Familia regelui Cioabă taie la fier vechi reţeaua de termoficare a Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Fosta reţea de termoficare a Brăilei va fi tăiată pe bucăţi şI valorificată ca fier vechi de o firmă a unei rude a "regelui" romilor, Daniel Cioabă. “Laromet Transib” SRL este o societate cu capital de doar 1.000 lei, avându-l ca asociat principal pe Gogu Mihuţescu Cioabă, nepot de văr al lui Daniel Cioabă. Această firmă a câştigat concursul de oferte, la negocierea organizată de Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila.

La negociere a participat şI firma brăileană “Mioriţa Com” SRL, însă preţul oferit de “Laromet Transib” SRL a fost mai bun. Firma familiei Cioabă s-a angajat să plătească municipalităţii brăilene 0,4 lei per kilogram de metal extras din conductele care se întind pe o distanţă însumată de peste 50 klometri. Un kilometru de conductă cântăreşte, în funcţie de diametrul ţevii, între 200 şI 250 tone.

Pe lângă preţul fix, de 0,4 lei per kilogram pe care îl are de plătit, firma sibiană are obligaţia de a dezafecta suporţii de beton ai conductelor, să proceseze deşeurile de vată minerală din termoizolaţia ţevilor şI să igienizeze complet traseul fostei reţele de termoficare.

La prima vedere, afacerea nu pare foarte profitabilă pentru “Laromet Transib”, în contextul în care preţul fierului vechi este în cădere liberă de câteva luni. În prezent, acesta a ajuns la 0,62 lei/kg, de la 0,8 cât era în luna aprilie. “E un context internaţional nefavorabil. ţările care importau mult fier vechi din România, Grecia şI mai ales Turcia, importă tot mai puţin de la o vreme. Probabil că Grecia din cauza crizei economice, Turcia din cauza conflictelor armate...”, ne-a spus patronul unui centru de colectare din Brăila.

Autorităţile brăilene au recurs la varianta vânzării reţelei de termoficare prin metoda negocierii directe a preţului per kilogram, după ce s-au organizat două licitaţii la care nu s-a prezentat nicio firmă. Iniţial, s-au cerut 7,229 milioane lei, iar la a doua tentativă preţul a fost 6,65 milioane lei, fără TVA.

În actele oficiale, reţeaua de termoficare a Brăilei se întinde pe o lungime totală de 65,71 km. Este vorba despre conducte cu diferite diametre, din care circa 30 km sunt conducte de medii şi mari dimensiuni. Toate acestea au o valoare de inventar de peste 170,5 milioane lei, la care se adaugă şi racordurile către punctele termice din cartiere, alte câteva milioane de lei.

Din 2013, de când fostul CET a dat faliment, kilometri întregi de conducte, situate între comuna Chiscani şI municipiu, au fost sustrase de hoţii de fier vechi, sub privirile neputincioase ale autorităţilor brăilene. Printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal, paza conductei i-a fost încredinaţtă Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea”, însă aceasta nu şi-a îndeplinit această obligaţie, invocând costurile mari pe care le implică o supraveghere eficientă a reţelei, pe întreagul traseu.

SC "Laromet Transib" SRL, societate cu un capital de doar 1.000 lei, avându-l drept asociat principal pe Gogu Mihuţescu Cioabă, nepotul de văr al “regelui” rromilor, Daniel Cioabă.În Registrul Comerţului, la firma amintită figurează, cu o contribuţie la capitalul social de 800 lei, Gogu Mihuţescu Cioabă (născut în 1985), fiul lui Ion Mihuţescu Cioabă, prosper antreprenor sibian, cu afaceri de milioane în domeniul valorificării fierului vechi, ajuns vicepreşedinte al PSD Sibiu în mai 2010, şi vărul lui Daniel Cioabă. Asociata lui Gogu Mihuţescu Cioabă la "Laromet Transib" este Olga Mihaela Polea (născută în 1969) cu o contribuţie de 200 lei la capitalul firmei.

În conformitate cu datele înregistrate la Ministerul Finanţelor Publice, compania adjudecatară, cu obiect principal de activitate "Recuperarea materialelor reciclabile sortate" şi patru salariaţi, a raportat anul trecut afaceri în valoare totală 1,39 milioane lei, din care, la final, a rezultat un profit net de 175.489 lei.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite