Consiliul local cetăţenesc, forul fantomă inventat la Brăila. Cum poate funcţiona în paralel cu instituţia oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brăila va avea un Consiliu Local Cetăţenesc (CLC), structură care se vrea a fi un consiliu local „fantomă“ al celui oficial, municipal, care să propună proiecte în beneficiul comunităţii, urmărind totodată şi sancţionând activitatea politicienilor care administrează oficial oraşul.

Iniţiativa le aparţine unor foşti candidaţi la funcţia de primar al Brăilei. Este vorba despre Lucian Căprariu, actual consilier local independent, şi Marian Ion, fostul arhitect şef al municipiului. Alături de aceştia se află şi doi membri ai grupului de iniţiativă "Brăila Capitală Culturală Europeană 2021" - Constantin Teodorescu şi Cristian Nicolae.

CLC ar urma să aibă tot 27 de consilieri şi comisii de specialitate, dar care să fie formată din specialişti şi membri ai partidelor mici, care au pierdut în alegeri, dar au proiecte viabile. Potrivit lui Căprariu, s-a luat această decizie, pentru a le arăta brăilenilor că se poate să îşi promoveze ideile în mod direct.

"Am nevoie de sprijinul brăilenilor, iar sprijinul acesta aş vrea să vină într-un mod organizat. Pentru asta suntem alături în proiectul ăsta, eu şi Marian Ion, care a fost candidat independent la Primărie. El are experienţă în administraţie, pe care eu nu o am. Îi chemăm pe oamenii care au fost alături de noi, într-un cadru organizat, un consiliu alternativ. Un Consiliu Local Cetăţenesc. CLC, asta este ideea. Avem cu toţii nevoie de această structură, o interfaţă între oraş şi administraţie. E clar că e o ruptură, se simte asta. Oamenii nu mai au încredere, nu se simt reprezentaţi, cred că nu pot face nimic, că nu pot schimba nimic. Eu tocmai de asta m-am dus acolo să le arăt că se poate, că un om contează şi că fiecare dintre ei contează", a declarat Căprariu.

Cum ar urma să funcţioneze Consiliul alternativ? Lucian Căprariu spune că brăilenii pot propune proiecte concrete care să fie adaptate în proiecte de hotărâre şi propuse apoi CLM -ului oficial, pentru a fi puse în practică.

Marian Ion a ţinut să sublinieze că CLC va funcţiona foarte mult în plan online, pe Facebook, însă în funcţie de cum vor evolua lucrurile, cel mai probabil va exista şi un sediu. "Ce facem noi nu se vrea o critică pentru CLM. Nici nu se pune problema. Vocile individuale pot evidenţia nişte probleme. Primăria nu poate să răspundă fiecărei voci individuale. Nu ai ce să faci cu voci individuale. Tocmai asta încearcă acest Consiliu Local Cetăţenesc, să centralizeze problematica dintr-o zonă, să găsească cât de cât o soluţie care să fie pe placul celor de acolo, în aşa fel încât lucrurile să se mişte. Practic, CLC ar veni şi cu variante de rezolvare", a explicat fostul arhitect şef al Brăilei, care a demisionat recent din această funcţie pentru a putea candida la funcţia de primar.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite