Brăila rămâne Oraşul cu Salcâmi doar în amintiri. Salcâmii plantaţi de autorităţi pentru reînnodarea tradiţiei au început să se usuce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brăila avea cândva renumele de Oraş al Salcâmilor, datorită copacilor din această specie prezenţi pe aliniamentele stradale. În prezent, pe principalele străzi ale oraşului, teii sunt cei care domină peisajul urban. Autorităţile locale încearcă, însă, să reînvie tradiţia. În urmă cu 7 ani, pe Str. Mihai Eminescu din centrul Brăilei au fost plantaţi salcâmi. Din păcate, mulţi dintre copacii respectivi încep acum să se usuce.

Salcâmii nu au mai prezentat semne de boală, însă în această primăvară muţi dintre ei aproape că au rămas fără frunze. O comisie formată din specialişti ai Oficiului Fitopatologic, Ocolului Silvic, Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Direcţiei Seroplant şi Primăriei Brăila a încercat, săptămâna trecută, să stabilească motivul pentru care se întâmplă acest lucru.


Din păcate, specialiştii care au mers să studieze problema la faţa locului nu au putut stabili o măsură concretă care să  poată fi aplicată în perioada următoare. Singura concluzie a fost că trebuie să se facă analize chimice ale solului, în profunzime, pentru a se vedea caracteristicile acestuia.

"Cel mai probabil, problema ţine de calitatea terenului. Cât timp au avut rădăcinile în pământul adăugat la plantare, salcâmilor le-a mers foarte bine. După ce rădăcinile au crescut, ajungând la pământul existent în zonă, care este plin cu tot felul de resturi provenite din şantierele de construcţii - pietre, bucăţi de cărămizi - au început să apară problemele. În funcţie de ce va arăta analiza chimică a solului, urmează să se stabilească un set de măsuri.

Oricum, din câte am înţeles de la foşti angajaţi ai noştri, aflaţi în prezent la pensie, şi în urmă cu câteva zeci de ani, când s-a mai încercat plantarea de salcâmi pe strada Mihai Eminescu, copacilor le-a mers bine o perioadă, apoi au început să se usuce, aşa cum se întâmplă şi astăzi. Pe lângă calitatea solului, strada respectivă nici nu are o ventilaţie suficientă, iar pe timpul verii temperaturile existente pe partea însorită sunt excesiv de mari. La acestea se adaugă şi neglijenţa unor angajaţi ai spaţiilor comerciale, care aruncă la baza salcâmilor apa plină cu detergenţi folosită la spălarea podelelor", a declarat Ligia Drăgan, directorul Direcţiei "Seroplant" Brăila.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite