Cum ne punem pofta-n cui cu succes în timpul dietei alimentare. Medic: „Foarte important este cum ne dozăm porţiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tentaţiile culinare pot îmbrăca diverse forme    FOTO Florentin Coman
Tentaţiile culinare pot îmbrăca diverse forme    FOTO Florentin Coman

Tentaţiile culinare reprezintă o grea încercare pentru cei care încearcă să ţină dietă sau să se menţină în formă după o cură prelungită. Există, totuşi, modalităţi prin care poftele de tot felul pot fi eliminate complet sau măcar ţinute în frâu.

Primul pas de urmat ar fi, potrivit celor care au trecut prin astfel de experienţe, îndepărtarea „inamicului” din aria vizuală sau olfactivă. Astfel, se recomandă înlăturarea ispitelor sub formă de dulciuri sau alte mâncăruri cu multe calorii din cămări, din frigider, maşină, sau din sertarele de la birou.

Apa poate fi un aliat al celor aflaţi la dietă. Specialiştii spun că, atunci când ne aflăm la o petrecere, în faţa unei mese îmbelşutage, putem să temperăm tentaţia de a mânca prea mult dacă vom avea un pahar de apă la îndemână din care să sorbim cu înghiţituri mici până când pofta de mâncare începe să se diminueze.

De multe ori, stările emotive, tensionate, sunt cele care ne determină să mâncăm excesiv. De aceea, se recomandă ca, în momentele de stres, să alegem o plimbare de 15 minute sau o lectură interesantă, decât să ne relaxăm în faţa unei farfurii pline cu mâncare.

Pe de altă parte, scoaterea din meniu a mâncărurilor preferate, deoarece conţin prea multe calorii, va duce la frustrare, dacă este impusă pe termen lung. De aceea, specialiştii spun că, din când în când, chiar şi cei aflaţi la dietă pot gusta din dulciurile care, în mod normal, trebuie evitate.

"În orice cură, fie că este vorba despre un regim alimentar impus de probleme medicale, fie că ţine de dorinţa de a da jos câteva kilograme, trebuie voinţă foarte multă, dar şi o disciplină a felului în care mâncăm. Foarte important este modul cum ne dozăm porţiile. Mesele consistente trebuie servite dimineaţa şi la prânz, iar seara trebuie să avem o dietă bazată pe fructe şi iaurt, fără carne şi fără făinoase. De asemenea, seara nu trebuie să ne aşezăm la masă mai târziu de 7 seara", spune medicul de familie brăilean Marian Baciu.

Potrivit acestuia, stimularea tranzitului digestiv este un factor-cheie în menţinerea unei stări generale de bine a organismului, chiar şi în timpul curelor alimentare. Un fel de mâncare tradiţional românesc pe care pofticioşii nu au de ce să îl evite este ciorba. Aceasta nu trebuie gătită, însă, cu prafuri din comerţ, ci neapărat cu borş natural, din tărâţe. "Borşul din tărâţe conţine fibre care ajută la un tranzit intestinal corect, eliminând constipaţia şi toate neajunsurile acesteia, cum ar fi iritarea colonului şi o stare generală de rău", mai spune dr. Marian Baciu.

Citiţi şi:

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite