Liderul clanului „Taxi” va executa 14 ani de închisoare. Proxenetul a terorizat şi exploatat sexual zeci de tinere şi minore, cea mai mică având doar 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ionel, liderul unui clan de proxeneţi care a terorizat Brăila, forţând zeci de tinere şi minore să se prostitueze,  va petrece ani grei la închisoare, după ce i-a fost respinsă o cerere de revizuire a sentinţei.

Tribunalul Brăila a respins, pe 11 mai, o cerere de revizuire a sentinţei pronunţate în cazul lui Ion Ionel, poreclit ”Taxi”, condamnat la 14 ani şi 203 zile de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism, trafic de persoane, lipsire de libertate şi şantaj.

Bărbatul a condus ani de zile o grupare interlopă din comuna brăileană Viziru, din care au făcut parte 12 persoane, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 74 de ani. Aceştia au forţat 26 de minore şi tinere să se prostitueze, cea mai mică dintre copile având doar 13 ani. În urma procesului care a urmat, membrii grupării interlope au fost condamnaţi în total la 116 ani, 4 luni şi 203 zile de închisoare.Cel mai vârstnic proxenet, "matroana" Stanca Ion, în vârstă de 74 de ani, a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare.

Curtea de Apel  Galaţi, instanţa care a pronunţat verdictul definitiv în acest caz, a confiscat peste 600.000 de lei, 32.000 de euro şi 7.000 de dolari proveniţi din exploatarea  tinerelor şi minorelor transformate în sclave sexuale, dar şi a unui autoturism, marca Volkswagen Passat, şi a unei case (cu terenul aferent, de 1.000 mp) situată în comuna Viziru. 

Interesant este că majoritatea membrilor clanului infracţional a primit de-a lungul anilor tot soiul de porecle, consemnate ca atare şi în hotărârile de condamnare pronunţate de instanţele de judecată: Stanca Ion, zisă "Aneta" (74 de ani), Ionel Ion (fiul Stancăi), zis "Taxi", zis "Cosmin", zis "Ionuţ", Veronica Maria Bârcă, zisă "Claudia" (ambele concubinele lui "Taxi"), Nicolae Ion, zis "Nicu", zis "Cosmin", zis "Robertino" sau "Robert", zis "Ionuţ", zis "Cornel ăla Mare", zis "Târnăcop", zis "Polonic", zis "Albert", zis "Samurai", Florinel Alin Ion, zis "Florin", zis "Laurenţiu", zis "Cosmin", zis "Cornel ăla Micu", Nicolae Radian Ion, zis "Iulian", zis "Ionuţ", zis "Nenei", zis "Cosmin"; Somna Ion,  Andra-Ramona Jantea, zisă "Pişpirica", Liviu Ionel Jantea, zis "Bălăşică", Sava Zabar Avram, zis "Muti", Zoro Tagariciu, zis "Mortu", zis "Vasile", zis "State".

Ion Ionel şi  şi membrii grupării sale exploatau minorele pe care le racolau, de regulă, de la ţară, în baza unor promisiuni false de căsătorie sau profitând de nivelul scăzut de educaţie al acestora. Anchetatorii au constatat că multe dintre tinerele racolate pentru prostituţie erau minore care abandonaseră cursurile şcolare. Ele erau abordate fie prin telefon, fie pe Messenger şi proveneau din judeţele Brăila, Buzău, Iaşi şi Maramureş. 

Foloseau metoda ”Loverboy”

"Fiecare membru avea un rol bine stabilit în cadrul reţelei. Iniţial, aceştia începeau cu victimele relaţii de prietenie sau concubinaj. Ulterior, pe cele care nu acceptau să se prostitueze, le determinau prin ameninţare sau prin agresiuni fizice să practice prostituţia în folosul lor; unele victime au fost lipsite de libertate, fiind supravegheate permanent şi eliberate numai prin intervenţia Poliţiei", susţin procurorii DIICOT Brăila.

După ce erau racolate, victimele erau obligate sau convinse să practice prostituţia în Brăila, pe centura oraşului sau în apartamentele pe care proxeneţii le închiriau în municipiu, fiind transportate şi la Constanţa, unde erau folosiţi proxeneţii locali. Fetele erau cazate atât în comuna Viziru, cât şi împreună cu cei care le racolau, în municipiul Brăila, fiind supravegheate permanent, ceea ce făcea aproape imposibilă abordarea lor. În acest scop, membrii grupării încheiau contracte de închiriere a unor apartamente în  Brăila şi Constanţa.

Ion Ionel şi acoliţii săi au acţionat şi transfrontalier, obligând câteva tinere să se prostitueze şi în Marea Britanie, Germania, Spania şi Italia. De pildă,  o tânără prostituată din grupul lui "Taxi" obţinea în Marea Britanie şi 1.000 de lire sterline pe noapte.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite