Potret: Mihai Tofan-generalul şcolit la academia armatei germane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După terminarea şcolii generale, potrivit unui obicei al timpului pentru elevii din fruntea claselor, s-a înscris la Liceul Militar. Aşa a ajuns să îmbrace prima dată uniforma militară la vârsta de 15 ani.

După ce a terminat liceul avea de optat pentru mai multe şcoli de ofiţeri.

Împreună cu mai mulţi colegi, a decis că li s-ar potrivi marina militară.


„În liceu, făcusem toate culegerile de matematică şi fizică, având un personal didactic foarte exigent. Ca mai orice tânăr, speram să scap de matematică. Ne-am dus la marină pentru că, ziceam noi, acolo se face mai puţină matematică. Eroare, se muncea din greu la această materie"
, ne-a povestit amuzat generalul.

O armă ca o instituţie de cercetare

Totuşi, în cele din urmă a optat pentru arma „geniu". Faptul că abia atunci se înfiinţase şcoala de ofiţeri de geniu de la Râmnicu Vâlcea, a contribuit din plin la decizie.

„Aşa am ajuns la arma geniu, unde matematica, fizica şi rezistenţa materialelor, ca obiecte de studiu, erau la acelaşi nivel, uneori poate chiar mai sus, ca la facultăţile de construcţii. Iar matematica din liceu mi-a fost de mare ajutor", recunoaşte acum generalul de brigadă Mihai Tofan.

Ca tânăr ofiţer, a fost pe mai multe şantiere la care armata erau principalul realizator. Canalul Dunăre-Marea Neagră şi Casa Poporului , sunt doar două dintre ele.

„Cred că la nivelul de atunci, nici nu ar fi fost posibilă terminarea lor fără aportul disciplinat al armatei. Poată că astăzi, cu această explozie tehnologică, s-ar face cu un număr mult mai mic de oameni. Dar cu siguranţă calculele ar fi aceleaşi. Important este că oştirea a realizat lucrări emblematice pentru ţară", şi-a depănat amintirile generalul.

Brăila-Cluj-Buzău

După decembrie 1989, ofiţerul Mihai Tofan a urmat cursurile de peregătire în vederea accederii către funcţiile de comandă. Printre acestea se numără Fuhrers Bundeswehr Akademie - Academia de comandă a armatei germane, pe care a absolvit-o cu succes. Este, de altfel, unul dintre puţinii ofiţeri cu rangul de general care vorbeşte fluent germana.

„Mă bucur că am reuşit în timpul cursurilor să cunosc foarte mulţi oameni, în general ofiţeri, cu care am dezvoltat o relaţii de prietenie şi care, totodată, au contribuit la dezvoltarea unor misiuni comune între militari noştri şi cei germani", ne-a mărturisit Mihai Tofan.

A participat la misiuni externe în Bosnia, la Sarajevo, pe vremea când lunetiştii îşi făceau mâna pe Sniper Alley din Sarajevo. După ce a comandat Brigada 10 Geniu, a fost numit locţiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina" - Cluj Napoca şi din această primăvară este locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie Buzău.

Întrebări şi răspunsuri

Ce sacrificii implică meseria de militar?

M.T.: Sunt foarte multe. Când eram la Cluj reuşeam să vin acasă, la Brăila, cam la trei luni. De când sunt la Buzău aproape săptămânal sunt acasă. Un militar ştie că locul lui este acolo unde este nevoie de el, nu unde ar vrea el să fie.

Familia a acceptat acest fel de viaţă?
M.T.:Desigur. Orice om îşi asumă anumite responsabilităţi. Din fericire, toată familia mea a înţeles acest lucru . Dar, tde ce să nu recunosc, momentele cele mai fericite le am atunci când sunt acasă cu soţia şi cele patru fete ale mele.

Ce-i place?

Să petreacă cât mai mult timp cu familia, să soarbă împreună clipele de răgaz. Este un pasionat al modelismului feroviar şi a cumpărat în cursul anilor seturi întregi de trenuleţe. Când se va pensiona, va face o dioramă astfel ca nepoţii să tragă de părinţii lor să meargă la bunicul.

Ce nu-i place ?

Minciuna , lipsa de loialitate. Mândria dusă până la îngâmfare. Nu-i plac tupeul şi tupeiştii pe care-i consideră indivizi slabi pregătiţi dar care, sub masca tupeului, vor să mascheze propria nimicnicie.

Profil
Născut 10 iulie 1957 Brăila
Studii: Universitatea Naţională de Apărare
Ocupaţia: general de brigadă doctor, locţiitor al comandatului Diviziei 2 Infanterie Buzău
Familia: căsătorit, patru copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite