Brăila: Viorel Mortu este profesorul care şi-a închinat viaţa învăţământului brăilean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Viorel Mortu este profesorul care şi-a închinat viaţa învăţământului brăilean
Brăila: Viorel Mortu este profesorul care şi-a închinat viaţa învăţământului brăilean

Profesor de română, apoi director al Casei Corpului Didactic, după care inspector şcolar general, în total 37 de ani la catedră, dintre care în jumătate a avut funcţii de conducere 

Profil

Născut.18 decembrie, 1949, Brăila
Studii.Facultatea de Filologie, secţia română – franceză
Ocupaţie.profesor de limba şi literatura română
Familie. Căsătorit, doi copii

Există dascăli care ne călăuzesc paşii în viaţă şi ne formează ca oameni pentru viitor. Sunt dascăli pentru care avem tot respectul şi toată stima.

Unul dintre aceştia este profesorul de limba şi literatura română Viorel Mortu, mentor a generaţii de elevi, cu o activitate de 37 de ani la catedră.

El este unul dintre acei oameni dedicaţi întrutotul meseriei pe care o face. Îi place să fie profesor, să ţină lecţii, să „moşească” în mintea copiilor atitudini, concepte, forme de creativitate şi de expresie.

A urcat cu demnitate toate treptele carierei didactice, de la aceea de profesor la cea de inspector şcolar general. Primii ani de profesorat, 1972 – 1989, i-a petrecut la catedra Şcolii Movila Miresii, apoi a fost director al Casei Corpului Didactic.

Din 1994 până în 1997 a condus Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila iar din 1998 până în 2000 a fost formator naţional al Ministerului Educaţiei pentru judeţele Galaţi şi Tulcea. În perioada 2001 – 2005 s-a întors să facă din nou oridine în Inspectorat.

Din 1991 predă la Colegiul Naţional „Gh. M. Murgoci” şi pentru o scurtă perioadă, anul acesta a fost din nou în fruntea Inspectoratului Şcolar.

„Meseria de profesor este grea mai ales atunci când vrei să o faci foarte bine. Ea presupune o permanentă învăţare – rutina este un mare duşman al profesorului – şi o putere specială de comunicare cu elevii”, spune profesorul.Despre managementul şcolar spune că este o activitate extrem de complexă şi de dură.

Are o bibliotecă cu peste 12.000 de volume

Profesorul Viorel Mortu este extrem de implicat şi în viaţa culturală brăileană. A publicat de-a lungul vremii zeci de lucrări ştiinţifice, recenzii ori eseuri. În biblioteca sa găsim peste 12.000 de volume de carte rară, veche, de lux ori de artă.

image

Cu toate acestea regretă că nu a publicat mai mult. „Formele severe de autocontrol şi de exigenţă profesională m-au împins spre zona prudenţei maxime, dar sper să dau în curând o excelentă teză de doctorat cu care să recuperez totul. Tema ei este „Metamorfozele povestirii în opera lui Fănuş Neagu”, spune profesorul.

Viorel Moru ne povesteşte că opţiunea de a fi profesor a derivat dintr-o pasiune din adolescenţă - lectura. „Nu este de ignorat nici fascinaţia pe care am avut-o faţă de profesorii din liceu”, adaugă acesta.

Una dintre cele mai frumoase amintiri din copilărie ale profesorului este legată de plăcerea de a citi: „Nu erau lecturi profesioniste, era doar o provocare a imaginaţiei, o chemare spre o călătoria imaginară. Acum pot spune că era o fromă de evadare dintr-un real precar”.

ce-i place

Să admire la alţii caracterul, punctualitatea şi puterea de a se implica în proiecte fie ele personale ori sociale. Cât despre sine, spune că plăcerile lui se rezumă la bucuria de a sta între cărţi, în singurătate, la cel mai rafinat dialog: dialogul cu spiritul cărţilor. De asemenea îi place să fie profesor.

ce nu-i place

„Nu-mi plac şmecherii, cei ce sunt leneşi dar descurcăreţi, impostorii, traseiştii. Suport greu neprofesioniştii, inşii cu pretenţii şi firile lunecoase care vorbesc şi îşi structurează viaţa în funcţie de interese ignorând principiile".

Întrebări şi răspunsuri

Se spune că sunteţi foarte exigent cu elevii

V.M.: „Exigenţa mea ţine de normalitate şi de firesc. Eu respect standardele de evaluare şi măsor cu foarte multă grijă nota. Elevul are nevoie de adevăr, nu de iluzii. De cele mai multe ori argumentez nota. De exemplu, într-o zi a acestei săptămâni am pus în catalog şase note de zece şi un patru”.

Cum vedeţi învăţământul românesc în viitorul apropiat?

V.M.: „Nu îl văd prea bine. La o privire mai atentă trendul este negativ. Trăim din iluzii «că avem olimpici» şi că «elevii noştri sunt admişi la facultăţi». Din păcate, şcoala dezvoltă ignoranţă în zona elevilor slabi la învăţătură. Toţi vor să se laude cu elevi de succes şi în egală măsură ascund sub preş realitatea dureroasă a şcolii”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite