FOTO Povestea neştiută a Anei Aslan, românca din Brăila care a revoluţionat lumea cu secretele tinereţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Aslan este savantul român care a ajutat milioane de oameni din întreaga lume să îmbătrânească frumos. Pe plan mondial, numele său este echivalentul tinereţii fără bătrâneţe, însă acasă, în oraşul natal, puţini mai ştiu cine a fost de fapt. Ana Aslan nu are o casă memorială în Brăila, deşi imobilul în care a venit pe lume şi a locuit în primii ani de viaţă încă mai există şi se află într-o stare destul de bună.

Două nume de referinţă ale Brăilei a adăpostit această casă construită în secolul XIX, fapt consemnat în cele două plăci memoriale pe care le poartă pe frontispiciu. Pe o latură se află placa de marmură dedicată lui Constantin Hepites, iniţiatorul primei farmacopei (manual de farmacie) din Ţara Românească, care a trăit în perioada 1804 – 1890. Pe o altă latură se află placa memorială dedicată Anei Aslan (1897 – 1988), cea care a întemeiat primul institut de geriatrie din lume.

Clădirea se află pe colţ, la intersecţia a două străzi. Strada dinspre zidul unde e prinsă placa dedicată lui Hepites se numeşte chiar aşa, Str. Hepites, iar cea dinspre zidul cu placa Anei Aslan se numeşte Str. Ana Aslan. Numele dat celor două străzi a fost cam singura modalitate prin care municipalitatea brăileană a cinstit memoria celor două mari personalităţi ale Brăilei. În plus, tot pe Str. Ana Aslan, la intesecţia cu Str. Mihai Eminescu există şi un bust al doamnei Aslan.

Despre transformarea imobilului unde au locuit cei doi într-o casă memorială care să le fie dedicată nu poate fi vorba, după cum recunoaşte primarul Brăilei, Aurel Simionescu. „Din câte ştiu, imobilul respectiv este proprietate privată şi nu avem cu să intervenim noi pentru amenajarea unei astfel de case memoriale. Eventual, s-ar putea amenaja un spaţiu dedicat Anei Aslan într-un imobil aflat pe aceeaşi stradă, în proprietatea Consiliului Judeţean. Clădirea respectivă, situată la intersecţia cu Str. Campiniu, a fost renovată cu fonduri europene şi are toate atributele pentru amenajarea unei mici expoziţii dedicate Anei Aslan. Nu ştiu exact dacă spaţiul reabilitat cu fonduri europene poate primi o astfel de destinaţie, dar am să mă interesez”, promite primarul Aurel Simionescu.

În momentul de faţă, Muzeul Brăilei are în colecţie mai multe obiecte personale ale Anei Aslan. Este vorba despre obiecte de artă decorativă, piese arheologice, medalii, plachete, distincţii. Toate acestea au fost expuse o singură dată, în 1999, iar acum încă mai aşteaptă spaţiul potrivit pentru o expoziţie permanentă.

image

Imobilul este proprietate privată

În ceea ce priveşte imobilul unde au locuit cele două nume de referinţă ale medicinei şi farmaceuticii româneşti, acesta adăposteşte în prezent trei familii. Unul dintre locatarii actuali, Nicolae Dobre, spune că bunicul său a cumpărat casa, în 1969. „Nu ştiu dacă a cumpărat-o de la cineva din familia Anei Aslan. Nu am auzit să se fi întâmplat aşa ceva. Cert este că această clădire aparţine familiei noastre din 1969. În prezent, este împărţită în trei apartamente a câte trei camere. Într-unul dintre apartamente locuiesc eu, în altul sora mea, iar celălalt este locuit de o familie care l-a cumpărat de la noi în urmă cu câţiva ani”, ne-a spus Nicolae Dobre.

Acesta afirmă că imobilul nu are probleme, în ceea ce priveşte structura de rezistenţă. „Chiar dacă are o vechime considerabilă, casa este foarte solidă. Interiorul arată foarte bine, nici nu se cunoaşte că este o clădire atât de bătrână. Exteriorul ar avea nevoie, ce-i drept, de o reabilitare. Tencuiala ar trebui dată jos până la cărămidă şi înlocuită cu una nouă, însă asta ar costa foarte mult şi nu ne permitem. Şi eu şi sora mea suntem pensionari şi nu avem venituri suficient de mari pentru a face aşa ceva”, ne-a mai declarat Nicolae Dobre.

Ana Aslan - de la adolescenta rebelă la savantul care a luptat împotriva îmbătrânirii

Pe numele său complet Ana Vasilichia Aslan, viitoarea mare personalitate s-a născut la Brăila, la 1 ianuarie 1897. Mama sa, Sofia, era basarabeancă, iar tatăl, Mărgărit, era unul dintre epitropii Bisericii Armene din Brăila. Tatăl a murit când Ana abia împlinise 13 ani. Din acel moment, Ana Aslan, mama sa şi cei trei fraţi s-au mutat la Bucureşti. În Brăila, apucase să urmeze cursurile Colegiului Romaşcanu, însă rezultatele la învăţătură nu prefigurau viitorul savant de renume mondial. Dimpotrivă, istoricii consemnează faptul că foile matricole ale Anei Aslan consemnează note mediocre la mai toate materiile.

image

Marele savant are un bust pe strada din Brăila care îi poartă numele   FOTO Florentin Coman

De altfel, în anii adolescenţei, Ana Aslan s-a dovedit a fi un spirit rebel. Printre altele, îşi dorea mult să devină pilot şi, cu tenacitatea care avea să o caracterizeze toată viaţa, se pare că a reuşit să zboare cu un mic avion tip Bristol-Coandă. După aceea, avea să se înscrie la Facultatea de Medicină, chiar dacă mama sa s-a împotrivit iniţial.

Primul război a prins-o în postura de sanitar, îngrijind soldaţii în spitalele militare din spatele frontului. În 1919 s-a întors la Bucureşti unde a terminat facultatea de Medicină. A profesat apoi în mai multe instituţii sanitare pentru ca, în 1949 să devină şeful Secţiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureşti. În anii care au urmat a pus bazile primului Institut de Geriatrie din lume.

Ana Aslan a descoperit Gerovitalul în 1952. Produsul a fost brevetat în 30 de ţări şi a adus faimă României şi Institutului de Geriatrie condus de Ana Aslan. Peste 28 de ani, în 1980, avea să inventeze, alături de Elena Polovrăgeanu, Aslavitalul, un alt medicament menit să lupte împotriva îmbătrânirii.

Constantin Hepites, medic al oraţului Brăila, a fost iniţiatorul studiilor ştiinţifice privind rolul plantelor în preparatele farmaceutice. Împreună cu Carol Davila, Hepites a redactat prima Farmacopeie din Ţara Românească, aplicând în acest demers cele mai noi descoperiri ştiinţifice din domeniul medicinei şi farmaciei.

Citiţi şi

Harta metroului din Bucureşti cu numele staţiilor rebotezate după românce celebre

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite