Centrul vechi al Brăilei – o comoară arhitectonică ajunsă în paragină. Primăria zice că vrea să repare clădirile, dar mai întâi trebuie să le inventarieze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul vechi al Brăilei este considerat un adevărat muzeu de arhitectură, datorită clădirilor construite la începutul secolului XX care au scăpat de demolare în perioada comunistă. Din păcate, multe imobile sunt degradate. Primăria încearcă să grăbească procesul de reabilitare a acestor clădiri, după ce ani de zile nu a găsit soluţii pentru a determina actualii proprietari să facă investiţiile necesare.

De luni, 11 mai, a început inventarierea clădirilor din centrul vechi. Efectuată în contextul în care Brăila şi-a depus candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, această acţiune este un prim pas în proiectul reabilitării centrului istoric al municipiului. Procedura este coordonată de viceprimarul Alexandru Dănăilă şi se face cu ajutorul voluntarilor.

La final, Primăria vrea să ştie starea actuală a imobilelor, pentru a găsi soluţii de finanţare în vederea reabilitării. Proprietarii care nu cooperează s-ar putea trezi pe viitor cu impozite pe casă de zeci de ori mai mari decât ale vecinilor.

"Intenţia noastră este de a ne face o idee despre stadiul în care se găsesc aceste clădiri, pentru a putea găsi o modalitate de reabilitare a lor. Dacă pe parcurs vom găsi proprietari reticenţi, mergem mai departe, nu îi forţăm să ne primească în casă. Vom reveni, totuşi, după câteva zile, pentru a le lăsa timp să se convingă că este cât mai bine să coopereze, pentru că astfel clădirea lor va putea intra într-un program care să îi redea frumuseţea iniţială. Pentru că în final acesta este scopul nostru: să identificăm proprietarii şi să intrăm într-un parteneriat cu ei pentru salvarea clădirilor. 

În ce formă va avea loc această colaborare urmează să stabilim printr-un regulament care va fi supus dezbaterii publice. Cel mai probabil, prin acest regulament se va stabili ca Primăria să le acorde un ajutor financiar substanţial proprietarilor care au venituri modeste şi nu îşi permit o investiţie atât de mare cum este cea în reabilitarea unei clădiri vechi. 

Pe de altă parte, tot prin regulamentul respectiv, am putea să impunem impozite foarte mari celor care nu vor să coopereze pentru reabilitarea imobilului. În acest fel, s-ar putea ca unii locatari ai caselor din centru să plătească un impozit de 2.000 lei pe an, în timp ce vecinii lor să aibă de dat un impozit de doar 100 lei. Important este să începem această reabilitare a centrului vechi pe care şi-o doreşte toată lumea", a precizat viceprimarul Alexandrul Dănăilă.

image

Voluntarii cooptaţi de Primărie vor inventaria clădirile vechi   FOTO Florentin Coman

Pentru fiecare imobil va fi întocmită o fişă din care să reiasă proprietarii actuali, numărul de chiriaşi, numărul de camere iniţial şi numărul de camere actual, rezultat după eventuala compartimentare a clădirii, starea faţadei şi a structurii de rezistenţă. Acţiunea va fi făcută de voluntari cooptaţi de Primărie. Aceştia vor fi ajutaţi, totuşi, şi de reprezentanţi ai Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire (SUPAFLC) din cadrul Primăriei.


Viceprimarul Dănăilă estimează că inventarierea clădirilor de pe Str. Mihai Eminescu şi din Piaţa Traian va dura circa două luni. Pentru început, doar şase brăileni s-au oferit voluntar să participe la această acţiune. Conducerea Primăriei aşteaptă şi alte persoane interesate să dea o mână de ajutor în acest proiect. Singura condiţie pusă voluntarilor este să aibă vârsta peste 18 ani.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite