Palatul Agriculturii din Brăila, lăsat fără lumină şi căldură de o gaură neagră apărută în bugetul Casei Agronomului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Agriculturii, imobil monument istoric care găzduieşte mai multe instituţii din domeniul agricol brăilean, inclusiv Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, se află pe punctul de a fi deconectat de la utilităţi. Situaţia este cauzată de o gaură de sute de mii de lei apărută în bugetul Casei Agronomului, o structură înfiinţată în anul 2004 cu unicul scop de a administra acest imobil.

Liberalul George Cristian Ancuţa, care a preluat conducerea Casei Agronomului în toamna anului 2013, spune că a „moştenit” datorii de 570.000 lei către bugetul de stat, 24.000 lei către furnizorii de apă şi gaze naturale şi circa 18.000 lei către furnizorul de energie electrică. Ancuţa afirmă că a făcut demersuri, în luna decembrie a anului trecut, pentru un audit din partea Corpului de Control al Ministrului Agriculturii, însă, în mod suspect, adresa pe care solicita acest lucru nu a ajuns la Bucureşti, fiind blocată de persoane din conducerea Direcţiei Agricole Brăila, mai exact de directorul economic al acestei instituţii.

Directorul general al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Brăila, Traian Cişmaş, ne-a declarat că lui i s-a adus abia în urmă cu câteva zile la cunoştinţă acest aspect. „Am primit o adresă din partea conducerii Casei Agronomului prin care eram înştiinţat de acuzele care i se aduc directorului economic. A fost declanşată o anchetă internă, iar dacă cele sesizate se confirmă vor fi luate măsurile legale care se impun”, ne-a spus Cişmaş.

Casa Agronomului, înfiinţată pe vremea ministrului Ilie Sârbu

În clădirea Palatului Agriculturii Brăila funcţionează 10 instituţii şi organizaţii profesionale din domeniul agricol. Imobilul are doi proprietari: Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) deţine parterul şi etajul 1, iar Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) deţine etajul 2. Pentru că nici DADR şi nici APIA nu au drept de prestare de servicii, pentru administrarea clădirii a fost înfiinţată Casa Agronomului, structură apărută în urmă cu zece ani, când ministru al agriculturii era Ilie Sârbu.

image

În principiu, rolul Casei Agronomului este unul simplu. Instituţia are relaţii contractuale cu furnizorii de utilităţi, în baza cărora primeşte lunar facturile privind consumul de apă, energie electrică şi gaze naturale pentru întreaga clădire. Ulterior, în baza unei formule de calcul axate, în principal, pe cota indiviză aferentă spaţiului ocupat de fiecare chiriaş, ar trebui să facă refacturare, să încaseze banii şi să achite facturile către furnizori. În practică, lucrurile nu au funcţionat deloc bine, astfel că, din cauza datoriilor uriaşe acumulate către furnizori şi bugetul de stat, Casa Agronomului are acum conturile blocate de Fisc, fapt ce poate duce, într-un viitor foarte apropiat, la sistarea furnizării de apă, gaze şi electricitate.

Este dezastru în toată clădirea”

Atât DADR şi APIA, ca proprietari, cât şi chiriaşii clădirii, precum Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA) Brăila, sunt nemulţumiţi de activitatea Casei Agronomului, plângându-se că, de când a preluat administrarea imobilului, starea acestuia s-a degradat continuu. [n urmă cu doi ani, acoperişul din ţiglă era atât de stricat, încât birourile de la etajul 2 se inundau după fiecare ploaie. Între timp, acoperişul a fost renovat, dar de investiţie s-a ocupat APIA, nu Casa Agronomului.

„Este dezastru în toată clădirea, de la subsol la ultimul etaj, dar ce pretenţii să avem când ei (Casa Agronomului n.n.) nu sunt în stare să-şi plătească propriile datorii şi acum suferim cu toţii din cauza lor. Casa Agronomului este o porcărie, o instituţie înfiinţată doar ca să facă loc unor oameni pe nişte posturi, ca o recompensă pentru munca de partid”, a declarat Marcel Cucu, vicepreşedinte al APA Brăila.

image

Surse din cadrul Palatului Agriculturii afirmă că gaura de miliarde de lei vechi existentă acum în contul Casei Agronomului ar fi fost provocată inclusiv de finanţări ilegale ale campaniilor electorale din perioada 2004 – 2013, de care s-ar face vinovate persoane care s-au perindat de-a lungul timpului atât la conducerea Casei Agronomului cât şi la conducerea Direcţiei Agricole. Un audit al contabilităţii celor două instituţii ar putea scoate, aşadar, la iveală lucruri foarte interesante.

Zilele trecute, pentru ca imobilul Palatului Agriculturii să nu fie debranşat de la reţeaua de gaze, Direcţia Agricolă a denunţat contractul cu Casa Agronomului şi a achitat o parte din suma restantă direct în contul furnizorului.

Citeşte şi

Focşani FOTO Consiliul Judeţean Vrancea a trimis în faliment SC Drumuri şi Poduri, iar statul a rămas în gaură de 28 de milioane de lei


 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite