Brăila:Oraşul respiră a Panait Istrati: scriitorul şi fotograful ambulant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila:Oraşul respiră a Panait Istrati: scriitorul şi fotograful ambulant
Brăila:Oraşul respiră a Panait Istrati: scriitorul şi fotograful ambulant

Scriitorul brăilean a marcat istoria oraşului prin toate cele 100 de meserii pe care le-a avut. Istrati a lăsat în urma sa chiar şi o colecţie de fotografii. Mai mult, panoul publicitar de fotograf ambulant al lui Panait Istrati, o bijuterie a istoriei, se află la noi.

Panoul va fi expus peste câteva luni, atunci când se va finaliza reabilitarea casei memoriale a scriitorului, cel care a avut o sută de meserii. Cum spunea Panait Istrati însuşi: «o sută de meserii fără a prinde rădăcini în vreuna». În meseria de fotograf ambulant, însă, învăţată la Nisa, rădăcinile au crescut viguros”, punctează Zamfir Bălan, directorul adjunct al Muzeului Brăilei.


În 1984, atunci când s-a înfiinţat Casa Memorială „Panait Istrati”, Muzeul Brăilei a achiziţionat de la Margareta Istrati, soţia scriitorului, o serie de obiecte, printre care şi panoul publicitar de fotograf ambulant. Acesta datează din 1921, iar cele 23 de fotografii ale lui Istrati, ce compun panoul, sunt realizate la Nisa, pe Promenade des Anglais.


Una dintre fotografiile foarte cunoscute, îl înfăţişează pe Panait Istrati lîngă un aparat cu trepied, citind „L’Humanite”, în aşteptarea clienţilor. Pe colţul de jos al panoului publicitar se află o însemnare: „Debutul meu în fotografia ambulantă, la Nisa, ianuarie 1921”. „Din aceeaşi perioadă datează, panoul publicitar, un diptic cu «mostre, la minut» şi cu informaţii publicitare”, ne-a explicat Zamfir Bălan, directorul adjunct al Muzeului Brăilei.

image


Panait Istrati scria despre el însuşi din vremea în care era fotograf că a avut ocazia să îi fotografieze „pe regele Siamului, duci englezi şi alţi nobili, a căror nobleţă, placa fotografică s-a dovedit incapabilă s-o înregistreze.”

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite