De ce se supără brăilenii când li se spune „moldoveni“. Geografia arată că judeţul Brăila este parte a regiunii Muntenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vrei să superi un brăilean, spune-i că este moldovean. Dacă vrei să intri într-o întreagă lecţie de geografie, spune-i brăileanului că este moldovean şi că Brăila este un oraş din Moldova. Mulţi au spus şi spun în continuare asta, însă geografia României arată că Brăila nu este în Moldova.

Brăileanii ştiu că sunt născuţi într-un oraş al Munteniei, nicidecum al Moldovei. Însă mulţi români nu ştiu asta, iar ca să nu supere brăileanul, bine ar fi să afle.

"Brăila este un judeţ din nord-estul regiunii istorice Muntenia, sud-estul României. Oraşul Brăila este situat pe malul stâng al Dunării. Este la 15 kilometri de Galaţi, Brăila şi Galaţi fiind cele mai apropiate oraşe mari din România. Şi totuşi Brăila este în Muntenia, iar Galaţi în Moldova", se arată în cărţile de geografie.

Cei care spun că Brăila este în Moldova trebuie să ştie că între Brăila şi Galaţi există şi o rivalitate. Mulţi pun această rivalitate pe seama industrializării de regimul comunist al Galaţiului ducând la triplarea populaţiei gălăţene şi la creşterea considerabilă a suprafeţei urbane, în timp ce Brăila a avut o evoluţie mai modestă. Alţii spun că de vină pentru “ura” dintre cele două oraşe este “forţa de muncă brăileană” care a “invadat” piaţa muncii gălăţeană. Iar pe tema asta mult ar fi de scris, însă dacă Brăila era în Moldova, sigur nu mai exista rivalitate între cele două oraşe.

Chiar dacă accentul brăilenilor este asemănător cu cel al gălăţenilor, există şi diferenţe semnificative. În timp ce brăilenii spun că “a suna”, “a plecat” şi “a mâncat”, gălăţenii pronunţă “o sunat”, “o plecat” şi “o mâncat”.

Lecţia de geografie ar trebui să fie cea mai important demonstraţie că Brăila nu este în Moldova. Însă pe lângă cea de geografie, există şi cea de istorie. Prima menţiune documentară a judeţului Brăila datează din 1481, când Ştefan cel Mare trimite o scrisoare boierilor mari şi mici, judecilor, judecătorilor şi săracilor „din tot ţinutul Brăilei”; domnul Moldovei întrebuinţează termenul „ţinut”, obişnuit dincolo de Milcov, în locul celui de „judeţ”, din Ţara Românească. Răspunsul la această scrisoare vine din partea tuturor boierilor, cnejilor şi rumânilor „brăileni”, deci din judeţul Brăilei. Deci până şi Ştefan cel Mare ştia că Brăila nu e în Moldova. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite