FOTO Azil modern pentru bătrânii fără speranţă. O fundaţie umanitară a transformat un vechi spital din comuna  Viziru într-un obiectiv unic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna brăileană Viziru urmează să se inaugureze una dintre cele mai moderne unităţi din România specializate în cazarea şi îngrijirea bătrânilor rămaşi fără adăpost. Aşezământul a luat fiinţă după ce o fundaţie umanitară a investit în renovarea fostului spital din localitate, care fusese închis în 2010, în timpul Guvernului Boc.

Sufletul acestei iniţiative este Dana Borcea, un asistent social în vârstă de 46 de ani, care de peste 11 ani investeşte foarte multă energie în acţiuni umanitare destinate, în principal, persoanelor vârstnice care, ajunse la apusul vieţii, trăiesc pe străzi, fără a avea o casă sau o familie.

"Am început să fac voluntariat în Spania, unde am lucrat câţiva ani şi unde, împreună cu nişte prieteni, m-am ocupat de oamenii din centrul Madridului, de oamenii străzii adică. Împreună cu unul dintre aceşti prieteni am primit în casă 6 oameni ai străzii. I-am luat într-un apartament şi i-am ajutat să se reintegreze. Şi aşa am început. Pe atunci, tot ce făceam, făceam pe banii noştri.

În România, m-am întors în urmă cu 11 ani am venit în România. Trecând prin mai multe oraşe mari, am observat că pe străzi erau foarte mulţi bătrâni fără adăpost. De aici a pornit ideea de a face o casă pentru persoanele în vârstă ajunse în stradă. Cu ajutorul prietenilor din Madrid, în două luni s-a cumpărat prima casă de bătrâni. Am început aici, în comuna Viziru. Ulterior, după ce au vâzut despre ce este vorba, câţiva români din Spania şi-au pus la dispoziţie casele pe care le lăsaseră în urmă în ţară. Aşa am reuşit să ne extindem, iar acum avem deschise şase astfel de case, unde găzduim bătrâni până când se vindecă de anumite boli. Unii rămân la noi până la sfârşitul zilelor, aşa cum stau şi în casele de bătrâni obişnuite", spune Dana Borcea.

Proiectul renovării vechiului spital din comuna Viziru a demarat în 2010, la scurt timp după ce unitatea medicală a fost închisă de guvernanţii de atunci. Fundaţia „Casa Pâinii”, pe care o reprezintă Dana Borcea, a concesionat clădirile de la Primăria din localitate, salvându-le astfel de la o degradare care deja începuse să se facă simţită.

Cu investiţii făcute din donaţii şi cu munca depusă exclusiv de voluntarii acestei fundaţii adventiste, vechiul spital şi-a schimbat complet înfăţişarea, atât în exterior cât şi în interior, graţie mobilierului modern şi aparaturii medicale de ultimă generaţie.

Pe lângă spitalul caritabil, corpurile de clădire ale fostei unităţi sanitare de stat vor adăposti şi un azil, saloane de staţionare şi cabinete de stomatologie şi pediatrie pentru localnicii din Viziru. Unitatea este formată din 6 corpuri de clădire întinse pe o suprafaţă de 4 ha şi are o capacitate de aproximativ 40 de paturi, din care 26 vor fi destinate bătrânilor abandonaţi. Celelalte paturi vor fi ocupate, în general, de oameni sărmani.

"S-a făcut renovare până la cărămidă. Pacienţii vor fi aduşi din toată ţara, pe primii îi avem deja în vedere, dar mai căutăm, până se ocupă toate locurile. Vrem ca persoanele pe care le-am adus în casele noastre, când se îmbolnăvesc să poată fi aduse aici, pentru că oamenii nu au asigurări de sănătate, nu au acte. Vrem să fie un centru în care să nu le lipsească nimic. Oamenii care vor fi cazaţi aici pe o perioadă nedeterminată vor fi aleşi în funcţie de nişte criterii. În sensul că, aici vor rămâne doar persoanele în vârstă, cu probleme de sănătate, defavorizate social", a precizat Dana Borcea

Spitalul social nu a fost deschis încă, deoarece nu are încă avizele de funcţionare, însă voluntarii promit că, până la sfârşitul anului, oamenii străzii vor putea primi îngrijiri gratuite în noul spaţiu.

Citiţi şi

Aceştia nu sunt bunicii noştri

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite