Profesorii care au facut de râs şcoala brăileană. Condamnaţii penal şi moral din rândul cadrelor didactice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câţiva profesori au pătat imaginea şcolilor brăilene prin atitudine şi comportament FOTO: arhivă
Câţiva profesori au pătat imaginea şcolilor brăilene prin atitudine şi comportament FOTO: arhivă

De-a lungul anilor Brăila a ieşit în evidenţă la nivel naţional mai ales prin rezultatele excelente pe care elevii le-au avut la Examenele Naţionale şi la Bacalureat. Rezultatele lor excelente au făcut ca în presa naţională să se vorbească despre Brăila ca fiind un „incubator” de elevi cu rezultate foarte bune la învăţătură. Din nefericire, au fost şi profesori care au dat „cu bâta-n baltă” şi au făcut de ruşine şcoala brăileană.

Mită la Bacalaureat

Printre cele mai ruşinoase scandaluri în care sunt implicaţi profesori se numără şi scandalul „Mită la Bac”. Profesorii Manuela Mirela Diaconescu, Daniela Haret şi Valentin Florin Damian din Brăila au fost reţinuţi de procurorii DNA, după au adunat probe care atestau că cei trei au primit bani pentru a favoriza un elev care susţinea examenul la matematica şi căruia îi trebuia o notă mai mare la examenul scris. Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în 28 august 2014 Hareţ şi Damian, în calitate de profesori corectori la examenul de bacalaureat în sesiunea august - septembrie 2014, având ajutorul Mirelei Diaconescu, inspector şcolar în cadrul ISJ Brăila, au solicitat şi au primit de la Iulian Văsii 2.500 lei, pe care cei doi au împărţit-o. Au urmat mai multe procese, în urma cărora doar un cadru didactic a fost găsit vinovat.

Profesor Manuela Mirela Diaconescu

mirela diaconescu

Manuela Diaconescu a primit 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii complicitate la dare de mită, la data de 28.08.2014. Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare şi a stabilit un termen de supraveghere de 4 ani. Inculpata a fost obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, tot în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila sau Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Brăila, pe o perioadă de 90 de zile. Profesoara a făcut apel însă Curtea de Apel Galaţi a respins cererea acesteia. Pedeapsa a devenit acum definitivă, după sentinţa CA Galaţi, astfel că în perioada următoare trebuie prestată şi munca în folosul comunităţii. 

Profesor Daniela Haret

profesor braila

Ceilalţi doi, profesorii Daniela Haret şi Valentin Florin Damian au fost achitaţi în primă instanţă, situaţia schimbându-se tot de curând, la Curtea de Apel Galaţi.

Profesor Valentin Florin Damian

profesor braila

“Înlătură dispoziţiile de achitare a inculpaţilor Haret Daniela şi Damian Valentin Florin. Condamnă pe inculpaţi la câte o pedeapsă principală de 3 ani închisoare fiecare, la care se adaugă, pentru fiecare dintre ei, câte o pedeapsă complementară a interzicerii exercitării dreptului prev.de art. 66 alin.1 lit.g Cod penal - dreptul de a face parte din componenţa comisiilor de corectare la examenele de bacalaureat, pe o durată de 2 ani, pentru săvârşirea de către fiecare dintre cei doi inculpaţi a infracţiunii de luare de mită. Dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepselor de câte 3 ani închisoare aplicate inculpaţilor Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, stabilind, pentru fiecare dintre ei, câte un termen de supraveghere de 3 ani", scrie în soluţia dată de Curtea de Apel Galaţi.

A grăbit elevul să iasă din sală, aruncând după el cu un ivărul de la uşă. L-a nimerit în cap

Un copil de 11 ani, elevi în clasa a VI-a la Liceul Tehnologic Nicolae Titulescu, din Însurăţei, judeţul Brăila, a ajuns la spital cu traumatism cranio-cerebral, după ce a fost lovit în cap de către profesorul de sport. Cadrul didactic şi-ar fi ieşit din minţi văzând că baiatul nu a părăsit sala de sport atunci când a sunat clopoţelul, aruncând după elev cu un ivărul de la o uşă, obiect care l-a nimerit direct în cap. Profesorul s-a ales cu penalizare la salariu dar şi cu un dosar penal.

Liceul "Nicolae Titulescu" Oraş Însurăţei, judeţul Brăila

liceu insuratei

“În cazul profesorului de sport de la liceul din Însurăţei, Consiliul de Administraţie al şcolii a decis suspendarea anchetei interne deoarece există în lucru un dosar penal. A fost sancţionat cu 15 la sută din salariu pe şase luni, însă se aşteaptă finalizarea dosarului penal iar în funcţie de rezultat se va lua o decizie. Profesorul predă în continuare la liceul din Însurăţei” a precizat inscpectorul şcolar din cadrul ISJ Brăila Dan Gheorghiţă.

Înjurături ca la uşa cortului, adresate elevilor de clasa I

Învăţătoarea Luminiţa Gheorghe, de la Colegiul "Ana Aslan", din Brăila a ajuns în atenţia organelor de anchetă după ce pe internet a apărut un clip audio în care cadrul didactic arunca cuvinte grele elevilor de clasa a I a. "Dacă vrei să te calc în picioare, te calc! Să-ţi fie frică şi de mine!" şi "Măi băieţel, măi băieţel! Dacă nu te ia mama dracu'. Ai înţeles?(…)Faptul că ăştia tot timpul fac câte ceva şi ţipă lumea la ei, dacă vreţi să mă credeţi, singurul lucru care mă determină să nu-i bat să-i găsească nebuneala este faptul că îmi pierd serviciul. Dar dacă eu aş şti că nu e vreo problemă că îmi pierd serviciul, ştiti cum i-aş bate p-ăştia!? Nici nu vreţi să vă imaginaţi! Deci am momente când stau şi mă gândesc că decât să mă uit la ei, mai bine mă uit la un rahat! Şi îl admir! Decât să mă uit la aceşti doi indivizi! Deci m-am săturat până peste cap! Mi-e silă! Îi spui o dată unui copil, îi atragi atenţia, îi spui a doua oară, a treia oară. Nu pricepe, frate! Dacă nu pricepe, înseamnă că... de ce nu pricepe??? Păi, are o problemă! Problema e la cap, nu la picioare!" spunea învăţătoarea în înregistrarea audio.

Învăţător Luminiţa Gheorghe

image

După ancheta care a avut loc în şcoală, învăţătoarea s-a ales cu o penalizare la salariu pe o perioadă de trei luni şi este monitorizată în continuare de conducerea liceului şi de către un psiholog.

Profesor de vioară, vrea armă să împuşte elevii

Cel mai recent scandal în care sunt implicate cadre didactice brăilene îl crează chiar un profesor de vioară de la Liceul de Artă “Hariclea Darclee” din municipiul Brăila. Acesta a propus pe  reţeaua socială Facebook „dreptul profesorului de a purta armă în şcoală, pentru a-i împuşca pe elevii care refuză predarea gadget-ului ori se exprimă injurios, indiferent de subiect, ori altele asemenea“.Profesorul Ştefan Lupu, 59 de ani, este cadru didactic la Liceul de Artă din Brăila de mai bine de 3 decenii şi predă muzica instrument violă şi violoncel. Cu o activitate pe reţeaua socială Facebook destul de intensă, profesorul brăilean iese în evidenţă cu un comentariu la un articol ce vizează dreptul elevilor de folosire a telefoanelor mobile la şcoală. Enervat la culme de aceste propuneri, Ştefan Lupu a comentat articolul, venind "cu o contra-propunere la presupusul  “drept”  al folosirii telefoanelor mobile în şcoală de către elevi", şi anume "dreptul profesorului de a purta arma în şcoală".  Comisia de etică din cadrul liceului la care profesorul predă, s-a sesizat şi a decis ca dirijorul Ştefan Lupu, să fie consiliat psihologic şi să facă un examen psihiatric amănunţit. Totodată dascălul a primit şi un avertisment scris. Acesta este obligat să meargă la psihiatru şi în urma uneia sau a mai multor şedinţe va trebui să prezinte dovada că este sănătos mintal şi că poate preda în continuare.

Profesor Ştefan Lupu

stefan lupu braila
Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite