Cutremurul de sâmbătă a avariat un monument-simbol al Brăilei. Ceasul-turn, care de o sută de ani apare în vederile cu oraşul, a rămas fără un cadran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre simbolurile Brăilei, care a putut fi văzut, de la începutul secolului trecut, pe numeroase ilustrate cu imagini din oraş, a fost avariat de cutremurul de sămbătă seara. Este vorba despre ceasul-turn din Piaţa Traian, căruia vibraţiile din timpul seismului i-au spart cadranul de pe una dintre cele patru laturi.

„Trec în fiecare zi, în drum spre serviciu, pe lângă acest ceas, iar luni am observat că unul dintre cadrane este spart. Sigur s-a întâmplat în timpul cutremurului, fiindcă la sfârşitul săptămânii trecute nu exista această problemă. Şi nici nu poate fi vorba despre o vandalizare din exterior, deoarece sticla de protecţie a cadranului este intactă, deci nu are cum să fi aruncat cineva cu o piatră sau ceva de genul acesta”, ne-a declarat brăileanca Ioana Miron.

Autorităţile locale au luat cunoştinţă despre avaria suferită de bătrânul orologiu şi promit că vor rezolva situaţia. „Avem un ceasornicar angajat în cadrul Primăriei, care se ocupă atât de orologiul din Piaţa Traian cât şi de ceasul floral din Grădina Mare. Acesta va stabili în ce fel se poate remedia avaria. Cadranele de pe toate cele patru laturi ale ceasului-turn din Piaţa Traian sunt din sticlă", ne-a informat Vasile Trandafir, funcţionar al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Brăila. Rămâne de văzut, însă, cât de bine va fi refăcut desenul iniţial, dacă se va pune în loc un alt cadran de sticlă.

Ceasul-turn din Piaţa Traian a împlinit suta de ani în 2009. A fost realizat în 1909, în urma unei donaţii de 8.000 lei aur a filantropului brăilean Petru P. Naum. În 2011, Primăria a vopsit orologiul, folosind o vopsea specială, epoxidică, pentru ca acesta să fie protejat de rugină pe o perioadă cât mai îndelungată.

ceasul1

Bătrânul orologiu a apărut, de-a lungul timpul, în numeroase vederi cu Brăila 

Conducerea Primăriei declara atunci că urmează ca acest obiectiv să intre într-o reparaţie capitală. Au trecut trei ani şi, deocamdată, promisiunea respectivă nu a fost îndeplinită. Între timp, rugina a început să îşi facă din nou apariţia pe corpul ceasului-turn, iar în scurtă vreme va fi din nou nevoie de o revopsire integrală.

După cum se ştie, seismul care a zguduit mai multe oraşe mari din România, printre care şi Brăila, a avut epicentrul în Vrancea şi a atins 5,7 grade pe scare Richter. La Brăila nu s-au înregistrat pagube majore, doar câteva faţade ale blocurilor din oraş având de suferit, după ce bucăţi de tencuială s-au desprins şi au căzut pe trotuar. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. S-au consemnat, în schimb, numeroase atacuri de panică în rândul populaţie, cauzate atât de intensitatea cât mai ales de durata cutremurului, care s-a resimţit circa 30 de secunde.

FOTO Brăila la pas, de Ziua Europeană a Patrimoniului

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite