Cornelia Vîju scrie poezii cu o frenezie aparte

Cornelia Vîju scrie poezii cu o frenezie aparte

Cornelia Vîju la lansarea celui de-al doilea volum din carieră

A publicat pentru prima dată în paginile unui ziar, iar acum se poate mândri că a avut deja două lansări de carte anul acesta şi speră ca anul viitor să apară şi o a treia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înclinaţia spre literatură a descoperit-o încă de mic copil. La şcoală era eleva cu cele mai frumoase compuneri şi întotdeauna salva ora. A început să scrie din pasiune, aşternându-şi gândurile pe hârtie exact aşa cum îi veneau în minte.


„Aşa mă eliberam eu, era ca un fel de jurnal. Nu stăteam prea mult la o poezie, cum îmi venea trăirea aşa o scriam, era poezia momentului", ne-a povestit Cornelia.
În anul 2007 a lucrat o scurtă perioadă de timp la un cotidian, care acum nu mai există. Aceasta a fost rampa de lansare pentru Cornelia Vîju.

Poezie la ziar

În ziar i-au fost publicate pentru prima dată scrierile şi de acolo a primit încurajarea şi încrederea necesară pentru a continua pe acest drum. Angajarea la ziar a fost rodul unei întâmplări.
„Am văzut anunţul întâmplător şi am trimis o poezie pe care am scris-o în cinci minute în timp ce eram la serviciu. Se chema „Vise" şi este publicată în volumul „Ancoră la ţărmul iubirii". Am uitat să trec un număr de telefon sau o adresă, dar cei de la ziar m-au găsit, iar pe baza acelei poezii, am fost angajată ca şi colaborator", îşi aminteşte scriitoarea.


Poezia a fost publicată în ziar fără nicio modificare. Au urmat şi alte materiale, unele dintre ele reprezentând scrieri de probă care nu fuseseră menite pentru publicare, dar care au apărut oricum.
„Experienţa aceasta mi-a dat aripi să zbor. Eu fiind o persoană timidă, cred că niciodată nu aş fi reuşit să public ceva. Încurajarea de care aveam nevoie să fac primul pas şi cel mai important, a venit de la „Monitorul de Brăila" prin Marian Covache care mi-a permis să scriu".

A spus „nu" meseriei de jurnalist

Nu a rămas foarte mult timp angajata ziarului deoarece îi venea greu să scrie ceva de rău. Consideră că nu a fost făcută pentru meseria de jurnalist deoarece îi lipseşte acea duritate necesară unui om de presă.
„Mi se făcea des observaţie pe tema asta, mai ales că ştirile negative se vând cel mai bine. Răspundeam că eu scriu doar despre ce îmi place. Jurnalistul trebuie să aibă o anumită duritate, să reuşească să se rupă, eu mă implicam sufleteşte şi de aceea cred că am renunţat", spune poeta.


A renunţat la articole de ziar, dar a continuat să scrie poezii şi eseuri. Primul volum de poezii „Ancoră la ţărmul iubirii" a fost lansat în vara acestui an, pe 15 iunie, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati" şi pe 20 iunie în satul natal, Movila Miresii. A doua carte, de data aceasta un volum de eseuri „Căutător în propria viaţă" a fost lansată sâmbătă, 20 noiembrie, iar scriitoarea speră că următoarea carte va reuşi să o lanseze în vara anului viitor.

Întrebări şi răspunsuri

Cine v-a încurajat să vă lansaţi scrierile?


C.V: Scrierile mele, dacă le arătam familiei şi le ceream părerea, ei erau subiectivi şi atunci am rugat-o pe prietena mea, Vasilica Neacşu, să vină să se uite pe ele. Am întrebat-o dacă ar merita publicate şi mi-a răspuns că da. La prima carte au fost destule momente în care am vrut să renunţ, dar ea a fost lângă mine şi m-a susţinut.

Ce fel de poezie abordaţi în următorul volum?


C.V. După acest volum de eseuri, cred că în vară o să scot un al doilea volum de poezii şi sper să fie o poezie mai matură. Stilul acesta pe care mi l-am format, o să se regăsească în cel de-al doilea volum de poezii.

Ce-i place

În general, îmi place tot ce înseamnă frumos, începând cu natura, mai ales florile. Îmi place foarte mult să scriu, îmi place poezia şi îmi place să visez. Sunt de felul meu o fire optimistă. Sunt omul care dă nota 10 din start şi cred în oameni. Încerc să văd ce e mai bun în ei.

Ce nu-i place

Am spus că sunt optimistă, deci nu-mi plac oamenii pesimişti, negativişti. Nu îmi place răutatea. Uneori văd multă durere, neajunsuri, chiar răutate în ochii semenilor. Sufăr din cauza lor şi sper să pot şterge din dezamăgirea ce o lasă în mine.

Profil

Născută. 26 noiembrie 1974, Movila Miresii, Brăila

Studii. Facultatea de Geografie, Bucureşti

Ocupaţie. Laborant în cadrul SC CUP Dunărea Brăila

Familie. Căsătorită, o fetiţă

citeste totul despre: