Miracolul merelor consumate zilnic. Cum este „nimicită“ substanţa din sânge care provoacă ateroscleroza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Zicala populară „un măr la masă ţine doctorul departe de casă” se dovedeşte a fi justificată ştiinţific, având în vedere calităţile nutritive ale acestui fruct.

„Fiind un aliment natural, conţine o mare cantitate de vitamina C. Mărul are marea calitate de a fi primul aliment introdus în alimentaţia sugarului. Sub formă de măr copt, se poate administra în regimul alimentar, fiind recomandat în boli digestive, gen colon iritabil”, spune Steluţa Nedelcu, medic primar în medicină de familie.

Merele au o mulţime de alte calităţi. Specialiştii spun că persoanele care consumă acest fruct în fiecare zi au un risc mai scăzut de a dezvolta boli cauzate de sindromul metabolic, cum ar fi diabetul sau bolile cardiace.

Consumate cu tot cu coajă, merele reprezintă o sursă foarte bună de multivitamine, putând să asigure un aport crescut de vitamine şi minerale benefice sănătăţii, cum ar fi vitaminele A şi C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid folic.

Merele conţin, de asemenea, fitonutrienţi precum quercitina, care pot să prevină fluctuaţiile bruşte ale nivelului de zahăr în sânge. Oţetul de mere poate ajuta în controlarea nivelului ridicat al glicemiei, fiind folosit ca un tratament naturist pentru bolnavii care suferă de diabet zaharat.

Şi ateroscleroza poate fi combătută cu mere, o dietă de astfel de fructe, timp de o lună, putând să reducă cu 40% concentraţia substanţei din sânge responsabilă pentru afectarea elasticităţii arterelor, susţin specialiştii.

Potrivit nutriţioniştilor, merele pot fi un aliat în dietă, mai ales datorită proprietăţilor detoxifiante. O cură de 5 zile cu mere poate să fie şocul de care are nevoie organismul din când în când, pentru a elimina toxinele şi a funcţiona corect.

Citiţi şi:

De ce sunt vitaminele esenţiale pentru sănătate

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite