La Spitalul de Pneumoftiziolgie Brăila a reînceput programul Stop Fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Mihaela Marţus cu radiografia unui fumător pasionat
Dr. Mihaela Marţus cu radiografia unui fumător pasionat

Din iulie 2008 până în martie 2010 au trecut pragul centrului antifumat peste 2000 de fumători, dintre care aproximativ 900 au primit tratament medicamentos şi consiliere psihologică antifumat. Rata de renunţare la 3 luni a fost bună, aproximativ 55% dintre fumătorii intraţi în program au renunţat la fumat.

"Din aprilie 2010 programul a fost suspendat la nivel naţional, din lipsa de terapie medicamentoasă, spre regretul zecilor de fumători care au sunat la centrul în cele 6 luni de întrerupere.Vestea buna este ca din octombrie 2010 programul STOP FUMAT a reînceput, tot în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila", ne-a declarat dr. Mihaela Marţus -medic primar pneumolog, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Actualmente exista o modificare a programului legata de faptul ca participarea nu mai este 100% gratuita.

Ţigările conţin după cum se ştie nicotină este, un drog puternic care determina o dependenţă puternică, biologică şi psiholgică.

Pacientul plăteşte 180 lei - în acest preţ intrând patru consultaţii la medic şi 4 sedinte de consiliere antifumat la psiholog. Deasemenea, fiecare fumător primeşte gratuit tratamentul medicamentos pentru 2 luni.

"Pastila face bine însă nu îi invaţă pe fumători cum să facă faţă situaţilor în care psihologic, sunt « împinsi » să se reapuce de fumat. Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să renunţe la acest drog. Fumatul induce dependenţă iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într-un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest drog", ne-a explicat psihologul Carmen Neacşu

Coplata pentru consultaţii şi tratament creşte motivaţia şi implicarea fumătorilor. În ţigări, cei 180 lei i-ar ajunge unui fumator pentru cumpărarea a aproximativ 15 pachete de ţigări.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite