Scenariul halucinant al asasinării interlopului Brot, din Brăila, cu arma unui poliţist italian: „Consum gloanţele pe tine şi nu meriţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au finalizat ancheta legată de crima din mai 2017, când brăileanul Cristian Brot a fost ciuruit de gloanţe de doi rivali, Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea, în plină stradă. Rechizitoriul conţine numeroase detalii legate de premeditarea crimei, de execuţia în stil mafiot şi despre subteranele lumii interlope brăilene.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au finalizat ancheta penală  legată de asasinarea, la sfârşitului lunii mai a anului 2017, a interlopului Cristian Brot (28 ani). Acesta a fost ucis cu mai multe focuri de armă, în plină stradă, de doi rivali în afaceri (şi în dragoste) pe nume Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea (zis „Pequenio”), amândoi în vârstă de 26 de ani.

Inculpaţii Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept şi omor calificat. Experţii au stabilit că au tras amândoi cu pistolul militar „Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibru 9 mm, folosit la asasinarea lui Cristian Brot.

Interesant este că arma respectivă aparţinea poliţiei italiene, fiind, potrivit surselor judiciare din Peninsulă, furată (împreună cu muniţia aferentă, cu glonţ) din locuinţa unui angajat al Poliţiei, după o spargere.

Un război politico-economico-amoros

Conflictul care a dus la crimă este prezentat de procurori în rechizitoriul prin care, acum câteva zile, asasinii au fost trimişi în judecată. Bunăoară, s-a stabilit  că „războiul” dintre victimă şi cei doi ucigaşi avea origini „politice” (legate de sferele de influenţă în zona interlopă), „economice” (privind drepturile asupra unor mărfuri furate), dar şi amoroase.

Interesant este că ucigaşii lui Brot, cunoscuţi cu antecedente penale, au fost prieteni cu victima, încă din copilărie, însă ulterior „totul s-a schimbat, întrucât fiecare a adoptat un mod de viaţă parazitar”, după cum arată chiar procurorul, care evită să spună „lume interlopă”.

După câteva înfruntări „cocoşeşti”, cu pumnii, în cluburile din Galaţi şi Brăila, între cei doi interlopi, lucrurile au degenerat din 20 mai 2017, când fosta iubită a lui Pentelie (care-l părăsise pe acesta în februarie) a iniţiat o relaţie cu Brot, „inamicul numărul unu” al fostului iubit. 

image

Mădălin Pentelie FOTO Facebook

Pentelie a aflat şi, furios, i-a povestit „afrontul” bunului său amic (şi partener de fărădelegi) Florin Pîtea, zis „Pequenio”, aceştia aflându-se în acel moment în Anglia. Ei au hotărât însă să revină la Brăila, expediind de pe drum, la data de 25 mai 2017, mesaje de ameninţare atât către victimă, cât şi către martoră.

image

Florin Pîtea zis Pequenio FOTO Facebook

Din rechizitoriul parchetului reiese că asasinatul a fost premeditat, dat fiind conţinutul foarte clar al mesajelor. „Tu mi-ai dat două palme, eu te las în baltă de sânge” şi  „Consum gloanţele pe tine şi nu meriţi”, „am stat şi m-am gândit bine, trebuia să îl omor de aseară dar o fac azi”, „vă dau merlă la amândoi”, îi scria, printre altele, Pentelie lui Brot.

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 25 spre 26 mai, femeia de la care s-a acutizat scandalul i-a propus inculpatului Mădălin Pentelie să se întâlnească la pensiunea „Orient Expres”, pentru a se împăca, însă în acelaşi timp a anunţat-o pe victimă despre întâlnire. Pentelie s-a deplasat singur la pensiune, unde a fost agresat de Brot.

Ploaie de gloanţe în plină stradă

Procurorii notează că în ziua crimei (26 mai 2017) Brot ar fi încercat o reconciliere, motiv pentru care a stabilit cu Pentelie o întâlnire, într-un loc public din centrul Brăilei (la intersecţia străzilor Ardealului cu Ion Ghica). Pentelie a venit însoţit de Florin Pîtea, cel care avea să-i devină complice la asasinat.

Cristian Brot a sosit la locul întâlnirii înarmat cu o baionetă cu care a lovit, martorii spun că neprovocat, în geamul maşinii (un Volkswagen Passat, cu nr. VF 55 YFK, cu volan pe drepta) în care se aflau cei ce aveau să îi aducă moartea. Florin Pîtea se afla la volan.

„În maşină inculpaţii aveau o sabie, o toporişcă, un spray iritant lacrimogen, iar în cotiera dintre scaunele din faţă aveau pistolul militar marca “Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibrul 9 mm, cu încărcător cu capacitate de 15 gloanţe plin. În plus, ambii inculpaţi ştiau locul din curte în care Pentelie lăsase anterior un topor, spunând că era pregătit pentru victimă”, se menţionează în rechizitoriu.

Pîtea a oprit autoturismul său paralel cu autoturismul BMW al lui Cristian Brot şi imediat după aceea victima s-a apropiat de portiera din stânga faţă a autoturismului VW Passat şi a lovit cu baioneta geamul care s-a spart şi lama metalică.

„Din interiorul maşinii, inculpatul Pentelie a executat patru focuri de armă către victimă, iar aceasta din urmă a încercat să se îndepărteze. În continuare, inculpatul Pîtea Florin a preluat pistolul şi ambii inculpaţi au coborât din maşină, Pentelie Mădălin având asupra sa toporişca şi spray-ul, iar Pîtea Florin pistolul şi maceta. În timp ce se afla lângă portiera din dreapta faţă a autoturismului, inculpatul Pîtea a mai tras două focuri de armă dintre care unul asupra autoturismului victimei (proiectilul a pătruns prin geamul portierei dreapta spate, a atins volanul şi s-a oprit în partea de jos a portierei stânga faţă), apoi a pornit în urmărirea victimei care a căzut lângă bordură, în zona intersecţiei şi apoi s-a retras pe strada Ion Ghica, până în faţa porţii unui imobil. Inculpatul Pîtea Florin a mai tras în mers cinci focuri cu arma care s-a blocat, apoi a intrat în curtea locuinţei familiei Pentelie, pentru a se înarma cu un topor”, se mai specifică în rechizitoriu.

Două împuşcături letale

Scandalul a mai continuat câteva minute, răstimp în care au mai fost angrenate în bătaie, cu topoare si bâte, şi alte persoane, ba chiar şi un câine de luptă, apoi s-a constatat că Brot şi-a pierdut cunoştinţa şi sângera masiv. A fost anunţată salvarea, care l-a preluat în stare de comă, iar după câteva ore victima avea să moară.

Conform raportului medico-legal de necropsie, întocmit în data de 27 mai, „victima a suferit două plăgi împuşcate transfixiante ce au creat 2 orificii de intrare şi 2 de ieşire a proiectilului la nivelul antebraţului drept şi al ambelor flancuri abdominale, cu interesarea rinichiului drept, masei intestinale, venei cave, a mezenterului şi mezocolonului, ce au condus în mod direct şi necondiţionat la decesul acesteia”.

Au fost găsiţi într-un horn de şemineu

Cu puţin înainte de sosirea ambulanţei, agresorii au fugit în zona comunei Cazasu, unde au îngropat pistolul şi muniţia rămasă, au aruncat SIM-urile telefoanelor şi tuburile de cartuşe, au abandonat maşina pe marginea DN2B, apoi s-au ascuns într-o casă nelocuită, într-un horn de şemineu. De acolo au fost luaţi, ca din oală, de către poliţişti, în ziua de 27 mai, puţin după ora 19,00.

Ulterior, inculpaţii au trimis anchetatorii pe tot felul de piste false, însă în cele din urmă au recunoscut faptele. Trebuie spus că ei sunt „abonaţi” ai sistemelor judiciare din Austria, Anglia şi Italia, unde au suferit condamnări pentru furturi sau sunt protagonişti ai unor dosare penale în curs de cercetare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite