FOTOGALERIE: Indiferenţa proprietarilor clădirilor de patrimoniu distruge Brăila veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile vechi ale oraşului, care dau străzilor aerul boem de altădată, sunt în pericol să dispară. Multe dintre ele, revendicate, sunt lăsate în paragină de noii proprietari.

Motivul pentru care aceste clădiri-monument sunt lăsate în voia sorţii, este costul prea ridicat al refacerii şi întreţinerii lor. Este mult mai convenabil pentru proprietari să le lase să se prăbuşească şi apoi să vândă terenul, decât să investească în reabilitarea lor. În această situaţie se găsesc o mulţime de case situate pe străzile din centrul istoric al Brăilei. Cele mai cunoscute clădiri de acest gen sunt Hotelul Bristol (Pescăruş) şi Casa Italiană.

image

CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO


Construit în anul 1890 după un plan al arhitectului Paul M. Mihail, Hotelul Bristol, redenumit în perioada comunistă „Pescăruş", de pe strada Mihai Eminescu, fosta Regală, a ajuns o adevărată ruină. Clădirea este înconjurată acum de o prelată, pentru a atrage atenţia asupra faptului că este o clădire de patrimoniu lăsată în paragină, dar şi pentru protecţia trecătorilor împotriva bucăţilor mari de zidărie care se desprind şi cad, însă cu câţiva ani în urmă, o brăileancă a ajuns la spital după ce a fost lovită de o bucată desprinsă din balconul clădirii.


Statutul juridic al clădirii este incert. Hotelul a fost revendicat, apoi revândut ca după aceea să intre pe mâna unor noi proprietari. Acum este subiectul unui interminabil proces. „Păcat de asemenea clădiri, au ajuns pe mâna unor incompetenţi sau răuvoitori", spune Marcel Ioan, 47 de ani.


Casa Italiană, uitată de italieni


Cam aceeaşi este şi situaţia Casei Italiene. Aceasta a fost revendicată de statul italian pe la mijlocul anilor 90, care odată ce a intrat în posesia ei, a lăsat-o de izbelişte. Administraţia locală a trimis, de-a lungul anilor, mai multe scrisori prin care a solicitat statului italian să facă ceva pentru clădire, scrisori rămase fără răspuns. Acum clădirea se află într-o stare deplorabilă, iar pericolul pe care îl prezintă este semnalat printr-un afiş cu „Pericol de prăbuşire" care face să fie ocolită cu grijă de trecători.


În asemenea cazuri administraţia este depăşită de situaţie. „Am decis ca Poliţia Locală să ia cele mai aspre măsuri. Am avut în trecut evenimente când bucăţi de tencuială desprinse de prin faţade au provocat incidente grave", a precizat primarul Aurel Simionescu.


Amenzile aplicate de Poliţia Locală, acolo unde există proprietari care să fie amendaţi, nu dau le bătăi de cap prea mari acestora. De multe ori sancţiunile nu sunt achitate, urmând să fie lăsate moştenire celor care eventual vor cumpăra clădirile.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite