Brăila:Marian Baciu - Luptă pentru viaţa semenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila:Marian Baciu - Luptă pentru viaţa semenilor
Brăila:Marian Baciu - Luptă pentru viaţa semenilor

A rămas la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) pentru a învinge boala. Este provocarea pentru care a învăţat 20 de ani.

Profil
Născut
9 aprilie 1962, Brăila
Studii
Facultatea de Medicină Generală şi Pediatrie Cluj, 1988 absolvită
Familie
Căsătorit
Profesie
Medic primar medicină de familie şi medic specialist medicină de urgenţă competenţă Ecografie Generală


Se declară o fire miloasă şi a devenit medic cu specializare multiplă îndrumat de familie, însă a ales să lucreze la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru că aici se duc cele mai mari lupte pentru viaţă, iar el vrea să fie un învingător.

A lucrat în secţii din spital, dar şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean unde nu s-a ferit să pună mâna pe targă, să ducă bolnavii pe braţe şi să ofere asistenţă de urgenţă, dar şi o vorbă bună atunci când a fost cazul.
Doctorul Baciu transmite linişte prin cuvântu-i potolit şi privirea senină.

“Un rol determinant în formarea mea ca medic l-au avut mătuşa şi părinţii mei, deşi niciunul dintre ei nu a fost de meserie. Am urmat cursurile Facultăţii de Medicină Generală şi Pediatrie din Cluj şi am revenit la Brăila din motive familiale”, povesteşte dr. Marian Baciu.

Treaptă cu treaptă


În postura de rezident al Spitalului Judeţean de Urgenţă, Marian Baciu a urmat câteva stagii de pregătire: la Pediatrie, la Medicină Internă, la Boli Infecţioase, iar experienţa pe care a acumulat-o aici a folosit-o ca medic de familie la Bărăganu şi Chiscani pentru ca mai apoi să devină pentru următorii 12 ani şi jumătate unul dintre medicii din prima linie, la Ambulanţă.

Medicul îşi aminteşte zâmbind că în meseria de urgentist sunt şi situaţii haioase: “A fost o solicitare din partea unei bătrâne din cartierul Brăiliţa. Am ajuns acolo şi am fost conduşi la pacientul din curte. Numai că nu era vorba de o urgenţă umană, ci una la o vacă care era tare bolnavă”.

“În spital există loc de mai multe”

Din iunie 2006, Marian Baciu a făcut schimbarea pentru care s-a pregătit peste 20 de ani şi a ales medicina de urgenţă din cadrul UPU. “Am considerat că după mai bine de 12 ani de serviciu la Ambulanţă vreau mai mult. În spital există loc de mai multe, posibilităţile de investigare sunt multiple, cazurile sunt mai variate şi am considerat că pot să lucrez la un nivel mai ridicat. Aici am avut ocazia să pun în valoare toate cunoştinţele acumulate la Ambulanţă”, spune medicul. Munca la UPU l-a ambiţionat şi a urmat şi cursul pentru obţinerea competenţei de ecografie generală, o investigaţie necesară medicilor de aici, care le oferă răspunsuri exacte şi imediate.


Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cazurile cele mai grele?

M. B.: Cazurile care mă marchează mult sunt cele ale copiilor şi gravidelor. Am avut puţine cazuri grave, dar mai sunt şi situaţii cu accidente în care sunt implicaţi copiii sau gravidele.

Activitatea Ambulanţei s-a îmbunătăţit faţă de acum 12 ani?

M. B.: Ambulanţa are dotări foarte bune, maşinile sunt noi, echipamentele sunt din ce în ce mai bune, iar medicii şi asistentele fac tot ce este omeneşte posibil să-i ajute atunci când au nevoie. Înainte mergeam la pacienţi cu Dacia Papuc şi cu o geantă cu medicamente, acum dotările sunt extrem de bune.

Ce-i place

“Îmi place să fac treaba meticulos, foarte bine. Toţi cei care lucrează cu mine ştiu asta. Niciodată programul meu nu se termină la oră fixă asta pentru că-mi place să finalizez lucrurile începute”, spune dr. Marian Baciu.

Ce nu-i place

“Nu-mi place lumea care nu este serioasă, care nu-şi face treaba. Cei care intră în relaţie cu mine trebuie să fie oameni serioşi, cu bună creştere, să-şi vadă de treaba lor. Glumesc ca orice om, dar când trebuie să muncim, muncim”, mai spune medicul.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite