David Segal Iancu este preşedintele Comunităţii Evreilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Segal Iancu este convins că Brăila a fost şi a rămas un oraş al etniilor, foto Ciprian Dragomir
David Segal Iancu este convins că Brăila a fost şi a rămas un oraş al etniilor, foto Ciprian Dragomir

Fost ofiţer de carieră, sportiv de performanţă, David Segal Iancu e convins că Brăila a fost şi a rămas un oraş al etniilor, prosper şi cu un trecut demn de invidiat.

Figură proeminentă a etniei evreilor brăileni, David Segal Iancu este omul care, la cei 79 de ani ai săi, e mai vioi decât un bărbat de 30 de ani. Mereu vesel, gata să-ţi sară în ajutor, preşedintele Comunităţii Evreilor din Brăila poartă în privirea-i blândă toată înţelepciunea etniei, de la sosirea poporului Lui Dumnezeu pe aceste meleaguri şi până astăzi. Îi place să povestească despre trecutul Brăilei şi se mândreşte că e român.

A reuşit să-i adune laolaltă pe puţinii evrei brăileni şi, mai mult decât atât, e nelipsit de la întâlnirile etniilor cu autorităţile. Anul acesta, la „Sărbătoarea luminilor", s-a aflat, pentru prima dată, un primar al Brăilei, precum şi membri ai etniilor elenă şi lipoveneşti, iar meritul îi aparţine lui David.

„Părinţii mei au fost angrosişti de vite şi s-au mutat din Dorohoi în Brăila, pe când aveam numai 9 luni. Brăila a devenit, astfel, oraşul meu natal, aici am urmat şcoala, aici am muncit şi aici mi-am făcut prieteni", ne-a mărturisit preşedintele Comunităţii Evreilor.

„În perioada interbelică, erau 14 sinagogi evreieşti"

Vestigiile Comunităţii Israelite au aparţinut, deopotrivă, evreilor, dar şi urbei de la Dunăre, obştei de comercianţi, navigatori şi angrosişti vestiţi în toată Europa. La un moment dat, mai bine de 40 % din populaţia Brăilei era alcătuită din străini - greci, evrei, lipoveni, bulgari, armeni, turci sau italieni.

„Şcoala primară la care am învăţat nu mai este, pe locul ei se află un bloc de locuinţe. Clădirea în care a funcţionat Liceul Sanitar, Baia Comunităţii Israelite de pe B-dul Cuza, fosta sală de sport de pe Mihail Sebastian, au fost ridicate de evrei", ne-a spus fruntaşul evreilor brăileni.

David Segal ne-a vorbit despre marele filantrop şi industriaş Nedelcu Chercea, prietenul evreilor, care a donat Comunităţii, în perioada interbelică, o clădire în inima oraşului, pe Regala.

„La un moment dat, erau în Brăila 14 sinagogi evreieşti, iar evreii erau nelipsiţi din viaţa economică şi culturală a oraşului. Industriaşi, bancheri, medici, bijutieri sau negustori de cereale, evreii şi-au adus aportul la prosperitatea Brăilei", ne-a spus David Segal Iancu.

Preşedintele Comunităţii Evreilor speră că, datorită preocupărilor edilului şef, Brăila va renaşte, dobândind, măcar în parte, strălucirea de odinioară.

„Suntem mulţumiţi de eforturile Primăriei pentru refacerea Grădinii Publice şi a fostei străzi Regale. Mulţumesc, cu acest prilej, ziarului dvs. pentru aspectele prezentate, în legătură cu clădirile de patrimoniu", a mai spus David Segal Iancu.

Ce-i place

"Îmi place sportul, deşi acum nu-l mai pot practica. Am fost sportiv de performanţă, participant la prima cursă de ciclism Bucureşti - Braşov. Am făcut gimnastică de performanţă. Îmi plac iniţiativele bune, armonia dintre etniile brăilene, frăţietatea. De fapt, cei mai buni prieteni ai mei sunt creştini".

Ce nu-i place

"Nu-mi place dezinteresul, faptul că nu există acea cointeresare specifică brăilenilor, în legătură cu ceea ce am moştenit din generaţie în generaţie. E vorba, în primul rând, de clădirile vechi şi monumentele Brăilei. Am, însă, convingerea că, în viitor, lucrurile se vor schimba, mai ales că Primăria sprijină apropierea dintre etnii, ca amprentă a oraşului cosmopolit de altădată".

Întrebări şi răspunsuri

Cum v-aţi împăcat, evreu fiind, cu creştinii brăileni ?

"Vă spun cu mâna pe inimă că prietenii mei cei mai buni au fost şi sunt creştini. Soţia mea este creştină şi olteancă pe deasupra, şi asta spune totul. Soacră-mea mă iubea ca pe propriul copil, deşi eu eram evreu şi ea creştină ortodoxă. Sunt creştini care ne roagă să-i pomenim la noi la sinagogă sau care fac aici pomeni".

Ce ne puteţi spune despre contribuţia Comunităţii Israelite la prosperitatea Brăilei?

"Etnia noastră a dat oamenii valoroşi, de-a lungul timpului, în toate domeniile de activitate, de la hamali în port, la bangheri, medici şi arhitecţi. BRĂILA - şi vă rog să scrieţi cu majuscule - a fost un oraş prestigios şi datorită evreilor. 80 % din hotelurile oraşului aparţineau evreilor, iar Camera de Comerţ era condusă tot de un evreu".

Profil

Născut: 10 august 1930, Dorohoi, judeţul Botoşani.

Studii: Şcoala de Ofiţeri de Infanterie Sf. Gheorghe.

Funcţie: Preşedinte al Comunităţii Evreilor Brăila.

Familie: Căsătorit, o fiică şi doi nepoţi.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite