Bucă.

Incendiu în Clubul Colectiv. Dorin Bucă nu este de acord cu faptul că există prea multe biserici în România

„Nu este adevărat că sunt multe biserici. Dacă erau mai multe biserici pe vremea în care aceşti copii erau mici,  poate nu erau aşa de mulţi copii în club. Sunt un om educat, ştiu care sunt limitele bunului simţ, mă mai certam cu Andrei pe tema asta, dar ... Eu sunt convins că trebuie să dăm mai mult societăţii. La ora actuală eu consider că am primit mai mult decât meritam de-a lungul vieţii. Şi trebuie să dăm înapoi. O ţară unită, abia acum, la un asemenea eveniment, a dat dovadă de putere. Eu sper în generaţia celor tineri, să spuneţi lucrurilor pe nume” a mai adăugat cu lacrimi în ochi Dorin Bucă.

Andrei nu a fost depus la capelă. Părinţii au decis să îl ţină în casa părintească până la înmormântare. 

Absolvent al Colegiului ”Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, Andrei Petru Bucă terminase Arhitectura la Bucureşti şi lucra în domeniu, împreună cu un prieten din Oradea, decedat şi el în incendiul de la clubul Colectiv din Capitală. Trupul neînsufleţit a fost adus duminică seara acasă, la Brăila, unde va fi înmormântat. Slujba de înmormântare va avea loc marţi, ora 12.00, la biserica Sfinţii Trei Ierarhi, biserică la care tatăl său, Dorin Bucă, a contribuit substanţial la ridicarea ei. Înhumarea va avea loc la Cimitirul din Radu Negru.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
citeste totul despre: